Техніка

Чим техніка MZURI приваблює аграріїв і як удосконалена смугова технологія гарантує індивідуальний підхід до кожного поля

Народжена перемагати

Народжена перемагати

Чим техніка MZURI приваблює аграріїв і як удосконалена смугова технологія гарантує індивідуальний підхід до кожного поля.  

Сучасним фермерам потрібні надійні технології, що забезпечать стабільність у роботі, дадуть змогу щороку отримувати гарантований урожай та очікувану рентабельність. Оскільки на українських теренах дедалі відчутнішими стають зміни клімату, підходи до обробітку ріллі теж змінюються. Зокрема, охочих випробувати на своєму полі технологію MZURI щороку більшає.  

У господарствах наших співвітчизників сьогодні успішно працює понад 100 ґрунтообробно-посівних комплексів цього знаного європейського бренду. І що більше накопичується практичного досвіду, то глибше в аграрній спільноті розуміння пріоритетів кліматоорієнтованого землеробства, а отже, й завдань розумної механізації. 

Враховуючи особливості українських ґрунтів, у синергії з аграріями MZURI щороку вдосконалює свої машини. Про конструктивні особливості оновленої техніки AgroTimes дізнався, як то кажуть, із перших вуст — від Міхала Копидловського, головного інженера заводу MZURI, та Олександра Ярошенка, директора B.T.A. Group, що є офіційним дилером MZURI в Україні. 

Продуктивні моделі 

— Кожне поле, кожен метр ріллі у кожному господарстві — це індивідуальний проєкт, який потребує до себе індивідуального підходу, — наголошує Олександр Ярошенко. — І саме ґрунтообробно-посівні комплекси MZURI Pro-Til здатні його забезпечити: це доведено практичними польовими результатами. 

Агровиробник має змогу обрати обрати оптимальну для свого поля ширину захвату техніки — 3, 4 чи 6 м. Хоча специфікації цих машин дещо розрізняються (приміром, споживаною і виробничою потужністю чи кількістю рядів та відстанню між ними), всі посівні комплекси MZURI дуже витривалі. Сучасні моделі модернізовані для роботи на українських тяжких ґрунтах. А з 2020 року всі вони оснащені однаковими 8-тонними ступицями основних прикочувальних коліс. Підсилено штифти рам та всі ті вузли, на які під час роботи припадає найбільше навантаження. Загалом це дає змогу технології легко давати раду з обробітком та сівбою в зоні ризикового землеробства і навіть на цілинних землях. 

Концептуальний підхід удосконаленої смугової технології MZURI полягає в поєднанні підходів класичної оранки та ноутіл. Застосовуючи універсальний багатоопераційний агрегат MZURI Pro-Til, можна ефективно використовувати переваги як першої, так і другої системи ґрунтообробітку, скажімо, знизити залежність від сівозміни чи оптимізувати застосування добрив. Та ключова перевага MZURI полягає в здатності технології накопичувати вологу — піднімаючи її з нижнього горизонту в добре розпушених смугах ґрунту та зберігаючи в неораних міжряддях, замульчованих рівномірно розподіленими рослинними рештками. Вносячи добрива на всю глибину обробітку цих смуг одночасно із сівбою, MZURI ProTil забезпечує найкращі стартові умови для проростання насінини (а отже, й дружні сходи) та сприяє кращій вегетації (завдяки правильному розташуванню поживних речовин). 

Досконалість у деталях 

Одна з особливостей агрегатів MZURI — це точне дотримання встановлених робочих параметрів щодо глибини ґрунтообробітку кожним робочим органом і можливість копіювання рельєфу поля кожним висівним сошником під час сівби. Для цього MZURI ProTil має більше, порівняно з іншими агрегатами, рухомих частин та вузлів, які можна налаштовувати індивідуально. 

Щоб зменшити час простою агрегатів під час технічного обслуговування, нові моделі оснащено системою автоматичного мащення рухомих елементів. Для різних типів культур та різної вологості ґрунту передбачене застосування різних типів прикочувальних коліс і різного тиску на них. А ось ресурс роботи оновлених сошників у посівному комплексі подовжено практично вдвічі. 

Нагадаємо, високоточна електроніка дає можливість індивідуально регулювати швидкість, глибину і норму висіву, ширину міжрядь. Зокрема, точний висів насіння забезпечують вакуумні висівні апарати адаптерів Xzact, призначені для сівби просапних культур, а постійну точність глибини висіву (без пропусків чи подвоєнь) — постійний гідравлічний тиск кожного важеля сошників. Крім того, можна установити насіннєві бункери на самих висівних апаратах. Змінювати ширину міжрядь, відключаючи кожен другий сошник сівалки, дає змогу функція Select. А сучасний модуль керування посівним комплексом під’єднує його до системи ISOBUS. 

Для ефективного закриття тріщин, збереження вологи й розподілу пожнивних решток на полі в технології MZURI передбачено застосування дисково-штригельної борони Rezult. Завдяки поєднанню робочих органів дискового та пружинного типу машина чудово справляється з усіма цими завданнями, а також ще й додатково обробляє ґрунт на глибину до 2 см і навіть руйнує мишачі нори, яких у полі вистачає. Були випадки, коли цей агрегат повністю впорався навіть із розподіленням неподрібнених валків соломи пшениці. Ще одна важлива деталь технології — можливість виконання хімічного оброблення гербіцидом суцільної дії для знищення рослин падалиці та бур’янів. 

Конструктивні переваги 

Власне, MZURI — це більше, ніж просто техніка. За десятиліття роботи в полях викристалізувалася технологія, що оздоровлює екологію поля і дає йому змогу відродити свій природний ресурс. На цю стратегічну мету працюють усі елементи розумної механізації, втіленої в кожній із сучасних моделей цього бренду. Конкурентні переваги та майбутні аграрні перемоги народжуються на заводі MZURI. Щоб згодом вони стали реальністю в полі, спочатку над кожною опцією працюють інженери та конструктори. 

— На заводі MZURI, — зауважує Міхал Копидловський, — використовують тільки сертифікований метал, а всі конструктивні вдосконалення проходять тривалі випробовування, перш ніж потрапити на конвеєр. 

Так у нових 6-метрових моделях за кілька минулих років було оновлено практично 80% деталей (включно з рамою, передніми дисками, діаметром пальців, сальниками, підшипниками тощо) і зроблено акцент на якості матеріалів, із яких вони виготовлені. Удосконалюючи посівні комплекси, інженери підсилили всі основні вузли й механізми. З кожним поколінням машини MZURI стають ще продуктивнішими та ефективнішими. 

Цьогоріч українським аграріям репрезентують модернізовані бункери (для 6-метрових моделей), у які замість одного біг-бега буде змога завантажити два. Як додаткову опцію можна буде замовити керування потоком добрив і дозування другого виду добрив. Тож, як мовиться, чекайте прем’єр сезону і подбайте про те, щоб першими про них дізнатися. 

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ