Тваринництво

Молочні ферми будь-яких форматів потребують доволі широкої механізації

Помічники у тваринництві

Помічники у тваринництві
Соломорізка закриває кілька завдань – подрібнює солому для підстилки і корми

Молочні ферми будь-яких форматів потребують доволі широкої механізації, а в останні роки проблема дефіциту кадрів змушує навіть малих фермерів відмовлятись від ручної праці.
 

Навіть на початковому етапі найменша молочна ферма з кількома десятками корів потребує певної механізації. Готувати й роздавати корми, їх заготовляти, працювати з підстилкою — усе це краще і легше виконувати за допомогою машин, ніж вручну. Та й де знайти таку кількість працівників? Нині доводиться переймати досвід європейських фермерів, де в підприємствах працює мінімум персоналу, але для кожної операції передбачено окрему машину. Такий підхід значно покращує ефективність господарювання й зменшує залежність від людей, що можна побачити на прикладі ТОВ «Озірна Тех-Агро». 

Вигідне придбання 

Ця компанія розпочала діяльність відносно недавно — 2020 року. Рослинництво було першим і основним напрямом, а молочне тваринництво започаткували тільки через наявність корівника, який дістався власнику за розпаюванням майнового комплексу колгоспу. Саме тут і вирішили заснувати молочну ферму, залучивши програму державної підтримки. Було придбано першу партію племінного поголів’я ВРХ голштинської породи. Одразу ж постало питання годівлі, й саме тоді розпочалась співпраця з вітчизняним виробником техніки «Демі-мікс Україна», у якого придбали кормозмішувач на 6 м.. Вдале співвідношення ціни та якості стало вирішальним у виборі машини, а програма державної компенсації додатково зменшила витрати на її придбання. Оскільки власних коштів бракувало на повну оплату, скористались програмою кредитування «5-7-9», і за два роки повністю розрахувались.

 Кормозмішувач працює вже три роки, і за цей час практично жодних нарікань на його роботу не виникло. Якщо не брати кількох дрібниць, що елементарно усунули власними силами, машина демонструє ідеальну роботу. Електрон ні ваги дають змогу точно складати раціони, і хороша продуктивність стада це підтверджує. 

Посилення механізації 

Після початку повномасштабного вторгнення молочна ферма стала основним джерелом доходу підприємства. Поголів’я швидко збільшувалось, і це дало змогу значну частину продукції рослинництва перетворю вати на корми й молоко. Отже, на тлі проблем з експортом і низькими цінами на зерно тваринницький підрозділ приносив стабільний дохід. Компанія працювала й поступово набирала обертів. Але війна не обійшла стороною — почались труднощі з кадрами. Довелося більше уваги приділяти механізації всіх процесів, і насамперед це стосувалось роботи із соломою. Знову залучили програму державного кредитування «5-7-9», і 2023 року придбали вітчизняну соломорізку від «Демі-мікс Україна». За словами Юрія Олійника, директора ТОВ «Озірна Тех-Агро», розглядали різні варіанти соломорізок, але закордонні аналоги були надто дорогими. Вітчизняний агрегат не поступався за якістю роботи, тому віддали перевагу саме йому.

Оптимізаційні рішення 

Цьогоріч продовжили співпрацю з «Демі-мікс Україна» й придбали причіп-тюковоз. На ньому за два тижні перевезли більше як тисячу рулонів. Перевагою цього агрегата є те, що для роботи потрібен усього один тракторист. Він сам їде на поле, вантажить рулони, повертається й вивантажує. Торік для цієї роботи залучали аж чотирьох механізаторів! На сьогодні так працювати не виходить через брак працівників. Керівник підприємства Юрій Олійник зазначає, що криза хоч і ускладнила роботу, проте допомогла знайти раціональніші способи господарювання, і нині вдалось зменшити залежність від персоналу й скоротити виробничі витрати. 

Три роки інтенсивної експлуатації довели надійність і витривалість кормозмішувача

З технікою від «Демі-мікс» працюють трактори потужністю 105 і 144 к. с. Більший агрегатують із тюковозом: якщо рулон соломи важить 150 кг, то сінаж «тягне» на 600 кг, тож потрібен важчий тяговий засіб, щоб перевезення були безпечними. Подрібнювач соломи працює з трактором потужністю 105 к. с. — цього достатньо для подрібнення й розкидання. 

Нині на підприємстві 220 голів ВРХ, проте через кілька років планується довести його чисельність до тисячі. Таке рішення було ухвалено з багатьох причин. По-перше, земельний банк збільшувати важко, тому в рослинництві значного розвитку отримати фізично неможливо. По-друге, виробництво молока приносить сталий прибуток, і перспективи галузі досить хороші. На сьогодні населення масово позбавляється худоби, і це збільшує попит на продукцію великих молочних ферм. Ураховуючи перспективи росту на наступний рік, компанія запланувала придбання 12-кубового кормозмішувача «Демі-мікс». Це дасть змогу зменшити кількість замісів, і на підприємстві з’явиться запасний кормозмішувач. 

Технічні особливості 

Кормозмішувачі в лінійці техніки «Демімікс» посідають перше місце. Саме ці машини не лише полегшують роботу з ВРХ, а й збільшують приріст ваги та надої. Кормозмішувачі виготовляють із вітчизняної та закордонної елементної бази, до того ж основні агрегати, як, наприклад, редуктори або вагові системи, встановлюють від відомих італійських виробників. Металеві конструкції мають українське походження, проте вони проходять додаткову обробку для отримання потрібних властивостей. 

Соломорізка також економить час і робочі ресурси й дозволяє подрібнювати солому в тюках для подальшого її використання — приготування кормів і підстилки. Завдяки колісній базі вона може переміщуватись або працювати стаціонарно. Ківш дає змогу одночасно вантажити по два тюки. Керування здійснюється з пульта з кабіни трактора або з борта самої соломорізки. 

Збирати рулони з тюковозом може забрати один механізатор

Перевезення рулонів зазвичай вимагає великої кількості техніки й людей на полі. На сьогодні — це розкіш, яку мало хто може собі дозволити. Причіп-тюковоз від «Демі-мікс» дає змогу одному оператору виконувати всі операції — завантаження, розвантаження й перевезення. Машина вміщує 18 рулонів, а максимальне корисне навантаження становить 6500 кг. Потужна рама, німецька гідравліка, італійський гідромотор і польський зчіпний пристрій гарантують високий рівень якості й надійності. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ