Агрономія

Завдяки унікальному портфоліо добрив компанія ICL планує зайняти лідерські позиції в Україні

Плани — бути в лідерах

Плани — бути в лідерах

Завдяки унікальному портфоліо добрив компанія ICL планує зайняти лідерські позиції в Україні

Торік обсяги реалізованої в Україні продукції міжнародного хімічного концерну Israel Chemicals Ltd (ICL) перевищили найсміливіші очікування представників компанії. За короткий строк, відколи компанія зайшла на український ринок, продукція ICL набула надзвичайного попиту серед вітчизняних фермерів. Нині, незважаючи на воєнні дії, добрива ICL і далі надходять в Україну — їх пропонують фермерам майже 20 дистриб’юторів. Тож разом з ICL чекаємо на добрий урожай!

Олександр Горбань

Заснована 1968 року компанія ICL має 50 виробництв у світі, причому із замкненим циклом — від видобутку сировини, досліджень, випробувань до виробництва комплексних добрив. Унікальність продуктів ICL — в наявності власної сировини та передових технологіях їх виробництва. Так, компанія має власні шахти з видобутку калію, фосфору, полігаліту, з якого виготовляютьдобриво полісульфат (надалі — Polysulphate). Полігаліт унікальний тим, що містить багато сірки, кальцію, калію й магнію, має природну пролонгованість дії елементів живлення і, як результат, захист від вимивання.

— Хоч в Україні ICL з’явилася тільки торік, однак продукцію компанії вітчизняні фермери знають із 2000 року, зокрема лінійку добрив Нутрівант, — розповідає представник компанії в Україні Олександр Горбань. — Нині портфоліо мінеральних добрив, які ICL просуває на українському ринку, містить прості та комплексні гранульовані, прості й комплексні водорозчинні добрива, добрива з контрольованим виділенням елементів живлення та спеціальні допоміжні речовини: прилипачі, кондиціонери ґрунту тощо.

Лінійка добрив

Допростих гранульованих добрив компанії належать хлористий калій, суперфосфат, Polysulphate й ін.

Polysulphate — це унікальний продукт, що виробляє тільки ICL. Це добриво «працює» протягом 15–60 днів, містить 48% сірки, 17 — кальцію, 14 — калію і 6% — магнію. Воно екологічно безпечне, бо під час виробництва Polysulphate не застосовують хімічної обробки. Це природний продукт із найменшим карбоновим слідом, оскільки для його виготовлення мінерал тільки подрібнюють.

До комплексних гранульованих добрив належать ICL PKpluS — нове покоління фосфорно-калійних добрив із пролонгованим вивільненням елементів живлення, що містять не менше як 30% Polysulphate.

PKpluS виробництва компанії ICL — це нове покоління фосфорно-калійних гранульованих добрив, де пропорційно збалансовано фосфор і калій без умісту азоту. Водночас добрива містять сірку, магній і кальцій. Добрива PKpluS, які компанія виготовляє на заводах в Амстердамі (Нідерланди) та Людвіґсхафен (Німеччина), випускають у різних пропорціях:

  • з високим умістом фосфору: для оптимального вкорінення рослин або для внесення в ґрунт із низьким рівнем фосфору;
  • зі збалансованим умістом фосфору й калію;
  • з високим умістом калію: для підвищення якості врожаю або для внесення в ґрунт із низьким рівнем калію;
  • з високим умістом сірки.

Це покоління добрив відрізняється тільки високим показником водорозчинності.

Також у своєму портфоліо ICL має добрива з контрольованим вивільненням елементів живлення. Взагалі підживлення добривами з контрольованим вивільненням елементів живлення останнім часом стало одним із головних напрямів в удобренні. Застосовуючи такі добрива, аграрії дають можливість рослинам отримувати поживні елементи впродовж усієї вегетації.

Унікальна технологія контрольованого вивільнення передбачає нанесення на азот чи комплексні добрива полімерної оболонки. Коли таке добриво потрапляє в ґрунт, воно вивільняє елементи залежно від температури. Якщо вона низька, то оболонка закрита і добриво лишається в гранулі нерозчиненим, якщо температура сприятлива для засвоєння рослиною цього елемента, відбувається його вивільнення. Незважаючи на те, що виробництво добрив із контрольованим вивільненням елементів живлення доволі дороге, ефект від таких продуктів перевершує всі затрати, що доведено наукою та практикою.

Лінійка водорозчинних добрив у портфоліо компанії представлена простими й комплексними водорозчинними добривами. Прості — сульфат калію та сульфат магнію, моноамонійфосфат, PeKacid, монокалійфосфат. Комплексні водорозчинні добрива для крапельної системи зрошення (NPK з мікроелементами) й комплексні водорозчинні для позакореневого підживлення реалізуються як в рідкому, так і сухому вигляді. Це добрива Nutrivant Plus з унікальним прилипачем органічного походження Fertivant, Agroleaf Liquid із комплексною технологією F3, Agraleaf Power з органічними стимуляторами, Solinure GT й ін.

Крім того, компанія випускає добрива для бакових сумішей — добрива для корегування pH — pHixer і кондиціонери ґрунту H2Flo.

За відгуками вітчизняних фермерів, перевагою добрив ICL є їх надзвичайна чистота — а, як відомо, відсутність домішок у добривах впливає як на якість врожаю, так і на якість виробництва добрив. Не випадково деякі виробники застосовують монокалій чи моноамоній ICL для виробництва в Україні власних водорозчинних добрив.

Компанія ICL має виробництво в Голландії й Німеччині, звідки й надходять гранульовані добрива в Україну. Калій хлористий, суперфосфати та деякі водорозчинні добрива — виробництва Ізраїлю, деякі водорозчинні добрива — Бельгії, Polysulphate добувають і виготовляють в Англії. Власне, на думку вітчизняних фермерів, така географія виробничих потужностей ICL є вагомим показником якості виробленої продукції.

Плани в Україні

— Нині команда ICL в Україні має амбітні плани, працюючи за прямими міжнародними контрактами, — розповідає Олександр Горбань. — Наша головна мета — підтримати дистриб’юторів ICL Для цього є всі засоби — продукти з доданою вартістю, технологічно складні, які дають дуже високий результат. Вони унікальні, тож навіть у складних умовах війни вони матимуть попит серед аграріїв.

У планах компанії — підсилити команду цього року, розвивати маркетингову стратегію й таким чином досягнути своєї мети: збільшити частку ринку, щоб у середньостроковій перспективі ввійти в трійку лідерів — виробників комплексних гранульованих добрив.

Людмила Степанчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ