Тваринництво

Станції для групового утримання свиноматок зберігають здоров’я та продуктивність тварин

Найвищий статус

Найвищий статус

Європейські фермери оцінили: австрійські станції для групового утримання свиноматок зберігають здоров’я та високу продуктивність тварин.

За твердженнями європейських фермерів, найоптимальнішим є утримання поросних свиноматок у великих групах. Це, як показав досвід, сприятливо впливає на здоров’я тварин і подовжує на 10–15% строк їх продуктивного використання. Тому на багатьох європейських свинофермах практикується саме такий спосіб утримання. Такі несумісні на перший погляд, як групове утримання й індивідуальна годівля, вдалося поєднати завдяки використанню кормових станцій Compident. Австрійська технологія (обладнання фірми Schauer) забезпечує комфортне утримання свиноматок, тим самим сприяючи реалізації їхнього потенціалу. 

Чим унікальні кормові станції 

Величезний досвід компанії Schauer (перші станції було випущено ще у 1980-х роках) у розробці станцій для годівлі вивів цей продукт у лідери на ринку в галузі подібних технологій. Відгуки практиків, які працюють зі станціями для годівлі Compident, дозволили виділити їх основні переваги, які будуть корисними у виборі правильної технології для утримання супоросних свиноматок. 

Отже, унікальність кормових станцій Compident в такому: 

• індивідуальна годівля зволоженим кормом відповідно до закладеної кормової кривої та періоду поросності завдяки точній ідентифікації тварин; 

• надійна в експлуатації станція міцної конструкції для спокійного та безстресового утримання — сама станція, а також комп‘ютерне керування виробляють на заводі компанії Schauer, що гарантує клієнтам наявність будь-яких запчастин протягом усього періоду експлуатації; 

• система видає кожній окремій тварині щоденну порцію відповідно до кривої годівлі, а це, з одного боку, значна економія кормів, а з іншого — тварина перебуває в оптимальній кондиції весь період поросності; 

• пряма станція з вхідними пневматичними дверцятами впускає всіх тварин і дозволяє свиноматці у будь-який час залишити станцію, чим значно підвищує рівень безпеки для тварини всередині неї; 

• можливість подачі двох основних видів корму, що дає можливість годувати тварин не лише регулюючи кількість корму, а й давати різні раціони залежно від періоду поросності одночасно на кожну станцію; 

• поворотна годівниця — подача годівниці до станції тільки за наявності у тварини права на годівлю. Відсутність годівниці у станції й одночасне відкриття вхідних і вихідних її дверцят не дає можливості свиноматці блокувати її, підбираючи залишки корму; 

• автоматичний відбір тварин із групи, автоматичне розпізнавання охоти, маркування тварин й інші додаткові функції полегшують менеджмент стада; 

• оптимальне комп‘ютеризоване керування процесом годівлі. Щоденна актуалізація даних про споживання корму, можливість корекції стратегії годівлі (кривих годівлі) у будь-який час. Зручний огляд протоколів, графіків, інформації тривожних сигналів; 

• найвищий рівень продуктивності — можливість годівлі до 80 свиноматок на одну станцію до 16 год/день. 

Сприятливі умови утримання та його безстресовість принесуть власнику свинокомплексу: 

• більше якісного приплоду й кращу вагу новонароджених поросят; 

• більше життєздатних тварин завдяки ідеальним умовам утримання; 

• безпечні й швидкі опороси; 

• більше опоросів завдяки збільшенню тривалості життя свиноматки. 

Як працює станція 

Є різні види станцій, які можуть годувати групи свиноматок від 15 до 80 голів. Кожній тварині на вухо встановлюють чип. Свиноматки заходять у кормовий бокс по одній, комп’ютер зчитує інформацію з чипа про тварину, тож можна побачити, на термін поросності свиноматки, скільки корму вона вже з’їла за день, і залежно від її потреби видає певну порцію. Перебуваючи в закритому просторі, відокремлена від загальної групи тварина вона спокійно їсть. Якщо тварина зайшла ще раз, отримавши вже свою денну порцію, то комп’ютер це побачить, і тварина буде змушена покинути станцію, нічого не отримавши. Вхідні двері відчиняються, заходить наступна тварина, а попередня покидає станцію. 

Свиноматки, що виходять зі станції, не створюють перешкод для інших тварин, у загоні чітко розмежовані зони для відпочинку, годування та випорожнення тварин. Станція дозволяє вести контроль за самопочуттям тварин і точно визначати прихід свиноматок в охоту. 

Кормову станцію можна оснастити селекційним пристроєм. Тоді свиноматок після годування можна направляти або в основну групу, або в окремий бокс залежно від маніпуляцій, які треба виконати з твариною. Наприклад, якщо на опорос потрібно відправити певну групу свиноматок або потрібна ветеринарна обробка окремих тварин, їх не потрібно шукати в групі. Комп’ютер, отримавши команду, цих тварин після годування направить у бокс. Або, наприклад, у приміщенні, де містяться великі динамічні групи, встановлюється бокс із кнуром. Віконце боксу оснащено датчиком. Якщо свиноматка проявляє до кнура інтерес і постійно підходить до боксу, отже, велика ймовірність того, що вона в охоті і її потрібно осіменяти. Таку тварину станція також автоматично направить в окремий загін або промаркує фарбою. Ті ж станції, що не оснащено селекційним пристроєм, можуть також виділяти тварин, але вже за допомогою кольорового маркування. 

Якщо конкретній тварині або кільком потрібно провести маніпуляції, то спеціаліст відмічає в комп’ютері цих тварин і під час наступної годівлі тварини маркують або відбирають до селекційного боксу/коридору. Також системі можна задати команду додати певній тварині мікрокомпоненти, і коли свиноматка прийде їсти, спеціальні дозатори введуть у її корм потрібні ветпрепарати, вітаміни або мікроелементи. Це значно економить витрати на ветпрепарати та корми, адже ці компоненти задають конкретним тваринам, а не всій групі, підмішуючи в корм. Також можна замінити деякі вакцини на сипучі препарати, чим значно спрощується робота ветлікаря. 

Станції бувають різні 

Наприклад, Compident VIIІ — надійна в експлуатації станція для спокійного та безстресового виробничого процесу. Пряма наскрізна станція з керованими вхідними дверима забезпечує вихід свиноматки з неї в будь-який момент. Отже, ніякого стресу перед вхідними дверцятами, кожна тварина може в будь-який момент потрапити на станцію. Оптимальне керування відбором тварин і дозування завдяки пневматиці. Зносостійка та надійна в експлуатації. І це далеко не всі переваги цієї станції. 

Система розпізнавання кнура виконує функції автоматичного контролю поросності. Для великих і маленьких груп свиноматок відмінним рішенням будуть такі станції: 

Compident Smart, яку розроблено для стабільних, невеликих груп до 60 свиноматок, має просту й міцну конструкцію, в поєднанні з уже перевіреною системою керування процесом годування Topo гарантує високу надійність обладнання; 

Compident Pig — MLP — розроблена спеціально для оцінювання відгодівельної продуктивності, точного визначення кількості споживаного корму з найвищою точністю вимірювання (±3 г). 

Великим «плюсом» кормових станцій Compident є відмінний сервіс, який гарантує компанія Schauer. Для усунення помилок, що виникли в процесі експлуатації, в компанії Schauer існує сервісна служба. Фахівці-комп’ютерники компанії можуть під’єднатися з офісу в Австрії до кормового комп’ютера, розташованого в будь-якій точці світу, визначити помилку та вжити заходів для її усунення. Якщо через віддалений доступ усунути проблему не вдається, то оперативно виїжджає компетентний спеціаліст.  

Говорять експерти  

Ірина Чіпенко, заступник директора з виробництва ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс»  

— Такі системи забезпечують дбайливий догляд за свиноматками й позбавляють їх від стресів, що плідно позначається на їх продуктивності. У таких станціях тварини не стоять у замкнутій клітці, а мають можливість рухатися, що позитивно впливає на їхнє здоров’я. Результатом такого утримання поросних свиноматок може стати підвищення продуктивності тварин до 20%. Якщо свинарі хочуть отримувати від однієї свиноматки 17–18 поросят за опорос, безумовно, вони повинні впроваджувати на своїх підприємствах такі станції. За застосування такої системи годування завдяки наявності моціону, розвиток плода відбувається більш природно. Крім того, станція зручно встановлюється як в нове приміщення, так і в наявне, як на щілинну підлогу, так і на солом’яну підстилку. 

Сергій Лазарюк, ветпрацівник ТОВ «Котелеве» (Чернівецька обл.)

— На нашому свинокомплексі з 2007 року встановлено одинадцять кормових станцій Compident. Їхньою роботою ми дуже задоволені. Десь на 20% зменшилися витрати корму, також завдяки активному моціону свиноматки менше хворіють (особливо хвороби кінцівок), легко проходить опорос. Якщо звернутися до цифр, то хвороб стало менше приблизно на 30%. І ще в нас все працює на «автоматі», тому працівників на фермі потрібно небагато.

Інна Бірюкова

журнал The Ukrainian Farmer, листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ