Агрономія

Втрати врожаю від стресу можуть складати від 30% до 100%. Як уникнути стресу рослин ?

Мінімізувати стрес — зберегти урожай

Мінімізувати стрес — зберегти урожай

Втрати врожаю від стресу можуть складати від 30% до 100%. Задля їх уникнення, прогресивні агропідприємства застосовують потужний інструмент — антистресові препарати, вносячи їх профілактично чи після пошкодження посівів.

В останні роки погода часто підносить нам сюрпризи у вигляді зимових відлиг і раннього настання метеорологічної весни, контрастних температур, посухи чи надлишку вологи. Ці чинники призводять до стресу в рослин і до значного недобору врожаю. Крім кліматичних існують ще: біотичні — тобто вплив мікроорганізмів, інших рослин і тварин; антропогенні — до них належать пестицидне навантаження, обробіток ґрунту й система удобрення; та едафічні (структура ґрунту, його фізико­-хімічні властивості та водний режим). Отже, недопрацювання в агро­техніці чи навіть спроби боротьби зі стресами можуть стати для рослин справжнім випробовуванням.

Стреси та їх наслідки

Перша стадія стресу — тривога, що спричиняє синтезування стресових білків і призводить до гальмування ділення й росту клітин, виникнення симптомів початкових пошкоджень рослин. Друга стадія — адаптація, на якій відбувається часткове відновлення вихідних фізіологічних параметрів і структури рослини.

На третій стадії події можуть розвиватися за двома сценаріями: відновлення функцій рослини або їх виснаження. У першому випадку життєдіяльності рослини та її продуктивність неодмінно зменшиться, бо вона витратила багато енергії на адаптацію. У другому — рослині бракує ресурсів для відновлення, у результаті чого порушується енергетичний обмін і виникають незворотні пошкодження органів та тканин.

Результати на соняшнику після застосування STOP Стрес у бакову суміш до Євролайтингу (+0,36 т/га до врожайності)

Тобто невеликі стреси рослини здатні долати — у певному розумінні вони навіть сприяють підвищенню стійкості організму та кращій адаптації до змін умов середовища. А от значні стреси, коли вплив стресових чинників перейшов порогове значення, можуть призвести до їх загибелі.

Тож якщо не допомогти рослинам, втрат урожаю уникнути не вдасться. Тому важливо не допустити фазу виснаження й зосередитись на запобіганні стресу або вчасно та ефективно запобігти його прояву на початковій стадії стресу. Для підвищення стійкості вирощуваних культур до стресових чинників і запобігання негативних наслідків стресу компанія БТУ­-ЦЕНТР розробила інноваційну програму STOP Стрес.

Сила трьох препаратів

Програма STOP Стрес — це комплекс із трьох препаратів: антистресанту Органік­баланс®, стимулятору росту Азотофіт® і прилипача Липосам®. Поєднання різних за дією препаратів дозволяє швидко відновити вегетаційні процеси рослини та покращити доступність елементів живлення, підвищити імунну реакцію рослин на стрес, а також провести профілактичні заходи проти грибних і бактеріальних хвороб.

Так, мікроорганізми в складі Органік­баланс® і Азотофіт® забезпечать рослину амінокислотами, які беруть участь у метаболізмі, слугують будівельним матеріалом для формування клітин (розвитку й росту) і виконують багато інших важливих функцій у рослинних організмах. З амінокислот синтезуються білки — саме від них і їх якісного та кількісного складу в рослинах залежить стійкість рослин до стресових умов і подолання їх наслідків. Бактерії, які є у складі препарату Органік­баланс®, також продукують фітогормони та вітаміни.

Результати на соняшнику після застосування STOP Стрес на стрес після промивання гербіциду (+0,72 т/га до врожайності)

Також біопрепарати містять мікроорганізми­-антагоністи патогенів, які оселяються на поверхні листя і пригнічують розвиток патогенів.

Прилипач Липосам®  створює високомолекулярну сітку на поверхні рослини, що сприяє закріпленню засобів захисту і живлення, захищає рослини від негативних чинників, серед яких сонячне проміння, надмірне випаровування вологи й інша, не заважаючи фотосинтезу і диханню рослини. Також цей препарат знизить стрес від шкідливого впливу пестицидів унаслідок хорошої абсорбційної здатності полімерів, а отже, сприятиме усуненню проблеми відновлення вегетації рослин.

Усі препарати, що входять до програми, мають м’яку дію й не призводять до передозування. Комплекс препаратів застосовують сумісно з внесенням гербіцидів — завчасно або на початкових стадіях стресу.

Застосування на практиці

Найкращим підтвердженням дієвості інноваційної програми STOP Стрес є відгуки практиків, яким вдалося мінімізувати негативну дію стресу на культурні рослини й зберегти врожай. Програма вже показала позитивний ефект у багатьох агропідприємствах, що господарюють у різних регіонах і вирощують різні культури.

Волинь: нівелювали стрес і додали врожаю. Науково-­фермерське господарство Колач Є. Й. з Волині застосовує біопрепарати БТУ­-ЦЕНТР уже кілька років. На поля вносять як відомі препарати, бо переконалися, що це забезпечує прирости врожаю (на зернових — по 1 т/га), і стабільність (сої — по 2 т/га). А також випробовують новинки.

Так, торік у березні на посівах озимої пшениці застосували програму STOP Стрес, а в квітні, коли відбулося різке похолодання, переконалися, як програма допомагає рослинам «тримати удар».

«На ділянці, де ми вносили програму БТУ­-ЦЕНТР, пшениця стояла зелена та здорова, а рослини обганяли в рості не оброблені посіви мінімум на 5 см, хоча ми не вносили добрив», — ділиться враженням керівник НФГ Олександр Малеончук. Програма дозволила рослинам вийти переможцями зі стресу й забезпечити врожай на рівні 4,2 т/га проти 3,3 на контролі.

Їхнім землякам — ПП «Західна Аграрна Компанія» — застосування STOP Стрес дозволило уникнути пересівання посівів кукурудзи, які сильно побив град. Дослухавшись поради фахівців БТУ-­ЦЕНТР, у підприємстві вирішили не поспішати з оранкою, а випробувати силу інноваційної програми.

У результаті аграрії не просто врятували поля з кукурудзою, а отримали врожайність значно вищу, ніж на необроблених полях.

Полтавщина: рослини відновили вегетацію після гербіциду. У компанії «Райз Схід» якось зливові дощі призвели до промивання ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи: рослини припинили ріст і розвиток, листя змінило забарвлення. «За порадою фахівців БТУ­ЦЕНТР ми застосували програму STOP Стрес, — розповів Олексій Горбачов, провідний агроном ТОВ «Райз Схід». — На 7–10­й день після внесення відбулися очевидні зміни: рослини відновили вегетацію, а листя — своє природне забарвлення».

Результати на кукурудзі після застосування STOP Стрес після заморозків (+1,3 т/га до врожайності)

Польові досліди

Досліди із застосуванням програми STOP Стрес закладали в різних регіонах на полях багатьох агрогосподарств. У результаті вдалося як запобігти, так і згладити наслідки стресових чинників, а також отримати значні прибавки врожайності для різних культур — соняшник, пшениця озима, кукурудза, соя (табл. 1).

Отже, програма STOP Стрес дозволяє мінімізувати вплив різного роду стресових чинників на культурні рослини й зберегти врожай, забезпечивши аграріям рентабельність.

Говорить експерт

Юлія Миронова

Юлія Миронова, дослідник із захисту рослин компанії БТУ-ЦЕНТР:

Для успішної протидії стресовим чинникам треба вчасно реагувати та застосовувати антистресову програму правильно.

До інноваційної програми STOP Стрес, входять такі препарати, як: Органік-баланс®
у нормі 0,5 л/ га, Азотофіт®– р —
0,3 л/га та Липосам® — 0,25 л/га.

Застосовувати STOP Стрес можна завчасно, перед дією стресового чинника для забезпечення стійкості рослин або після дії стресового чинника для відновлення ростових процесів. Під час стресів гальмується ріст і розвиток рослини, погіршується поглинання елементів живлення, продукти фотосинтезу перестають надходити до кореневої системи. Рослини витрачають величезну кількість енергії для виживання й у результаті за тривалої дії стресового чинника майже не мають сил для формування врожаю. Тому після закінчення дії стресового чинника дуже важливо допомогти їм швидше відновитися й пришвидшити метаболічні процеси.

Обробку рослин препаратами треба проводити у безвітряну погоду, вранці або ввечері, уникаючи дії прямих сонячних променів. Не бажано проводити обробки в період понижених температур, рекомендується внесення препаратів за температури від +7 градусів.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ