Овочі-Ягоди-Сад

Вибір та застосування комплексних мінеральних добрив

Вибір та застосування комплексних мінеральних добрив

Що таке комплексні мінеральні добрива?

Комплексні мінеральні добрива – це добрива, які містять у своєму складі кілька основних елементів живлення, таких як азот, фосфор, калій, магній, сірка, а також мікроелементи, як-от марганець, бор, молібден, цинк, мідь. Ці добрива можуть також містити інсектициди, фунгіциди, гербіциди та інші речовини, які поліпшують умови росту, розвитку та збільшують продуктивність сільськогосподарських культур. Застосування комплексних мінеральних добрив економічно вигідне, оскільки зазвичай треба вносити не один елемент, а два-три, наприклад, фосфор-калій, калій-магній, азот-фосфор-калій, або й більше. Купити комплексні мінеральні добрива також варто тому, що окреме внесення кожного добрива зумовлює додаткові витрати коштів та праці.

Види комплексних мінеральних добрив

Комплексні мінеральні добрива поділяються на кілька груп в залежності від способів їх отримання:

  • Складні
  • Комбіновані (або складно-змішані)
  • Змішані
  • Суспензійні

До складних добрив відносять такі добрива, як калійна селітра, амофос, діамофос.

  • Калійна селітра (KNO3) містить близько 13% азоту та до 45% оксиду калію. Особливо важлива для культур, чутливих до надлишкового хлору.
  • Амофос – висококонцентроване добриво з вмістом 12% азоту та 52% фосфору.
  • Діамофос – містить близько 20-21% азоту та 51-53% оксиду фосфору. Це найбільш концентроване складне добриво.

Комбіновані добрива виготовляють у заводських умовах шляхом змішування простих добрив та введенням рідких і газоподібних речовин.

  • Нітроамофоска (NPK) – потрійне складне добриво, до складу якого входить азот, фосфор та калій з різним співвідношенням елементів.
  • Нітрофоска містить азот, фосфор і калій у водорозчинній формі.
  • Нітрофос містить 23,5-24% азоту та 14-17% фосфору.
  • Карбоамофоска виготовляється на основі сечовини, фосфатів амонію і хлористого калію.
  • Карбоамофос – висококонцентроване подвійне добриво, що містить азот і фосфор.
  • Кристалін – складне азотно-фосфорно-калійне добриво.
  • Суперфоска – містить фосфор-калій та не більше 5% вільної фосфорної кислоти.

Змішані добрива отримують змішуванням двох і більше простих добрив, вони бувають у твердій та рідкій формі.

Суспензійні рідкі комплексні добрива – водні розчини поживних солей з таким же співвідношенням, як у класичних сухих добривах.

Переваги використання комплексних добрив

Використання комплексних мінеральних добрив має кілька важливих переваг:

1. Економічна вигода. Замість того, щоб купувати та вносити кожен елемент окремо, комплексні добрива дозволяють одночасно вносити кілька елементів живлення, що знижує витрати на працівників і техніку.

2. Покращення стану рослин. Комплексні добрива забезпечують збалансоване живлення, що сприяє кращому росту і розвитку рослин.

3. Зручність у застосуванні. Легкість використання комплексних добрив дозволяє швидко та ефективно забезпечити рослини необхідними елементами живлення.

4. Зниження ризиків дефіциту елементів. Забезпечення ґрунту одразу кількома елементами живлення допомагає уникнути дефіциту окремих поживних речовин.

Вибір добрив для різних культур з урахуванням типу ґрунту

Варто пам’ятати, що необхідно проводити аналіз ґрунту, щоб визначити потребу в конкретних елементах живлення. Адже на врожайність може вплинути не лише дефіцит певних елементів, але й їх надлишок в ґрунті.

Правильний вибір комплексних мінеральних добрив залежить від типу ґрунту та культури, яку ви вирощуєте. Наприклад:

  • Добрива для лохини, що росте на кислих ґрунтах, не мають містити хлор. Добре для цієї культури підійдуть сірковмісні мінеральні добрива: сульфат калію, сульфат амонію та інші.
  • Добрива для полуниці. Під полуницю радимо використовувати комплексні добрива, які також не містять хлор, наприклад: Кристалон жовтий, Кристалон червоний, Кристалон блакитний від Yara Mila, в залежності від фази росту.
  • Добрива для картоплі. Хлоровмісні калійні добрива вносять восени під оранку, в кінці зими або весною не пізніше, ніж за місяць до посадки. Основні добрива NPK (безхлорні), S вносимо перед посадкою із заробкою в ґрунт. При посадці картоплі рекомендовано локальне внесення комплексних безхлорних мінеральних добрив NPK з вмістом Са, Mg, S та мікроелементів. Решта запланованих добрив вноситься під формування гребнів.
  • Добрива для огірків. Огіркам найбільше необхідні азотні добрива, фосфор, калій, магній, кальцій та мікроелементи: цинк, бор, марганець. Кращим вибором для підгодівлі огірків стануть комплексні мінеральні добрива, в які входить одразу кілька елементів. Для закритого ґрунту варто обрати кристалін.
  • Найкраще комплексне добриво для томатів містить азот, фосфор і калій, а також необхідні мікроелементи: магній, кальцій, бор і цинк.

Для отримання детальних консультацій та замовлення комплексних мінеральних добрив звертайтесь до спеціалістів. Купити комплексні мінеральні добрива можна в спеціалізованих магазинах, де вам запропонують продукти, що найбільш підходять для вашого ґрунту та культури.

Комплексні мінеральні добрива

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ