
Ефективне вирощування птиці вимагає ретельного моніторингу й точного регулювання системи мікроклімату в пташнику
Мікроклімат у пташнику

Ефективне вирощування птиці вимагає ретельного моніторингу й точного регулювання системи мікроклімату в пташнику і активної участі птаховиробника.
Стан здоров’я птиці — головний показник її добробуту. «Мікроклімат у пташнику на відгодівлі має вирішальне значення для доброго самопочуття птиці», — зазначає фахівець з питань мікроклімата пан Хайнц Зюдкамп.
Протяги, неправильний температурний режим, низька вологість або забруднення повітря послаблюють імунітет птиці, роблячи її уразливою до вірусних і бактеріальних інфекцій. Це призводить до погіршення конверсії корму та фінансових втрат.
СПРИЯТЛИВИЙ МІКРОКЛІМАТ У ПРИМІЩЕННІ
«Добре самопочуття курей-бройлерів є важливим у кожний період виробничого циклу», — зазначає пан Зюдкамп. Найкращий спосіб досягти цього — налагодити оптимальний мікроклімат у пташнику, який суб’єктивно відчувається птицею. Для цього важливим є співвідношення температури повітря в приміщенні, вологості й повітряних потоків.
За використання в пташнику обладнання, що працює тільки за температурним принципом, не враховуються показники вологості й рух повітря в пташнику, що може призводити до швидкого охолодження птиці. Натомість сучасні вентиляційні системи забезпечують оптимальний баланс параметрів мікроклімату.
Таблиця. Задані значення температури залежно від відносної вологості повітря (значення тільки за нерухомого повітря)

Ці системи підтримують задані рівні температури й вологості. Наприклад, якщо за температури 20 °C і вологості 65% рівень вологи у приміщенні починає підвищуватись, система автоматично знижуватиме температуру. І навпаки, за зниження вологості в приміщенні температура може підвищуватися без зміни загального теплового балансу. Додатково система адаптує вентиляцію, корегуючи швидкість руху повітря для підтримання комфортних умов у пташнику.

Рекомендована температура в пташнику при посадці птиці може коливатися (залежно від ваги курчат і вологості повітря в пташнику) від 32 до 34 °C. В екстремальних випадках, наприклад, за вологості повітря 10% у пташнику може бути необхідною температура навіть 37 °C.
НАСЛІДКИ ПОГАНО НАЛАШТОВАНОГО МІКРОКЛІМАТУ
Для регулювання мікроклімату в пташнику застосовують різні види техніки, серед яких базове оснащення пташника — температурні датчики, датчики вологості та прилади контролю розрідження.
Проблеми виникають через несправність опалювальних приладів, вентиляторів або датчиків, а також через некоректні налаштування вентиляції, вологості чи розрідження. Додатковими ризиками вирощування птиці в таких умовах є висока концентрація пилу, аміаку, CO₂, протяги та різкі коливання температури, які негативно впливають на здоров’я та її продуктивність.
ВИКЛИКИ ЗА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СТАРИХ СИСТЕМ ВЕНТИЛЯЦІЇ ТА БУДІВЕЛЬ
Сучасне вентиляційне обладнання враховує ефективну температуру, однак старе обладнання часто потребує модернізації для підтримки оптимального балансу температури, вологості й повітрообміну. «Багато застарілих вентиляційних систем мають потенціал для вдосконалення», — зазначає Хайнц Зюдкамп. Крім того, з часом будівлі втрачають герметичність — з’являються тріщини та пошкодження, що призводить до виникнення додаткових проблем. Частими проблемами, з якими зіштовхуються птаховиробники за використання старих пташників, є: відсутність розрідження — у негерметичних корпусах зовнішнє повітря швидко осідає, спричиняючи підвищену вологість підстилки; зношені підлоги — тріщини та нерівності ускладнюють прибирання та дезінфекцію; складність очищення — у старих будівлях прибирання часто доводиться доручати стороннім компаніям, а недостатній час для обслуговування призводить до низької якості дезінфекції; перешкоди для птиці — нерівності й погане розміщення підстилки ускладнюють пересування бройлерів, що витрачають на це додаткову енергію; різна товщина підстилки — призводить до неоднорідності температурного режиму, що ускладнює стартовий період вирощування.

Регулярна модернізація й підтримка належного стану будівель і вентиляційного обладнання допомагають уникнути цих проблем і покращити ефективність виробництва.
НАЛАГОДЖЕННЯ МІКРОКЛІМАТУ
Проблеми, пов’язані з мікрокліматом у корпусі, можна усунути так: встановити хороше обладнання, здійснювати ретельний моніторинг птиці й регулювати обладнання в перші три-чотири дні вирощування птиці. Регулярно перевіряти систему вентиляції, з фахівцем налаштовувати її роботу. Важливо вчасно проводити ТО обладнання, доповнювати або змінювати компоненти керування обладнанням.
Попереднє обігрівання
Підготовка пташника починається за 2–3 дні до посадки птиці залежно від сезону року. Особливо важливо прогріти бетонну підлогу в пташнику, яка виконує функцію «зігрівальної квочки».
Сучасний стандарт температури підлоги — 28 °C (для курчат з малою вагою ще +1 °C). Відхилення навіть на ±1 °C може негативно вплинути на продуктивність майбутньої птиці. За недостатньо прогрітого пташника птиця збивається в купу, щоб зігрітись. Якщо ж, навпаки, буде перегрів, можливим є пошкодження лап.
Підстилка
Після обігрівання пташника по ньому рівномірно розподіляється гранульована підстилка з мінімальним умістом пилу й відсутністю цвілі (не більше як 800 г/м.). Напувалки мають бути доступними для курчат.
Посадка молодняку
Зазвичай використовують підстилковий папір у перші дні вирощування птиці, а освітлення налаштовують на максимальну інтенсивність для кращої орієнтації курчат.

Важливо регулярно контролювати роботу датчиків і параметри мікроклімату в пташнику протягом доби. Курчата повинні якнайшвидше почати споживати корм і воду. Відсутність квочки компенсується тільки правильними умовами утримання курчат.
Вплив помилок на здоров’я поголів’я
Більшість проблем, наприклад, таких як хвороби, спровоковані інфікуванням Е. сoli, виникають через порушення умов утримання у перші 3–4 дні після посадки курчат. Виявити відхилення від норми можна за поведінкою птиці (рис. 1).
ПОВТОРНА ПЕРЕВІРКА СИСТЕМИ ВЕНТИЛЯЦІЇ
Пташник має бути герметичним, вентиляція повинна працювати в діапазоні розрідження 20–30 Па. Регулярний контроль вентиляційного обладнання фахівцями рекомендовано, але на жаль, є швидше винятком. Мета налагодження роботи вентиляції полягає в забезпеченні перетворення холодного й вологого свіжого повітря в пташнику на сухе й приємне для птиці повітря (рис. 2).

Тепло для опалення надходить у корпус за допомогою газових пушок, конвекторів на гарячій воді або підлогового опалення. Повітря в корпусі повинно мати певний рівень вологості. У перші кілька тижнів вирощування птиці пил й аміак відіграють другорядну роль.
ТЕХОБСЛУГОВУВАННЯ ОБЛАДНАННЯ Й НАВЧАННЯ ПЕРСОНАЛУ
Велика частина господарств має серйозний потенціал для поліпшення, що сприяло б підвищенню їх рентабельності. Фермери часто не усвідомлюють, унаслідок чого ухиляються від нібито високих витрат на технічне обслуговування обладнання й навчання персоналу. Тому доцільним було б запровадити щорічне планування семінарів із навчання та проведення техобслуговування обладнання із зазначенням точних дат.
КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД ДО МОДЕРНІЗАЦІЇ СИСТЕМ КЕРУВАННЯ
Окрема заміна частин обладнання не завжди дає очікуваний результат, якщо інші головні аспекти не змінюються. Наприклад, навіть найсучасніша система мікроклімату не забезпечить ефективної роботи в застарілому корпусі.
Для досягнення стабільного покращення необхідно комплексний підхід — модернізація технологічного оснащення та системи керування. Якщо ж оновлення не дає бажаного ефекту, варто розглянути варіант повної заміни обладнання або інвестування в нові рішення.
ВИСНОВКИ
Інтенсивний моніторинг птиці й точне регулювання мікроклімату в пташнику в перші дні після посадки птиці є основними умовами успішного вирощування здорового та продуктивного поголів’я. Попри все більшу автоматизацію виробництва, активна участь птахівника в процесі виробництва птахівничої продукції є критично важливою. У багатьох господарствах усе ще існує значний невикористаний потенціал у цьому напрямі.
Регулярне навчання персоналу та своєчасне технічне обслуговування систем вентиляції швидко окупаються, забезпечуючи стабільність виробництва та високу ефективність роботи господарства.
Матеріал надала компанія Big Dutchman
