Агрономія

Обробка посівного матеріалу соняшнику й кукурудзи від компанії Syngenta

Обробка посівного матеріалу соняшнику й кукурудзи від компанії Syngenta

Усе починається з малого, і врожай починається з насіння. Сьогодні на ринку України представлено велике розмаїття посівного матеріалу з різним генетичним потенціалом, який дає змогу сільгоспвиробникам отримати максимальний урожай і в результаті максимальний прибуток. Проте насіння з великим генетичним потенціалом замало, потрібно правильно зберегти цей потенціал. Передпосівна обробка насіння має велике значення для розкриття генетичного потенціалу сорту чи гібрида, це головний складник технології захисту на початковому етапі розвитку рослин від таких негативних чинників, як хвороби й шкідники.

Портфоліо компанії «Сингента», над яким працює велика кількість фахівців відділу Seedcare в усьому світі, створено для максимального захисту й розкриття повного потенціалу рослин від моменту посіву — протягом появи проростків, виживання й росту рослин.

«Одна насінина — одна рослина». У чому суть цієї тези? Спробуймо разом розібратися в цій формулі. Поговоримо трохи про складники формули успішного захисту.

Виробникам кукурудзи компанія «Сингента» пропонує нову трикомпонентну обробку посівного матеріалу — Максим Кватро + Вайбранс 500 + Форс Зеа.

Отже, формула проста: МАКСИМ КВАТРО + ВАЙБРАНС 500 +
ФОРС ЗЕА = «ОДНА НАСІНИНА — ОДНА РОСЛИНА».

Форс Зеа розроблено на основі діючих речовин із різних хімічних класів та з різними механізмами дії. Завдяки утворенню газової фази препарат запобігає навіть дрібним пошкодженням кореневої системи шкідниками і в такий спосіб на 75 % попереджає розвиток грибів роду Fusarium на стадії розвитку кукурудзи до 5-го листка. Познайомимося детальніше зі складниками цього препарату і відповімо на питання, які виникають у виробників під час захисту посівного матеріалу.

Тіаметоксам — це діюча речовина з класу неонікотиноїдів. Серед відомих на сьогодні діючих речовин із цього хімічного класу у тіаметоксаму найвища розчинність у воді (4100 мг/г), що сприяє кращому й довшому захисту рослин від ґрунтових та шкідників сходів. Частина діючої речовини, проникаючи крізь насінину, концентрується в сім’ядолях рослини і захищає їх, а частина вивільняється у ГВК (ґрунтово-вбирний комплекс), її всмоктує коріння, вона рівномірно розподіляється в молодих стеблах і листках рослини й убезпечує їх від шкідників сходів.

Рис. 1. Динаміка стану тіаметоксаму на обробленому насінні при зберіганні на сертифікованих складах

Крім високих інсектицидних властивостей, у тіаметоксаму є ще одна унікальна властивість — сприяння кращому розвитку рослини завдяки так званому «вігор»-ефекту. Тіаметоксам стимулює взаємодію функціональних протеїнів, що є основою низки стресозахисних механізмів у рослин. Головний показник «вігор»-ефекту — кращий розвиток кореневої системи та більша і здоровіша вегетативна маса рослин. У результаті дії «вігор»-ефекту рослини краще засвоюють поживні речовини і воду, що позитивно позначається на їхній продуктивності.

Рис. 2. Динаміка стану флудиоксонілу на обробленому насінні при зберіганні на сертифікованих складах

Інший складник Форс Зеа — діюча речовина тефлутрин із класу синтетичних піретроїдів. У тефлутрину є унікальна риса — він утворює газову фазу, що спричиняє нокдаун-ефект у контролі ґрунтових шкідників, які поспішають поживитися висіяним насіння. Коли ґрунтова волога потрапляє на оброблене насіння, газова фаза активується й утворює навколо насінини захисну газову камеру. Шкідникові не треба навіть контактувати з насіниною або рослиною: пари тефлутрину за кілька хвилин проникають через органи дихання (дихальця, трахеї) і покривні тканини шкідників, унаслідок чого у комах пригнічується харчова активність, порушується робота нервової системи, настає параліч. Шкідники гинуть за 10–30 хв. ще до того як устигають завдати шкоди насінню, проростку чи корінню.

Максим Кватро дає змогу надійно захистити насіння і сходи від усіх видів Fusarium spp., гельмінтоспоріозів, пітіуму.

Вайбранс 500 — продукт, на який давно чекали українські виробники. Сьогодні кукуруд­за — одна з головних зернових культур на світовому ринку. Вона дозволяє сільгоспвиробникові отримувати стабільні прибутки. Україна — другий у світі виробник серед експортерів зерна кукурудзи. У нашій країні багато господарств, котрі вирощують кукурудзу як монокультуру. Для таких господарств актуальна проблема летючої сажки Sphacelotheca reiliana. Неповторність протруйника Вайбранс 500 у тому, що він не тільки ефективно запобігає ураженню кукурудзи летючою сажкою без жодного пригнічення культури, а, навпаки, покращує розвиток культури, стимулює кореневу систему і допомагає рослині подолати стрес.

Контроль летючої сажки кукурудзи на гібридах з різним ступенем стійкості

Не можна залишити без уваги і захист соняшнику, адже соняшник — одна з максимально прибуткових культур. За даними FAO, за обсягами виробництва його насіння Україна посідає друге місце після Росії. У 2020 році посівні площі соняшнику в Україні становили 6,37 млн га, що на 523 тис. га більше за аналогічний показник минулого року. Про це свідчать дані Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України. Водночас потенційні можливості сортів і гібридів соняшнику далеко не завжди вдається реалізувати. Врожайність його в Україні вдвічі нижча, ніж у Франції, Німеччині, Чехії, Угорщині.

«Захист у новому вимірі». Багато хто чув нове гасло інсектицидного захисту посівного матеріалу соняшнику. Та що це таке?

З 2010 року компанія «Сингента» пропонує своїм клієнтам новий посилений інсектицидний захист насіння соняшнику. До вже стандартної обробки Максим ХL + Апрон ми додаємо посилений інсектицидний захист Круїзер + Форс.

Максим ХL — захист від фузаріозу, пероноспорозу, септоріозу. Апрон посилює захист від пероноспорозу, шкодочинність якого на території України зростає. Особливо ж небезпечними в Україні в останні роки стали шкідники сходів, більшість із яких багатоїдні. Це дротяники (личинки), несправжні дротяники (личинки чорнишів, мідляків і пилкоїдів), кравчик звичайний (жук), довгоносики (жуки звичайний сірий і чорний буряковий), степовий цвіркун, коник шкідливий, личинки підгризаючих совок.

Круїзер® + Форс® 200 — це унікальна і максимально ефективна на сьогодні бакова суміш для передпосівної обробки насіння соняшнику. Фахівці компанії «Сингента» розробили її для контролю ґрунтоживучих і посходових шкідників соняшнику в усіх зонах його вирощування.

Завдяки газовій фазі препарату Форс® 200, яка утворюється на відстані 2–2,5 см навколо обробленої насінини, ми захищаємо наш посівний матеріал і одночасно дбаємо про майбутній урожай соняшнику. Форс® 200 діє навіть у посушливих умовах. А діюча речовина тіаметоксам, що є основою препарату Круїзер®, так само як у випадку з кукурудзою, захистить молоді рослини соняшнику від шкідників сходів і в такий спосіб попередить вірусні хвороби соняшнику.

Така обробка посівного матеріалу з точними нормами препаратів можлива лише на спеціалізованих насіннєвих заводах. Відтепер, замовляючи насіння соняшнику, ви маєте можливість отримати вибрані вами гібриди в інсектицидній обробці Круїзер® + Форс® 200. Форс® 200 постачається лише на перевірені спеціалістами компанії «Сингента» насіннєві заводи, бо потребує спеціальних умов застосування.

Застосовуючи нову обробку насіння, виробник, так само як із кукурудзою, може вийти на формулу «одна насінина — одна рослина» і суттєво зекономить на витраті насіння.

І на завершення питання, яке виникає у кожного виробника: який період зберігання посівного матеріалу після обробки без втрати діючої речовини препарату?

За офіційними даними компанії «Сингента», зберігати оброблене насіння без втрати діючих речовин можна протягом трьох років. Такі дані лабораторія отримала, щодня перевіряючи стандартні зразки, оброблені інсекто-фунгіцидними препаратами, за допомогою системи високоефективної рідинної хроматографії діодно-матричного детектора (HPLC DAD). Отримані дані відповідають критеріям максимальної ймовірності (критерій Гурвиця) — усі отримані результати не перевищують похибки 2,5 % від визначених показників у двох різних лабораторіях.

Отримані дані свідчать, що три роки насіння зберігається без втрати кількісних і якісних характеристик діючих речовин, нанесених на насіння. Через три роки зберігання вміст діючої речовини зменшується щороку.

З джерел компанії «Сингента»
Дмитро Жарко, технічний спеціаліст з підтримки й розвитку протруйників, компанія «Сингента»

З питань придбання  протруйників насіння  звертайтесь  до компанії Полетехніка:   +3 8098  931 31 31, +3866 931 31 31

poletehnika.com.uа

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ