Агрономія

Монітор — найкращий спосіб боротьби з метлюгом звичайним на посівах озимої пшениці

Монітор — найкращий спосіб боротьби з метлюгом звичайним на посівах озимої пшениці

 

Метлюг звичайний – типовий злаковий бур’ян, один із найрозповсюдженіших однолітніх бур’янів, що поширений у посівах озимої пшениці по всій Україні.

 

Зазвичай він розвивається майже непомітно паралельно з культурою. Частіше за все стає помітним лише тоді, коли переростає пшеницю (фото) на останньому етапі її розвитку. Бур’ян продукує надзвичайно велику кількість насіння, у середньому 600–700 насінин, але може досягати й 10 000 насінин на одну рослину. Через таку кореневу структуру метлюг конкурує з пшеницею за вологу, поживні речовини і, як наслідок, може призвести до суттєвої втрати врожаю.

 

 

Метлюг спричиняє суттєву втрату врожаю

 

Бур’ян надає перевагу легким, кислим ґрунтам, але щойно він з’являється на полі, як швидко створює серйозну забур’яненість практично на всіх типах ґрунтів. Метлюг також часто пов’язаний з іншими видами бур’янів, зокрема, такими як види Ромашки та Роману. Численні дослідження довели, що метлюг й інші бур’яни, разом з якими він росте, може призвести до суттєвих втрат урожаю, тому не можна нехтувати цільовим контролем. Доцільність застосування гербіциду полягає навіть у такому: якщо, наприклад, цього року забур’яненість є економічно незначною (2–3 рослини/м2), через велику кількість насінин, які може продукувати одна рослина, велика забур’яненість може вже з’явитися наступного року, коли на тому самому полі вирощуватимуть зернові культури. Вплив метлюгу на врожайність яскраво простежується в порівнянні врожайності необробленої ділянки та ділянки, де було застосовано Монітор (Діагр. 1 та 2).

 

 

2011, Київська область, забур’яненість пирієм та метлюгом

 

Діаграма 1. Вплив Монітору на врожайність озимої пшениці

 

 

2013, Чехія, основні буряни: метлюг, ромашка, зірочник

Діаграма 2. Вплив Монітору на врожайність озимої пшениці

  

 

Ефективність Монітору

 

Злакові бур’яни мають зазвичай вузькі вертикальні листові пластинки, що перешкоджає затримці гербіциду на листі. Це означає, якщо таку водорозчинну формуляцію, як Монітор застосовують лише самостійно у водному розчині, то краплі впадуть із листків і застосування препарату буде неефективним. Для попередження зниження ефективності під час обробки бур’янів необхідно застосовувати поверхнево-активну речовину, щоб забезпечити прилипання крапель робочого розчину до поверхні листа. До того ж сурфактант також може застосовуватися в боротьбі з дводольними бур’янами, коли поверхня листа вкрита воском, ворсинками або має товсту кутикулу.

2013, Польща, 56 днів після застосування

Діаграма 3. Ефективність Монітору у контролі однорічних бур’янів

 

 

Окрім справжніх сурфактантів також є різні види ад’ювантів, зокрема, можуть знижувати ефект жорсткої води або за рахунок умісту поживних речовин допомогти рослині пришвидшити поглинання активно діючої речовини, а також її переміщення по рослині. До цієї групи також належить Актімум, який був нещодавно зареєстрований в Україні компанією «Монсанто» (Діагр. 3).

 

Розширте спектр ефективності

 

Бур’янова флора надто різноманітна, і щоб контролювати всі бур’яни, необхідно застосовувати суміші гербіцидів.

 

Загальна рекомендація для обробки посівів озимої пшениці така:

 

• оцініть видовий склад бур’янів перед застосуванням препарату;

• заплануйте гербіцидну обробку, щоб знищити всі бур’яни.

 

Часто може трапитися, що пропускають важливий бур’ян під час гербіцидної обробки. Він поширюється на другу територію й стає домінантним.

 

 2011, Вінниця

Діаграма 4. Монітор та суміші у контролі метлюгу

 

 

Поєднання гербіцидів можна здійснити декількома шляхами: бакова суміш або послідовне застосування одного за одним. Бакова суміш є найоптимальнішим рішенням, бо мінімізує витрати на додаткову обробку й зменшує механічні пошкодження культурних рослин. Спеціалістами компанії «Монсанто» були проведені численні досліди, в результаті яких установлено високу сумісність Монітору з іншими препаратами. Це означає, що не було жодної суттєвої втрати ефективності гербіцидів в обробці бур’янів (Діагр. 4).

 

 

Перевага, що забезпечує Монітор: 

 

• надійний контроль одного з найшкідливіших злакових бур’янів в Україні — метлюгу;

• контролює широкий спектр злакових бур’янів, включно як з однорічні, так і багаторічні бур’яни та падалицю ячменю;

• завдяки контролю великої кількості бур’янів можна суттєво збільшити врожайність;

• прибутковість вирощування пшениці на полях, що засмічені злаковими бур’янами, може суттєво зрости;

• контролює важливі дводольні бур’яни;

• відмінна селективність на пшениці;

• сумісний із широким спектром гербіцидів, які застосовують для боротьби з дводольними бур’янами.

 

 

За додатковою інформацією звертайтеся до компанії «Монсанто»:

01033, Україна м. Київ, вул. Володимирська 101-А, 5-й пов.

тел.: + 38 044 490-75-75,

факс: +38 044 490-01-45

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ