Агрономія

Новий фунгіцид Фокс® уже успішно апробували сільгоспвиробники по всій Україні

Новий фунгіцид Фокс® уже успішно апробували сільгоспвиробники по всій Україні

Фото. Ефективність захисту соняшнику фунгіцидом Фокс® із нормою 0,6 л/га за внесення у фазу BBCH-30. Оброблено — ліворуч, праворуч — без обробки

Щоб зрозуміти, у чому таємниця ефективності від широкого спектра хвороб і тривалості дії фунгіциду Фокс®, потрібно
розглянути його склад.

До складу фунгіциду Фокс® входять дві надзвичайно ефективні діючі речовини: трифлоксістробін, 150 г/л, що належить до класу стробілурінів, і протіоконазол, 175 г/л, що належить до класу триазолінтіонів. Основними перевагами фунгіциду Фокс® є те, що він містить саме трифлоксістробін, уже відому діючу речовину, яка контролює широкий спектр хвороб завдяки мезостемній дії та тривалому захисному ефекту оброблених частин рослин, газова фаза якого створює додаткову профілактику захворювань необроблених частин рослин. Трифлоксістробін, попадаючи на поверхню листка, утворює там депо, яке частково проникає під восковий шар і надійно утримується, поступово вивільняючись і проникаючи всередину, отже, маючи пролонговану захисну дію. Протіоконазол найкращий у своєму класі представник за дією на широкий спектр хвороб із вираженою системною дією, а висока його концентрація в продукті забезпечує тривалий захист як оброблених тканин рослини, так і молодого приросту. ­Трифлоксістробін вкриває листкову поверхню й запобігає проникненню патогенів до неї, а протіоконазол, який швидко проникає в клітини рослин, блокує розвиток міцелію й проникнення гаусторій. Фокс® затримує старіння рослини шляхом впливу на баланс гормонів, поліпшує фотосинтез й оптимізує азотний обмін у рослині, як результат — збільшується виповненість насіння й маса тисячі насінин. Ці дві діючі речовини доповнюють одна одну, утворюючи відмінний тандем. Механізм дії описаних діючих речовин ви можете наочно побачити на відео, для відкриття якого вам необхідно сканувати QR-код.

Досліди, проведені на АгроАренах компанії «Байєр» Центр і Південь протягом 2016–2018 рр. підтверджують високу ефективність Фокс® проти таких хвороб, як фомоз, фомопсис, альтернаріоз, склеротиніоз, септоріоз, іржа й інші. Досліди показали, що застосування фунгіциду Фокс® забезпечувало також триваліший захисний ефект, порівнюючи з іншими шістьма фунгіцидами, що досліджувалися. Слід також зазначити, що для збільшення тривалості дії препарату потрібно вносити максимальні зареєстровані норми. Оскільки період вегетації соняшнику довгий, пролонгація дії фунгіциду Фокс® матиме важливе значення, а особливо за одноразового внесення фунгіцидів на соняшнику. На оброблених ділянках листки тривалий час залишалися без хвороб, даючи можливість рослинам унаслідок реутилізації поживних речовин формувати вищу врожайність у стресових умовах (фото).

Рис. 1. Ефективність фунгіциду Фокс® 0,6 л/га проти хвороб соняшнику (за даними досліджень ТОВ «Байєр Україна», 2016–2018 рр.)

Висновок із проведених дослідів по ефективності Фокс® проти різних хвороб показано в діаграмі на рис. 1. З діаграми бачимо, що єдиною хворобою, на яку Фокс® має середню ефективність, — це сіра гниль, тому за умов сильного поширення цієї хвороби, зокрема, у фазі цвітіння, варто застосовувати фунгіцид Пропульс® із нормою 0,8–1,0 л/га.

Високу ефективність Фокс® демонструє і в шести дослідах, проведених у Словач­чині та Чеській Республіці. Тут за двократного внесення Фокс® із нормою 0,5 л/га у цвітіння соняшнику врожайність зростала на 4,4 ц/га, а олійність збільшилася на 5%.

Рис. 2. Ефективність фунгіциду Фокс® 0,6 л/га проти
хвороб сої (згідно з державними випробуваннями
в Бразилії)

Щодо захисту фунгіцидом Фокс® сої, то слід зазначити, на сьогодні він є №1 у системах захисту в Бразилії. Теплі й вологі умови цієї країни значно сприяють поширенню хвороб, тому комбінація потужного фунгіцидного захисту з пролонгованою дією робить фунгіцид Фокс® дуже популярним у цій країні. Ефективність проти хвороб сої фунгіциду Фокс® показано в діаграмі на рис. 2.

Багато господарств у різних кліматичних зонах України вже успішно випробували новий фунгіцид Фокс. Позитивні відгуки про його ефективність — найкраща характеристика для нього.

Команда «Байєр» бажає вам успіхів у новому сезоні й досягнення нових висот урожайності й рентабельності з нашими продуктами.

Ігор Бучинський,
менеджер із маркетингу по олійних культурах,
e-mail: [email protected]

www.cropscience.bayer.ua

ДУМКИ ВИРОБНИКІВ

Василь Задорожний,
головний агроном ТОВ АФ «Дар», (Вінницька обл.)

— У 2019 році на посівах соняшнику у фазу 10–12 листків застосували бакову суміш фунгіциду Фокс® із нормою 0,8 л/га і рістрегулятора Церон® — 0,8 л/га. Уже у фазу середини цвітіння тут спостерігалося значне зниження висоти рослин і десь на 30% менше ураження рослин склеротиніозом й іншими хворобами, як порівняти з варіантами, де застосовували інші схеми захисту — тільки фунгіцидом чи фунгіцидом із регулятором росту. Як наслідок, із ділянки, що була оброблена Фокс® + Церон®, ми отримали від 1,3 до 3,9 ц/га більшу врожайність проти інших варіантів схем захисту.

Олександр Вахній,
заступник голови СК «Агробізнес» (Київська обл.)

— Сіємо соняшник на площі 600 га. Постійно намагаємося випробовувати нові препарати, вдосконалюючи свою технологію захисту для отримання високих урожаїв. Торік вирішили випробувати новий фунгіцид Фокс® із нормою застосування 0,8 л/га разом із регулятором росту Церон® із нормою 0,6 л/га на соняшнику. Внесення провели у фазу 10 листків. Порівнювали цей варіант із подібною схемою захисту іншої фірми на одному полі з внесенням в той самий день і контролем без застосування фунгіцидів. Перед цвітінням на всіх варіантах вносили фунгіцид Пропульс у нормі 0,9 л/га. Як результат, на варіанті, де застосовували суміш Фокс® 0,8 л/га і Церон® 0,6 л/га, отримали прибавку врожаю 5,5 ц/га проти контролю та 4,6 ц/га проти іншої системи захисту. Цього року плануємо обробляти всю площу соняшнику фунгіцидом Фокс® і регулятором росту Церон®.

Сергій Щолок, заступник директора
ТОВ «Харківагро-2000» (Харківська обл.)

— Почувши, що на ринку з’явився новий фунгіцид Фокс для застосування на соняшнику від компанії «Байєр», вирішили спробувати й на своєму полі. 13-го червня у фазу соняшнику 8–10 листків на частині поля застосували Фокс із нормою 0,8 л/га, другу частину поля залишили без обробки як контроль. Упродовж вегетації рослини, оброблені фунгіцидом Фокс, були значно зеленішими, на них практично не спостерігалося хвороб, і збереження від передчасного засихання нижнього ярусу листків спостерігалося до кінця вегетації. Урожайність на контрольному варіанті становила 28 ц/га, а на варіанті, де застосували Фокс, — 32 ц/га. Приріст урожаю від застосування фунгіциду Фокс 4 ц/га — переконливий для нас аргумент, щоб застосовувати цей фунгіцид і надалі.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ