Агрономія

Чому в ТОВ «Правда» зробили ставку на комплексні добрива ICL з ощадною технологією застосування

Працює кожен грам

Працює кожен грам
Олександр Токарчук, головний агроном ТОВ «Правда»

Чому в ТОВ «Правда» зробили ставку на комплексні добрива ICL з ощадною технологією застосування.

Унаслідок відомих причин вітчизняні фермери нині особливо ретельно ставляться до мінерального живлення посівів. З одного боку, хочеться обійтися мінімальними нормами внесення, бо ціни на зерно все ж низькі. З іншого ж — мінеральне живлення має бути якомога якіснішим, забезпечуючи хороші показники валу врожайності та якості врожаю.

— Ми нині перебуваємо у тих умовах, у яких вимушена працювати більшість українських господарств. Маємо віднаходити чіткі відповіді як на погодні, так і на економічні виклики. Працюємо в посушливому регіоні і тому повинні бути впевненими у якості та ефективності міндобрив, — розповідає головний агроном ТОВ «Правда» Олександр Токарчук.

У розташованому в Новомиргородському районі Кропивниччини ТОВ «Правда» обробляють 1700 гектарів ріллі. На цих площах тут вирощують переважно кукурудзу, соняшник, озиму пшеницю та озимий ріпак. Технологія обробітку — комплексна й передбачає максимальне збереження вологи.

— Раніше ми застосовували переважно традиційні мінеральні добрива, такі як класична діамофоска. Вносили її як під осінній обробіток ґрунту, так і навесні. Але ви ж знаєте самі, мабуть, яка це непевна справа. Ми вже жартували, що, даючи діамофоску, підживлюємо врожай наступного сезону, бо розчиняється вона дуже погано, — зазначає Олександр Михайлович.

Справді, цілісні гранули діамофоски чи схожого за складом традиційного добрива, внесені навесні чи навіть восени минулого року, можна знайти у ґрунті в серпні-вересні. Причини цього відомі — надзвичайно слабка розчинність, яка унеможливлює нормальне мінеральне живлення посівів.

Відповідно, в ТОВ «Правда», яке працює у вкрай посушливому регіоні, ще кілька років тому почали шукати альтернативні варіанти.

— Ми закладали на своїх полях різні досліди з добривами відомих світових виробників. Однозначно, лідером за своїм впливом на врожайність виявилися гранульовані добрива ICL PKpluS. Порівнюючи з найближчим конкурентом на пшениці, вони забезпечили приріст урожайності на рівні 500 кг/га, — стверджує головний агроном ТОВ «Правда».

За його словами, аналогічну ефективність гранульовані добрива ICL демонструють і на інших культурах, зокрема, кукурудзі. Причому на цій культурі реалізується цікава ощадлива схема мінерального живлення: спочатку 120 кг/га безводного аміаку, а тоді разом із посівом  — 100 кг/га гранульованого добрива ICL PKpluS 20 : 20 + 2MgO + 15CaO + 14SO3, до складу якого входять фосфор, калій, сірка, магній і кальцій.

Олександр Горбань, менеджер з розвитку бізнесу ICL в Україні

— І кукурудза, і соняшник гостро потребують доступного фосфору та калію навесні. Зокрема, фосфор безпосередньо впливає на якісний розвиток кореневої системи, щоб рослини могли краще споживати поживу з ґрунту. Що стосується калію , то він позитивно впливає на посухостійкість рослин, на якість врожаю та інші важливі моменти. Клімат у нас такий, що і у квітні, і в травні можуть бути приморозки, а ґрунт — ще відносно холодним, що утруднює засвоєння кореневою системою рослин фосфору та калію. Не кажучи, вже про обмаль вологи, щоб вони засвоїлися. Натомість ці елементи живлення зі складу міндобрива ICL PKpluS стають доступними для посівів практично відразу, — пояснює представник компанії в Україні Олександр Горбань.

Такий підхід до мінерального живлення дає змогу ТОВ «Правда» отримувати дуже хороші врожаї, таким чином враховуючи, що це не Тернопільщина, а посушлива Кропивницька область. Наприклад, результати по кукурудзі — на рівні від 8 до 12 т/га, озимому ріпаку — 4,2 т/га, соняшнику — до 4 т/га, а пшениця після соняшнику дає понад 5 т/га.

— На власному досвіді ми переконалися, що позакореневе підживлення — це добре, і ми вносимо по листку, скажімо, препарати, що містять фосфор, бор і цинк. Але є така приказка: «Скільки борщ у руку не втирай, а все одно його треба з’їсти!» Так само і в рослин — ми все одно сподіваємося тільки на ґрунт і прагнемо туди внести, нехай і відносно обмежену кількість, але по-справжньому ефективних міндобрив, — переконаний головний агроном ТОВ «Правда» Олександр Токарчук.

Додамо, що на полях господарства цього року заплановано внесення гранульованих добрив ICL PKpluS практично на всій площі під кукурудзу і соняшник — на понад 800 га.

У чому ж полягають особливості мінеральних добрив ICL PKpluS і чому вони спрацьовують із максимальною ефективністю як на полях ТОВ «Правда», так і в багатьох інших агрокомпаніях?

— Почнімо з того, що наша компанія заснована ще 1929 року. Від самого початку її створення керівництво ICL керується принципом — застосовувати все найкраще. Тому сьогодні компанії належить уже понад 50 заводів у різних країнах світу, на яких виробляють сотні найменувань продукції. Умовно кажучи, якщо десь з’являються передові світові розробки та найякісніший продукт, ICL одразу прагне додати це підприємство до своєї структури. Наш науково-дослідний центр є одним із найпотужніших у галузі у світі, тому наші добрива мають гарантовану якість. Кожен грам діючої речовини фермер застосовує ефективно. Українські фермери добре нас знають і знають наші продукти. Скажімо, лінійкою Нутрівант послуговуються в Україні вже понад два десятки років, — пояснює представник ICL в Україні Олександр Горбань.

Справді, попри всі проблеми, спричинені рашистським вторгненням до України, ті вітчизняні аграрії, які до повномасштабної війни користувалися міндобривами ICL, користуються ними й сьогодні. Поготів, що цінова політика компанії та її дистриб’юторів є дуже лояльною, а покупець отримує не просто біг-беги з добривами, а ще й рекомендовану технологію застосування на додачу.

Цікаво, що…

Компанія ICL має власні шахти з видобутку калію, фосфору й унікального мінералу полігаліту, з якого виготовляють не менш унікальне міндобриво полісульфат. До його складу входить 48% сірки, 17 — кальцію, 14 — калію і 6% — магнію, причому в поєднанні з природною пролонгованістю доступності для рослин і захистом від вимивання.

Нині портфоліо мінеральних добрив ICL в Україні містить прості й комплексні гранульовані, прості й комплексні водорозчинні добрива, добрива з контрольованим вивільненням елементів живлення та спеціальні допоміжні речовини: прилипачі, кондиціонери ґрунту тощо.

— Раджу звернути увагу на ICL PKpluS — нове покоління гранульованих фосфорно-калійних добрив із пролонгованим вивільненням елементів живлення, що містять не менше як 30% полісульфату. Взагалі більшість наших продуктів, зорієнтованих на живлення рослин NPK, містять додаткові мезо- та мікроелементи, потрібні різним культурам. Тому агроном може вибрати саме той комплекс, який йому потрібен під конкретну культуру і конкретні ґрунтово-кліматичні умови, — зазначає Олександр Горбань.

— Також ми можемо запропонувати міндобрива з контрольованим вивільненням азоту — Agromaster, що забезпечується нанесенням на гранули полімерного покриття. Завдяки цьому ми можемо забезпечити постійне надходження елементів живлення до кореневої системи рослини. Як відомо, потреба різних культур у тому чи іншому елементі живлення є неоднаковою в різні фази вегетації. Потреба, наприклад, в азоті може різко зрости в період вегетації. Тому наші добрива дають змогу елегантно розв’язати це завдання й максимально ефективно використати діючу речовину, — пояснює Олександр Горбань.

Ми ж, своєю чергою, зазначимо: враховуючи нинішню ситуацію з низькими цінами на зерно, саме добрива такого високого класу, як ICL, внесені навіть у мінімальних нормах, дають змогу фермерові розраховувати на хороший агрономічний і фінансовий результат наприкінці сезону. Як ми бачимо на прикладі ТОВ «Правда», цілком реально напрацювати дієву ощадливу технологію із застосуванням міндобрив одного з найкращих світових виробників.

ДОВІДКА

PKpluS виробництва компанії ICL — це нове покоління фосфорно-калійних гранульованих добрив, де пропорційно збалансовано фосфор і калій без умісту азоту. Водночас добрива містять сірку, магній і кальцій. Добрива PKpluS випускають у різних пропорціях: із підвищеним умістом фосфору, підвищеним умістом калію, збалансованим поєднанням, із додаванням збільшеної кількості сірки тощо.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ