Агрономія

На скільки насправді якісні гумати підвищують прибутки!? (пізні ярі культури)

На скільки насправді якісні гумати підвищують прибутки!? (пізні ярі культури)

Завдяки чому гумати німецького виробника HuminTech підвищують врожайність культур? Як правильно застосовувати препарати німецького виробника, щоб максимально розкрити генетичний потенціал рослин? Як за мінімальних затрат максимально підвищити прибутки? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете у цій статті.

Для досягнення високих показників врожайності сільськогосподарських культур, слід застосувати цілий комплекс технологічних елементів, які кожен виробник адаптує відповідно під свій регіон і можливості господарства. Одним із таких важливих технологічних заходів є комплексне застосування гуматів по вегетації.

На території України найдосвідченішою компанію, яка допомагає господарствам упроваджувати в технології антистресанти та стимулятори росту, є компанія «Агротехносоюз» — ми це робимо понад 12 років. Залежно від регіону нам вдається досягати додаткових приростів урожайності в середньому від 8 до 30%.

СКЛАДОВІ УСПІХУ

Завдяки чому вдається досягати високих показників врожайності?

По-перше, це якісна сировина. У нашому випадку це високобіологічний активний вид бурого вугілля — леонардит, до складу якого входять гумінові, фульвові кислоти й інші компоненти. По-друге, це німецька якість і європейські стандарти щодо препаратів.

Як впливають основні складові гуматів німецького виробника HuminTech на рослину?

Солі гумінових кислот:

•             сприяють розвитку потужної кореневої системи на 12–22% і більше;

•             здійснюють профілактику стресів різної природи;

•             знижують окислювальний стрес на 11–23%;

•             сприяють синтезу амінокислот на 8–11%;

•             у 2–20 разів активують антиоксидантну ферментативну функцію;

•             нормалізують ріст як за високих значень рН, так і за низьких;

•             позитивно впливають на структуру врожаю.

Фульвові кислоти:

•             перетворюють елементи живлення на доступну для рослин форму внаслідок їх хелатування, підвищуючи коефіцієнт засвоєння на 15–27% і більше;

•             стимулюють гілкування та кущення на 12–26%;

•             пришвидшують обмінні процеси у 5–10 разів;

•             стимулюють фотосинтез на 8–14%;

•             пришвидшують проростання насіння.

Варто зазначити, що представлені препарати на ринку німецького виробника містять у складі й низку інших високоефективних компонентів (амінокислоти, екстракт морських водоростей, мікроелементи), які знижують негативну дію кліматичних й інших стресів, що особливо актуально останнім часом.

ЗАСТОСУВАННЯ ПРЕПАРАТІВ HUMINTECH

Щоб розкрити генетичний потенціал рослин і отримати вищий приріст врожайності й, відповідно, вищий прибуток, слід застосовувати комплексну технологію антистресантів і стимуляторів. Пропоную розглянути ефективність такої технології на прикладі досвіду конкретного господарства — у вирощуванні кукурудзи в Житомирській області.

Кукурудза на Житомирщині. У господарстві практикують інтенсивний тип вирощування культур, відповідно, була й обрана інтенсивна технологія. Перше внесення проводили у фазу 3–5 листків, застосувавши препарат Фульвітал Плюс з. п. у нормі 0,15 кг/га. Таким чином, було простимулювано закладання та формування генеративних органів кукурудзи, а також поліпшено живлення рослин. Друге внесення проводили у фазу 8–9 листків — вносили препарат Фульвігрін Стимул в. с. у нормі 1 л/га. Препарат містить у складі три діючі речовини: фульвові кислоти (100 г/л), екстракт морських водоростей (100 г/л) й азот (100 г/л), які простимулювали фотосинтез, ріст рослин і формування генеративних органів, що особливо важливо у цю фазу.

Фото 1. Приклад застосування у Житомирській області

Витрати на застосування препаратів — 15,8 євро/га. Урожайність на контролі — 13,11 т/га, на досліді — 14,78 т/га. Навіть враховуючи те, що врожайність перейшла рівень у 10 т/га, генетичний потенціал вдалося розкрити вище на 12,7%. Додатковий приріст становив +1,67 т/га, а прибуток — майже 300 євро з гектара.

Кукурудза на Запоріжжі. Другий приклад вартий уваги виробників, яким дуже важливо за мінімальних витрат отримати максимально високий прибуток. Господарству було запропоновано провести одне внесення у фазу 3–5 листків препарату Фульвітал Плюс Zn з. п. у нормі 0,15 кг/га. Препарат містить 750 г/кг фульвових кислот і 130 г/кг цинку. Завдяки внесенню було успішно компенсовано дефіцит цинку в рослин, посилено імунітет рослин, простимульовано фотосинтез і закладено генеративні органи.

Фото 2. Приклад застосування у Запорізькій області

Наприкінці сезону приріст урожайності до контрольної ділянки становив 0,7 т/га. Витративши 228 грн/га, агропідприємство заробило 3976 грн/га (17 грн прибутку від кожної вкладеної гривні).

ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

Сучасне агровиробництво вимагає від агронома знання не лише технологій вирощування культур, а й уміння пропонувати економічно вигідні для підприємства рішення.

Пропонуємо провести невеликий економічний аналіз ефективності застосування гуматів німецького виробника HuminTech.

Ми провели аналіз результатів, які фахівці компанії «Агротехносоюз» зафіксували на посівах кукурудзи у 2018, 2019 та 2020 роках (рис. 1). Аналіз результатів за 2019 рік на цій культурі показав, що середній приріст становив близько 1,05 т/га, середній показник затратної частини — 382 грн/га, а середній показник отриманого прибутку — 6234 грн/га.

Рис. 1. Аналіз результатів застосування гуматів на посівах кукурудзи у 2018–2020 рр.

Отже, окупність від застосування гуматів HuminTech становила 16 : 1.

Якщо вивести середній показник приросту врожаю від застосування гуматів за 4 роки (2017–2020), то отримаємо 0,88 т/га. З тим затрати на застосування препаратів у середньому становили 417 грн/га, а прибуток — 4644 грн/га. Окупність від застосування — 11 : 1.

Рис. 2. Аналіз даних за 2017–2020 рр. від застосування антистресантів та стимуляторів на посівах соняшнику

Аналіз даних за чотири роки (2017–2020) від застосування антистресантів і стимуляторів на посівах соняшнику показав такі дані (рис. 2). Середній показник приросту від застосування гуматів за цей період коливався від 0,15 до 0,27 т/га. Середній показник прибутку по роках був у межах від 1742 до 3185 грн/га, тоді як затрати на застосування — від 110 до 327 грн/га. Нескладно підрахувати, що, вклавши 1 грн у застосування препаратів німецького виробництва компанії HuminTech, незалежно від року, погодних умов і технології, можна додатково заробити в середньому від 10 до 16 грн.

ВИСНОВКИ, ПІДТВЕРДЖЕНІ НА ПРАКТИЦІ

Наведені результати застосування препаратів HuminTech на основних маржинальних культурах у різних регіонах України підтверджують, що якісні гумати справді забезпечують високі прибутки навіть за мінімальних затрат. А приріст можна отримати незалежно від ґрунтово-кліматичних умов, технологій господарств і дії стресових чинників в умовах різних років.

Для отримання стабільно високих показників урожаю, для реалізації генетичного потенціалу сортів і гібридів, усунення наслідків стресів у рослин рекомендуємо застосовувати препарати німецького виробництва HuminTech. У разі виникнення запитань щодо застосування звертайтесь до регіональних представників компанії «Агротехносоюз», які є в усіх областях України. Номери телефонів є на сайті або на останній сторінці каталогу. Наша команда завжди готова забезпечити вас підтримкою та технологічним супроводом!

Обережно, підробка!

Зверніть увагу, що 2020 року на ринку України було помічено підробку препарату Гуміфілд в. г. у 25 кг упакуванні. Щоб не стати жертвою шахраїв, рекомендуємо дотримуватись простих правил:

(1)купувати препарати в офіційних дилерів компанії «Агротехносоюз»;

(2) не купувати препарат за підозріло дешевою ціною, не переконавшись у його якості;

(3) проводити тест якості — розчинення кількох грамів у 100 мл води (прозорий стаканчик). Проведення тесту потребує не більше як 2 хв. Адже можна підробити зовнішній вид упакування, але точно не його вміст.

Також зверніть увагу, що партія препаратів 2021 року буде в пластикових мішках. За підтвердженням оригінальності продукту звертайтеся за те лефоном +38 (067) 551 – 52 – 51 .

ЯК ПРОВЕСТИ ТЕСТ НА ОРИГІНАЛЬНІСТЬ!?

1. Візьміть кілька грамів препарату.

2. Висипайте в наповнений водою прозорий стаканчик. Гумат має розчинятись, як на фото в правій колбі.

Євгеній Вовненко, агроном компанія «Агротехносоюз»

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ