Овочі-Ягоди-Сад

Новий небезпечний шкідник томатів вже в Україні –– південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta)

Новий і небезпечний

Новий і небезпечний

Новий небезпечний шкідник томатів вже в Україні –– південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta).

Південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta Meyr.) –– небезпечний карантинний шкідник томатів не тільки відкритого, але і закритого ґрунту (фото 1).

Фото. 1. Різні стадії розвитку T. аbsoluta (А – імаго, Б – яйця, В – личинка, Г – лялечка)

Належить до ряду лускокрилих (Lepidoptera), родини виїмчастокрилі молі –– Gelechiidae. Походить шкідник із Південної Америки, а саме з гористої місцевості Анд (Перу, Болівія, Чилі). Міграція томатної молі на нові території розпочалася відносно недавно, лише кілька десятиліть тому, і за такий короткий проміжок часу фітофага було виявлено в Аргентині, Болівії, Бразилії, Чилі, Колумбії, Еквадорі, Парагваї, Перу, Уругваї та Венесуелі.

У Європі Tuta absoluta Meyr. вперше була виявлена в Іспанії (2006 р.), а вже через рік шкідник швидко поширювався, знищуючи повністю врожай томатів у Марокко, Тунісі, Алжирі, на півдні Франції, в Італії, а у 2009 р. і у Йорданії. На цей час шкідник повсюдно заселив території Італії, Франції, Мальти, Великобританії, Греції, Швейцарії, Португалії, Марокко, Алжиру, Тунісу, Лівії та Албанії. У 2011 р. томатна міль з’явилася в тепличних господарствах Білорусі та в Краснодарському краї РФ.

В Україні томатна міль вперше була виявлена в 2010 р., а вже через два роки спалахи поширення шкідника були зафіксовані на площі 79 га в Херсонській області, де було запроваджено карантин, а ще через рік осередки розвитку Tuta absoluta зафіксували в Миколаївській та Запорізькій областях.

Шкідника часто знаходять у томатах, що імпортуються з Туреччини, Іспанії, Єгипту та Марокко, що додатково сприяє його інвазії та експансії на нові території, ускладнюючи тим самим його контроль. За 2018 рік Держпродспоживслужбою було зафіксовано 18 випадків виявлення шкідника в імпортованій плодоовочевій продукції. Розповсюджується шкідник також із розсадою, пакувальним матеріалом, ґрунтом і тарною одиницею. За даними Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю у сфері насінництва та розсадництва, станом на 01.12.2018 р. площі, заселені томатною міллю, в України становили 829,92 га.

Біологічні особливості томатної молі:

  • життєвий цикл триває 24–38 діб,
  • 12 поколінь на рік у теплиці,
  • у середньому самка відкладає 250–300 яєць,
  • личинка «мінує» мезофільні тканини листка,
  • личинка проходить чотири стадії розвитку ,
  • заляльковування проходить у ґрунті, рідше –– на листі,
  • переважно розвивається на томатах, але може шкодити й на інших пасльонових,
  • мінімальна температура виходу з діапаузи становить 4 °С, тривалість стадій розвитку шкідника залежить від температури повітря (таблиця).

Згідно з опублікованими даними, дорослі особини T. absoluta були знайдені на відстані понад 10 км від томатного поля, що свідчить про високий потенціал міграції (на великі відстані) та розширення ареалу за рахунок самостійного перельоту або з потоками повітряних мас. Швидкість розселення популяцій шкідника за рік може сягати 60–80 км.

Таблиця. Тривалість розвитку (діб) T. absoluta залежно від температури

У чому полягає небезпека томатної молі та які пошкодження вона спричиняє?

Шкідник має високу інтенсивність живлення з подальшою репродукцією. Південноамериканська міль може пошкоджувати всі наземні частини рослин томатів. Мінування листкових пластин шкідником є причиною прямих економічних втрат, які можуть сягати від 35% до 100%, особливо за високої щільності популяції фітофага, тому без проведення своєчасних заходів захисту рослина може повністю загинути (фото 2).

Фото. 2. Пошкодження рослин та плодів томатною міллю

Гусениці, які щойно відродилися з яєць, віддаляються від місця свого відродження й одразу починають живитися паренхімою рослин. Спочатку отвори від гусені ледь помітні, оскільки вони часто прикриті пелюстками. Але через кілька діб пошкоджені частини починають чорніти в результаті накопичення там екскрементів. Гусінь розвивається в живих рослинних тканинах, виїдаючи міни в паренхімі листа, стебла або плоду. На листках і стеблах вони залишають великі ходи –– міни у вигляді плям (фото 3).

Фото 3. Гусінь Tuta absoluta

Щойно відроджена личинка переміщається по рослині в пошуку ідеального місця для початку свого живлення. У процесі розвитку личинки можуть залишати місця живлення з пошкодженнями (наприклад, через несприятливу для них температуру тощо) і почати пошкоджувати рослини в інших місцях. Крім того, вони мають здатність живитися на багатьох видах пасльонових культур.

Хімічні методи контролю південноамериканської томатної молі

Для своєчасного виявлення шкідника і його контролю потрібно щотижня проводити обстеження посадок томатів на виявлення пошкоджень. Особливо звертати увагу на верхній і середній яруси рослин, які більшою мірою заселяються шкідником. Потрібно встановлювати за два тижні до висаджування томатів феромонні пастки для перевірки наявності імаго молі на всіх етапах вирощування томатів, збирання врожаю, упаковки та в місцях продажу (на складах).

Фото 4. Дія інсектициду Ексірель 0,75 л/га (д. р. циантраніліпрол)
проти томатної молі, Іспанія, 2017 р.

У разі виявлення в пастках імаго T. absoluta слід терміново розпочати їх масовий вилов за допомогою феромонних пасток та провести хімічні обробки. Для захисту рослин томатів у світі проти південноамериканської томатної моліна сьогодні успішно використовують такі діючі речовини: індоксакарб, емамектин бензоат, абамектин, спіносад, метафлумізон, хлорантраніліпрол –– Rynaxypyr (Кораген®), циантраніліпрол –– Cyazypyr (Ексірель®, Верімарк®).

Особливої уваги заслуговують інсектициди з групи антралінамідів. Препарати з цього хімічного класу зумовлюють миттєву зупинку живлення шкідника. Такі інноваційні препарати є у портфелі компанії FMC. В Україні для захисту польових та овочевих культур компанія пропонує інсектициди Кораген® (контроль основних лускокрилих шкідників –– всі стадії розвитку комах), Верімарк® та Ексірель® (контроль основних лускокрилих та сисних шкідників). Ці препарати вже завоювали у фермерів високу довіру та посіли чинне місце в системах захисту культур.

У світі Верімарк® та Ексірель® (фото 4)є дієвим інструментом проти томатної молі (Tuta absoluta Meyr.), тому компанія ФМС розпочала процес реєстрації препаратів для захисту томатів від шкідника.

fmc.com.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ