Тваринництво

Повноцінний раціон

Повноцінний раціон

Повнораціонні комбікорми повністю забезпечують потреби птиці в енергії, поживних і біологічно активних речовинах без додаткового згодовування інших кормів і добавок.

Компоненти комбікорму повинні ефективно взаємодіяти для забезпечення швидкого росту та зміцнення кістяка та формування м’язів. Якість інгредієнтів, тип корму і гігієна безпосередньо впливають на те, як засвоюються поживні речовини.

Відмінність між комбікормами для різних вікових категорій курчат-бройлерів полягає в різних рівнях обмінної енергії, сирого протеїну, інших важливих поживних речовинах із розрахунку на 100 г комбікорму. Проте різкої зміни поживних потреб птиці не відбувається — це поступовий і постійний процес.

 

Енергія

Уміст у кормі доступної для організму енергії — основний фактор, що визначає потрібну його кількість для споживання. Відомо, що продуктивність птиці на 40–50% залежить від енергетичного забезпечення. В умовах виробництва нестача енергії в раціонах є найбільш частою причиною зниження продуктивності птиці. Енергія сама по собі не належить до поживних речовин, але характеризує поживні речовини-енергоносії, що виділяють енергію під час перетравлювання. Енергія потрібна для підтримання основних метаболічних функцій організму птиці та забезпечення постійного зростання її живої ваги. Традиційно система метаболічної енергії застосовувалася для вираження енергонасиченості раціонів птиці. Метаболічна енергія виражає загальну енергію спожитого корму, за виключенням загальної виділеної енергії.

За умов годівлі птиці досхочу концентрація в комбікормі обмінної енергії — це не тільки важливий фактор енергетичного живлення, але й нормування інших поживних та біологічно активних речовин. Річ у тім, що від калорійності комбікорму залежить його поїдання, а це прямо обумовлює надходження до організму птиці протеїну, амінокислот, вітамінів, мінеральних речовин.

У результаті згодовування висококалорійних комбікормів поїдання їх птицею зменшується, а низькокалорійних — збільшується. У зв’язку із цим треба слідкувати за тим, щоб у кормах для бройлерів був оптимальний уміст енергії і відповідне співвідношення сирого протеїну та інших поживних і біологічно активних речовин.

Під час перетравлювання 1 г білків (протеїнів) і вуглеводів в організмі птиці утворюється 17,6 кДж (4,2 ккал) обмінної енергії, а під час перетравлювання жирів — близько 39,8 кДж (9,5 ккал) ОЕ. Обмінна енергія витрачається на підтримку температури тіла птиці, м’язову роботу, перетравлювання корму або на приріст живої ваги. Частина валової енергії корму не використовується птицею і виділяється разом із послідом.

Для підвищення енергетичного рівня комбікормів до їх складу вводять висококалорійні компоненти: кукурудзу, сою (екструдовану, тостовану), якісний кормовий жир. Застосовують лущення зерна злаків, особливо вівса, ячменю, проса, екструдування, гранулювання комбікормів та ферментні препарати. Це дає можливість підвищити енергетичну поживність корму на 10–15%.

 

Потреба в білку

Потреба птиці в протеїні складається з витрат на підтримку життєво важливих функцій та синтез продукції. У разі нестачі протеїну в раціоні птиці знижується її продуктивність, стійкість до захворювань, збільшуються витрати корму на приріст живої ваги. З другого боку, занадто високий уміст протеїну в комбікормі також небажаний, оскільки спостерігається депресія росту молодняку, знижується засвоєння азоту та зростає вартість раціону, що економічно невиправдано.

Протеїнова повноцінність годівлі птиці досягається не лише завдяки сирому протеїну, а насамперед завдяки наявності в раціоні незамінних амінокислот. До них належать лізин, метіонін, цистин, триптофан, аргінін, гістидин, лейцин, ізолейцин, фенілаланін, треонін, валін, гліцин. Ці амінокислоти не синтезуються в організмі птиці або їх синтез недостатній для нормального обміну, тому вони повинні обов’язково надходити з кормами в складі сирого протеїну або у вигляді синтетичних препаратів. Потреба бройлерів у сирому протеїні фактично є вираженням потреби в амінокислотах — будівельному матеріалі для протеїну.

У зерні бобових, за винятком люпину, достатньо лізину і триптофану, але мало метіоніну й цистину. Соя та соєвий шрот за вмістом незамінних амінокислот наближаються до кормів тваринного походження. У протеїні зелених кормів високий уміст лізину, але недостатньо метіоніну. У зерні злаків мало лізину, хоча овес та ячмінь відносно багаті на лізин.

Корми тваринного походження, якщо порівнювати їх із рослинними кормами, відзначаються вищим умістом амінокислот. Зокрема, молочні корми, рибне та м’ясо-кісткове борошно багаті на лізин і метіонін.

Керуючись середньостатистичними даними щодо амінокислотного складу окремих кормових компонентів шляхом оптимального їх підбору, спеціалісти проводять балансування комбікормів щодо умісту в них незамінних амінокислот, які відіграють важливі функції в організмі птиці.

 

Годівля курчат-бройлерів

Курчата-бройлери дуже чутливі до змін довкілля. Незначні відхилення від оптимального способу годівлі або недотримання загальноприйнятих умов їх утримання можуть призвести до захворювань птиці та неповного розкриття її генетичного потенціалу.

Повноцінна годівля курчати-бройлера в перший тиждень життя є головним фактором для його подальшого гарного росту і розвитку. У перший тиждень у курчат розвивається і активується імунна система. Оптимальні умови утримання, такі як легкодоступний корм і чиста вода, а також комфортна температура повітря сприяють інтенсивному росту молодняку.

Висока якість корму значно впливає на показники росту птиці в перший тиждень життя й допомагає уникати проблем із травленням. Будь-яка система годівлі має забезпечити птицю легкодоступним кормом найвищої якості й тієї консистенції, у якій він надійшов із комбікормового заводу. Це означає, що під час перевезення, зберігання та доставки до пташника слід запобігти забрудненню корму й розмноженню в ньому мікроорганізмів, а система годівлі не повинна негативно впливати на структуру корму. Як температура, так і вологість, можуть згубно впливати на корм. Кількість мікотоксинів швидко збільшується в спекотному, вологому кліматі, особливо коли в кормових бункерах випадає конденсат.

Добових курчат слід годувати одразу після посадки їх до пташника, тому корм і свіжу воду (температурою 20–22 °С) готують заздалегідь. Після прибуття добових курчат годують із кормових піддонів, яєчних чарунок або паперової підстилки, щоб корм був легко доступний для них. Ці пристосування поступово замінюють нормальною системою годівлі. Система годівлі повинна роздавати корм рівномірно, без розділення на фракції. Висота розміщення годівниць має регулюватися, щоб вони завжди були на рівні плеча ростучої птиці. Круглі годівниці стають дедалі популярнішими, оскільки вони забезпечують свіжість і чистоту корму, а також ефективніше запобігають його розсипанню. Круглі годівниці часто обладнані регуляторами висоти, що полегшує відловлювання птиці й прибирання пташника.

Якщо правильно підібрати комбікорм для бройлерів, то на 1 кг приросту витрачається 1,9–2,2 кг корму. Головним джерелом енергії в комбікормах є кукурудза, її уміст в кормосуміші може сягати 50%. Також комбікорми можуть виготовлятися на основі пшениці, в такому разі раціон слід додатково збагачувати вітамінами В6, А і біотином.

Нерідко буває, що комбікорм для курчат-бройлерів не може повною мірою забезпечити потреби ростучого організму в енергії. Щоб усунути зазначений недолік, комбікорми можна збагачувати кормовими жирами (1–2% від маси), із часом доводячи цей показник до 5–6%.

Протягом перших чотирьох тижнів життя пташенятам згодовують дрібний комбікорм у вигляді розсипчастої крупи з діаметром часток 1–2,5 мм (стартерний комбікорм). Починаючи з четвертого тижня життя курчатам-бройлерам дають комбікорм із більшими частками діаметром 3–3,5 мм (ростовий і фінішний).

Годувати курчат-бройлерів потрібно досхочу, з двотижневого віку (за бажанням) можна перейти на періодичну годівлю. У такому разі курчатам через кожні дві години надають доступ до комбікорму на годину, тобто годівля відбувається приблизно вісім разів на добу. Переходити на новий комбікорм або на новий тип годівлі потрібно поступово, протягом декількох днів.

Після тривалого транспортування курчатам корисно протягом першої доби додавати на літр води 50 г глюкози або цукру і 2 г вітаміну С. Крім того, в перші дні життя бройлерів у клітку або інше місце утримання слід поставити додаткову вакуумну напувалку, якщо головним джерелом води є ніпельна напувалка.

Перед згодовуванням курчатам-бройлерам стартерного комбікорму потрібно дати їм досхочу напитися води: так молодняк швидше відновить водний баланс.

Стартерний комбікорм для бройлерів може згодовуватися більш тривалий час, ніж рекомендовано, поки вага тіла птиці не досягне норми, рекомендованої фірмою-постачальником кросу. У перші кілька діб стартерний комбікорм для бройлерів, крім вільного доступу в годівницях, слід розкласти на гофрованому папері. Якщо використовуються ніпельні напувалки, то можна розмістити його під ними.

На самому початку вирощування годівниці слід тримати повними, але вже протягом першого тижня життя птиці шар комбікорму в годівницях зменшують.

Не варто шкодувати комбікормів для курчат-бройлерів. Потрібно усвідомити, що уявна вигода від економії на кормах врешті-решт обернеться уповільненням розвитку птиці та неможливістю отримання максимального приросту в період найвищої конверсії корму.

 

 

Віктор Хвостик
Державна дослідна станція птахівництва НААН

журнал “Наше Птахівництво”, липень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ