Агрономія

На скільки насправді гумати збільшують прибутки!? /зернові колосові культури/

Для досягнення високих результатів незалежно від сфери діяльності дуже впливове значення має саме спілкування й обмін думками та досвідом із тими, кому вдалося досягнути успіхів у своїй галузі. Так, аграрній аудиторії варто поцікавитись досвідом успішних колег, а саме тим, які рішення вони ухвалили в умовах, що постійно змінюються, та які інструменти застосували для досягнення цілі.

Тому у цій статті ми відразу перейдемо до практичних результатів застосування гуматів, які отримали ефективні фермери з різних регіонів України в різні за погодно-кліматичними умовами роки. Цікаво, що кожного з цих аграріїв насправді об’єднувало не лише бажання подолати кліматичні стресові чинники, а й прагнення збільшити економічну ефективність вирощування культур незалежно від ризиків і перепон. Я переконаний, що їхні досягнення змінять погляд багатьох колег на деякі технологічні процеси, а після вивчення та впровадження досвіду ваші прибутки також приємно підвищаться!

Складно, але можливо

Чи може застосування гуматів у вирощуванні зернових колосових культур збільшити прибутки підприємства? Якщо так, то на скільки?

Звісно, отримати високі врожаї у жорстких кліматичних умовах важко, але можливо. І результати досліджень компанії «Агротехносоюз» це вже неодноразово підтвердили. Для прикладу, торік в одному з підприємств у Запорізькій області посіви ріпаку дуже постраждали від весняних заморозків. Узявши до уваги рекомендації фахівців нашої компанії, у господарстві зібрали на 10 ц/га врожаю більше, ніж на контролі. Іншій компанії, що веде землеробство в Донецькій області, на озимій пшениці в умовах посухи вдалося досягти приросту врожаю на 6 ц/га.

Насправді ці й інші подібні приклади отримання приросту врожаїв (або ж зменшення втрат за стресових погодних умов) — це не дія чарівної палички. Щоб отримувати такі високі результати, дуже важливо проводити всі операції з унесення препаратів вчасно, це зауваження стосується всіх агротехнологічних заходів.

Результати з полів

Пропоную ознайомитися з результатами використання гуматів, які були отримані на озимій пшениці із застосуванням різних технологій: від однієї обробки насіння — до комплексного підходу. Витратну частину розраховували за рекомендованими цінами нашої компанії, а прибуток — з урахуванням ціни за 1 т пшениці в розмірі 181 євро (ціна на 09.10.2020).

Фото 1. Приклад застосування у Донецькій області

Приклад із Донеччини. Оскільки у господарстві із сівбою виникла затримка й очікувалися пізні сходи, то насіння попередньо обробили стимулятором росту Фульвітал Плюс в. с., 0,6 л/т. Застосування препарату сприяло підвищенню активності ферментів й інтенсивності біохімічних процесів у насінні. Це дало змогу рослинам сформувати розгалуженішу кореневу систему, отримати дружні й рівномірні сходи та пришвидшити ріст молодих листків. Наприкінці сезону бункер показав, що на дослідній ділянці врожайність становила на 2 ц/га більше, а прибуток становив 1173 грн/га (фото 1).

Утім, якби в господарстві застосували комплексну технологію, врожайність була би в рази вищою!

Фото 2. Приклад застосування з Дніпропетровської області

Приклад із Дніпропетровщини. У цьому разі застосування гуматів — попередником пшениці озимої був соняшник. Через майже повну відсутність опадів із червня по вересень існувала висока ймовірність проявів наслідків гербіцидної післядії. Для забезпечення антистресового ефекту в господарстві провели дві обробки гуматами з мінімальними рекомендованими нормами застосування. Внесення гуматів забезпечило отримання рівномірних і дружних сходів (Гуміфілд Форте Брікс); зниження прояву хлорозів; активний ріст кореневої системи та вегетативної маси (Гуміфілд Форте Фульвік). Навіть за мінімальних норм застосування гуматів в умовах дії стресових чинників прибуток наприкінці сезону становив 1513 грн/га (фото 2).

Прибутки від застосувань гуматів на пшениці озимій в центральних регіонах

Приклад із Запорізької області. У цьому господарстві рослини озимих колосових культур перебували під впливом дії природних стресових чинників протягом усього періоду вегетації. Під час сівби це були мінімальні запаси вологи, навесні — заморозки, влітку — посуха. Для адаптації рослин до жорстких умов і забезпечення антистресового ефекту було впроваджено комплексну технологію з трьома внесеннями препаратів — отримали потрійний ефект. Так, гумати німецького виробництва компанії HuminTech підвищили стійкість рослин проти коливань температур (Гуміфілд Форте Фульвік), стимулювали ріст кореневої системи до вологого шару ґрунту, забезпечили пролонгованим антистресовим ефектом (Фульвігрін Антистрес) та підвищили посухостійкість рослин (Гуміфілд Форте Аміно). Наприкінці сезону комплексна технологія застосування гуматів забезпечила господарству прибуток 2424 грн/га.

Прибутки від застосувань гуматів на пшениці озимій в південно та північно-східних регіонах в різні роки

Приклад із Тернопільщини. У господарстві з Галичини гумати застосовували, коли кліматичні умови були близькі до оптимальних. Господарство веде інтенсивний тип вирощування сільськогосподарських культур, тому, відповідно, й гумати застосовували комплексно. Результат вийшов чудовим: приріст урожаю на ділянці, де застосовувалися препарати, як порівняти з контролем, становив 7,1 ц/га. Прибуток наприкінці сезону — 3927 грн/га (фото 3).

Узагальнення результатів

Наведені приклади застосування гуматів свідчать про те, що в різних регіонах за різних технологій вирощування культур і дії різних стресових чинників гумати підтверджують свою високу ефективність. Також простежується тенденція, що зі збільшенням кількості застосувань гуматів протягом вегетації відповідно зростають прирости та прибутки. Важливо й те, що кожне підприємство може створити власну технологію застосування препаратів — залежно від запланованої врожайності та кількості коштів, які можете вкласти. Обираючи гумати компанії HuminTech, які довели свою ефективність у різних умовах України, ви забезпечите найвищу віддачу у використанні.

Фото 3. Приклад застосування з Тернопільської області

Дані, наведені у графіках, підтверджують, що незалежно від років застосування, ґрунтово-кліматичних умов, технологій господарств і впливу стресових чинників, прибутки господарств, що застосовують якісні гумати HuminTech, є стабільно високими. Середній показник прибутку центральних регіонів становив 2455 грн, південних і північно-східних — 2971 грн, а західних — 2706 грн.

Прибутки від застосувань гуматів на пшениці озимій в західних регіонах

Проте, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Впроваджуйте на власних посівах технології німецького виробника  HuminTech, які на території України вже понад 11 років постачає компанія «Агротехносоюз». Усі рекомендовані технології ми адаптували для кожного регіону. Представники нашої команди присутні у всіх областях України й завжди готові забезпечити вас підтримкою та технологічним супроводом.

Євгеній Вовненко, агроном
компанія «Агротехносоюз»

www.agrotechnosouz.com.ua
www.facebook.com/agrotechnosouz
www.youtube.com/c/AgrotechnosouzATS

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ