Техніка
Головне:
Техніка

Дбаючи про збереження ґрунтової вологи в Bartsos Group використовують MZURI Pro-Til

До власної технології

До власної технології

Дбаючи про збереження ґрунтової вологи та екологію поля, господарства Bartsos Group  скористалися потенціалом MZURI Pro-Til  

Іван Кривенко

За плечима в кожного, хто працює на землі, його особисті перемоги — врожаї. І нехай у когось їх було кілька десятків, а в когось лише кілька, — всі учасники цієї виснажливої «гри в довгу» щороку прагнуть успішних результатів. Як мовиться, нічого дивного — агробізнес. Та в умовах турбулентного сьогодення, коли клімат змінюється буквально на очах, перевагу має лише той, хто сформував виграшну стратегію. Передусім — власну технологію. Своїм досвідом з AgroTimes поділився заступник директора Bartsos Group Іван КРИВЕНКО.  

Як визначали найдоцільніше 

Із розвитком аграрного напряму Групи, як пригадує наш співрозмовник, вдалося накопичити дуже багатогранний досвід. Яких тільки технологій вирощування не випробовували! Не один раз змінювали позиції машинно-тракторного парку. Приглядалися і рахували біологічну активність різних форм добрив. Глибоко вивчали можливості сортів і гібридів. 

Усе це, на переконання Івана Степановича, слід було пропустити через себе, щоб визначити найдоцільніші варіанти і сформувати з них власну технологію. А базується вона на бездоганному знанні біології культури (її гібриду чи сорту) та особливості тієї місцини, де саме плануєш її вирощувати — який ґрунтовий покрив, скільки там випадає опадів (загалом за рік і, зокрема, за визначений період), коли навесні настає ефективна температура, коли призупиняється вегетаційний період і багато інших складових. Як зауважує, без урахування цих даних про результативну технологію вирощування не може бути й мови.

 Такий глибокий аналіз, до речі, дав змогу достеменно з’ясувати, чому дорогі ресурси — насіння, добрива, ЗЗР, техніка — жоднісіньким чином не поліпшували урожайність. За точку відліку було взято 1990-й, відколи стала помітною велика строкатість отриманих урожаїв на тих самих полях. 

«Коли через Гідрометцентр я підняв дані щодо опадів у південному регіоні Вінниччини — по кожній декаді, за кожен місяць і загалом за рік, за десятиліття, за кілька десятиліть — з’ясувалося, що за 30 років їх річна кількість зменшилася майже удвічі — з 578–637,6 до 331–325 мм, а тим часом середньорічний температурний інгредієнт зріс за цей період аж на 1,7 градуса», — наголошує Іван Кривенко. Аналіз відносної вологості атмосферного повітря показав, що у найкритичніші для росту і розвитку будь-якої культури місяці — червень, липень і першу-другу декаду серпня — відносна вологість повітря з 53% знизилася до 37%. І саме це треба було врахувати, дбаючи про формування кращого врожаю. 

Тож саме з урахуванням цих умов підібрали гібриди, що раціонально використовують ґрунтову вологу та стійкі до атмосферної посухи. Так само постало питання ефективності добрив. За умови недостатньої вологи виникла потреба в нових розчинних формуляціях, які б забезпечували баланс необхідних елементів. А це знову, як то кажуть, ланцюжок знаків запитання і знаків оклику. Крім того, потрібно передусім ще й ґрунт підготувати — щоб і вологу зберегти, і належну структурність, і комфорт для розвитку кореневої системи… 

Як перевіряли нові рішення 

Зрозуміло, що за таких ґрунтово-кліматичних умов оранка й глибоке дискування втрачають свою актуальність. Потрібно було шукати енергоощадну техніку, що сприятиме накопиченню і збереженню ґрунтової вологи. Втім, як то кажуть, одна справа — легкі субпіщані й піщані ґрунти або, приміром, сірі опідзолені, і зовсім інша — середньосуглинкові чи важкосуглинкові. От як підібрати ефективний варіант для таких важких ґрунтів? 

— Поїдеш на виставку в Київ — тебе підведуть до якого хочеш агрегата: тільки придбай — і він одразу всі операції за тебе зробить, — каже Іван Степанович. — Проте мало хто з менеджерів має бодай якесь уявлення, чи впорається ця машина з твоїм полем… Тож починаєш їздити по господарствах, дивитися, розпитувати. Щира людина розповість і про переваги, і про недоліки, з якими довелося зіткнутися в роботі техніки. А ти, порівнюючи умови й покладаючись на власний досвід та науковий підхід, прагнеш об’єктивно проаналізувати ймовірні перспективи цього агрегата у твоїй технології… 

Коли в господарство Bartsos Group торік привезли MZURI Pro-Til, щоб продемонструвати його в роботі, аграрії вирішили «брати бика за роги». Знайшли насіння ріпаку й добрива і скерували посівний комплекс на непідготоване до сівби поле, де після збирання пшениці залишилися великі пожнивні залишки. Не обійшлося, як то кажуть, без труднощів, але все ж таки посіяли! На цій оптимістичній хвилі від ріпаку плавно перейшли до жита. 

«По дорозі в поля, — пригадує Іван Степанович, — зустріли сусіда-аграрія Петра Струсевича. Він здивувався, побачивши цю чудернацьку сівалку. Огледівши її, запропонував, щоб і його полем агрегат бодай двічі пройшовся, сіючи пшеницю. Домовилися. Всі збіглися дивитися, як працює MZURI. А на тому полі суш така! Комбайн трохи далі збирає кукурудзу на силос. Грудки як камінці позаду коліс відскакують… Таке все заїжджене… Боже-боже, думаю, що ж то воно буде!?. Та як зійшов ріпак — почали до нас їздити дивитися, бо кругом ніхто не сіяв. А ми в цю суш із таким груддям посіяли — і отримали сходи. Пішов дощик — і жито зазеленіло, зміцніла його коренева система. Отже, все буде гаразд! А сусід-аграрій, побачивши навесні, яку гарну пшеницю засіяв MZURI, зізнався: «Дуже шкодую, що не все поле…» 

Яку стратегію обирають надалі 

«Коли розумієш взаємозв’язок між усіма цими чинниками та пов’язуєш їх у єдину систему, можна говорити про ведення агробізнесу. Але щоб він був успішним, це ще далеко не все, — зазначає Іван Степанович. — Бо якщо сьогодні працюєш так, як учора, і не бачиш завтрашнього дня, не готуєшся до більш екстремальних умов, до жорстких вимог ринку, до цінових коливань, тебе просто відкине на задній план і ти ризикуєш втратити все…» 

Тому, власне, фахівець і перебуває в постійному пошуку — стосовно новацій генетики, фізіології, біохімії та інших галузей науки, звідки шукає щось по крупинці, дивиться на грані — яка блищить, яка темна, де шукати і що використати. 

Цьогоріч у господарствах Групи планують чотирма комплексами MZURI засіяти тисячу гектарів озимого ріпаку — вже домовилися з постачальниками насіння вибраних гібридів. Також у планах сівба озимої пшениці та ячменю. 

Придбані адаптери (на дві сівалки) дали змогу навесні посіяти MZURI Pro-Til і сою, і соняшник. Рік, звісно, нетиповий щодо кількості ґрунтової вологи. Втім, як зауважує господар, від початку створення перших справжніх листків можна чітко аргументувати перевагу посівного комплексу MZURI в розвитку цих рослин (як порівняти з тими, що були посіяні традиційними сівалками). Зокрема, чітко простежуються відмінності у фенології розвитку, у фізіології, у формуванні врожаю. Невдовзі на полях Групи збиратимуть перший урожай посіяного торік жита. У господарстві по сусідству (де для експерименту посіяли MZURI пшеницю) планували вручну зібрати з тієї сотої врожай і порівняти його з урожаєм пшениці, посіяної поряд іншим, традиційним, агрегатом. Утім, як переконав сусіда Іван Кривенко, основна перевага інноваційної технології не тільки і не стільки в кількості, як у сталості отриманого результату. 

«Якщо ви вважаєте, що, придбавши інноваційний посівний комплекс, хороше насіння і дороге добриво, можна після сівби просто сидіти чекати на високий врожай — це вже помилка, — наголошує нас співрозмовник. — Перевага сівби за технологією MZURI Pro-Til — своєчасність, рівномірне розташування насіння в насіннєвому ложі на погонний метр (відстань між кожною насіниною), на квадратний метр (задану густоту) — і, звісно ж, своєчасні сходи. А далі — справа технології і агронома. З’явилися сходи — працюй з рослинами! І тоді врожаї стануть справжніми перемогами!  

КОМПЕТЕНТНО  

«MZURI Pro-Til — це про абсолютно інший підхід до землеробства» 

Олександр ЯРОШЕНКО, директор Групи компаній B.T.A. Group, що є офіційним дилером MZURI: 

— За сезон із технологією MZURI Pro-Til агропідприємство має змогу на 30–50% скоротити внесення мінеральних добрив, досягнути 7-кратної економії часу та 3-кратної економії пального. І йдеться не тільки про можливості заощадити й зберегти прибутковість агровиробництва. MZURI Pro-Til — це про абсолютно інший підхід до землеробства, де важливі не тільки показники врожайності, а й здоров’я поля та екологія довкілля. 

Розумні рішення MZURI успішно застосовують на вирощуванні озимої і ярої пшениці, соняшнику, ріпаку, гречки, кукурудзи, озимого і ярового ячменю. Та передусім аграрії випробовують можливості технології на сівбі ріпаку. Об’єднавши все найкраще від no-till, strip-till та класичної оранки, технологія довела свою ефективність і на цілинних землях, і на полях після паводків, де класичні підходи виявилися безсилими. 

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Інші статті в цьому журналі
AgroTimes
AgroTimes
AgroTimes
7
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ

Журнали