Техніка

Оперативність — запорука успішної заготівлі сіна й соломи, тож саме тут технологічність обладнання відіграє головну роль

Пакуємо швидко

Пакуємо швидко
Рулонний прес-підбирач KRONE VariPack

Оперативність — запорука успішної заготівлі сіна й соломи, тож саме тут технологічність обладнання відіграє головну роль.  

У період заготівлі сіна й соломи погода не завжди допомагає цьому процесу, і в несприятливі роки втрачається якість кормів, підвищується їх собівартість. Усунути проблему можна тільки за використання високопродуктивної техніки, як, наприклад, рулонний прес-підбирач KRONE VariPack. 

Швидше — означає якісніше 

Швидке скачування та притримування рулону за потреби

Показники грубих кормів певною мірою залежать від вчасного збирання сіна й соломи. Оперативність тут є синонімом якості, тому компанія KRONE оснастила прес-підбирачі VariPack ремінною камерою пресування, яку розробили спеціально для роботи із сухими матеріалами. Тут є можливість змінювати щільність спресованої рослинної маси всередині та у зовнішніх шарах рулону для збільшення ефективності досушування. Оператор безпосередньо з термінала може регулювати діаметр рулону з кроком 1 см. Усе це створює оптимальні умови для тривалого зберігання сіна й соломи. 

Загалом модельний ряд VariPack складається з чотирьох машин — моделі 165 і 190, які роблять рулони діаметром від 0,8 до 1,65 м або від 0,8 до 1,9 м відповідно. Кожна з них доступна у двох варіаціях: із подрібнювальним ротором XCut або звичайним подавальним ротором. 

Варіабельне регулювання рулону з кабіни

Чисте підбирання 

На всіх моделях VariPack установлено високопродуктивний підбирач EasyFlow із шириною захвату 2,15 м. Таким чином, машина підбирає навіть широкі валки. Подвійні граблини подають масу на ротор, який її подрібнює і рівномірно подає в камеру пресування. Граблини мають пружинне кріплення, яке дозволяє без проблем оминати навіть великі нерівності поверхні ґрунту. Відстань між граблинами — 55 мм, що дає змогу чисто підбирати навіть коротку і важку рослинну масу. Висота підбирача регулюється механічно, за допомогою бічних копіювальних коліс. 

Підбирач KRONE Easy Flow

З подрібненням і — без 

Ротор діаметром 530 мм забезпечує подавання великого обсягу маси з подрібненням або без нього. З боків ротора встановлено шнеки, що зміщують масу до середини. Зубці у центральній частині ротора мають спіральне розташування, що гарантує рівномірне подання рослинної маси в зону пресування. Привод ротора разом із підбирачем здійснюється за допомогою ланцюга завтовшки 1,25 дюйма. 

Рулонний прес-підбирач KRONE VariPack Plus

Ножовий апарат установлено на моделях з індексом «XC». Ножі зібрано в «касету», встановлену під ротором. Залежно від потреб оператор може обрати чотири варіанти подрібнення: працюють усі 17 ножів, працюють 8 або 9 ножів, а також можливо взагалі працювати без подрібнення. З тим забезпечується довжина подрібнення у 64 або 128 мм. Кожен ніж має хвилясте лезо, що сприяє кращому різанню всіх видів кормової маси. Також для кожного ножа передбачено індивідуальний пружинний захист. Тобто коли в підбирач потрапляє сторонній предмет, ніж або кілька ножів відхиляються вниз, а потім самостійно повертаються у вихідне положення. 

Варіанти для рулонів 

Конструкція пресувальної камери базується на трьох пласких нескінченних стрічках. Вони рухаються зі швидкістю 110 м/хв, що забезпечує краще ущільнення сухої культури. Стартовий валець і два вальці сітки разом зі стрічками забезпечують оптимальний запуск рулонів. Крім того, вальці підтримують стабільне обертання рулону за заповненої камери пресування. 

Виштовхуваня рулону

Якщо надалі планується досушувати культуру, щільність середини рулону можна зробити меншою. Умовно рулон можна поділити на три шари й для кожного встановити потрібну щільність. Коли ж потрібно зібрати рослинну масу якомога швидше, весь рулон пакується з максимальною щільністю. 

Також оператор може обирати діаметр рулону з кроком 1 см. Наприклад, якщо рулони будуть використовувати в годівлі тварин, це значно спрощує приготування кормів. 

Практично без зупинок 

Коли завершується формування рулону, автоматично розпочинається його обмотування сіткою. Піддон для сітки опускається, тож оператор може зійти кількома сходами на піддон і легко замінити рулон сітки. Як опцію пропонують висувний лоток для сітки, що значно спрощує заміну сітки. Крім того, з кожного борта передбачено місце для запасного рулону сітки, тож підбирач завжди має потрібну кількість пакувального матеріалу. 

Обмотування сіткою

Одразу після завершення пакування вмикається звуковий сигнал, і блок керування відкриває задню кришку камери пресування. Щойно рулон викочується на землю, кришка закривається. На відкриття-закриття кришки витрачається не більше як 5 с. Якщо передбачається робота на схилах, де рулон самостійно може не викотитись із камери пресування, пропонується додатково оснастити машину примусовим виштовхувачем. 

Це скорочує час зупинки підбирача до мінімуму, й таким чином загальна продуктивність підвищується. А також на великих схилах за потреби працює гальмівний механізм для рулонів, щоб уникнути перекачування рулонів по полю. 

Просто й надійно 

Довговічність машини забезпечується ефективними й водночас простими конструктивними рішеннями. Наприклад, привід усіх рухомих механізмів здійснюється всього трьома ланцюгами. Це зменшує зношення і спрощує експлуатацію й обслуговування. Кожен ланцюг постійно змащується системою автоматичної подачі мастила. До того ж на кожен ланцюг можна індивідуально налаштувати кількість мастила, що подається в одиницю часу. Натяг ланцюгів здійснюється автоматичними натягувачами зі шкалою. Змащування всіх вузлів відбувається централізовано через два окремих блоки. 

Зворотний зв’язок 

Керування прес-підбирачем здійснюється з кабіни трактора. Для цього є власні блоки керування і термінали, а також є можливість залучити ISOBUS-термінал трактора. Як опцію пропонують систему керування агрегатами трактора TIM (Traktor Implement Management), завдяки якій відбувається обмін даними між підбирачем і трактором. Таким чином, прес-підбирач може керувати трактором: після завершення обмотування рулону сіткою задня кришка автоматично відкривається, рулон виштовхується і кришка закривається. Це знімає частину навантаження з оператора, скорочує час простоїв, зменшує витрати пального та підвищує загальну ефективність роботи. 

Корисні дрібниці 

За потреби можна обладнати преспідбирач датчиком вологості. Оператор завжди знатиме якісні показники матеріалу, що пресується, і вчасно змінювати щільність рулонів або вирішить, чи взагалі пакувати. Ще одна корисна опція — камера, яка допомагає контролювати технологічний процес і показує, що відбувається навколо. Зображення можна виводити на окремий монітор або на термінал CCI.    

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ