Овочі-Ягоди-Сад

Директор ТОВ “БЕТЕК” розповідає про особливості технології вирощування лохини

Лохина: головне – збалансоване живлення

Компанію БЕТЕК особливо представляти не потрібно – вже впродовж 10 років це найбільший виробник та експортер лохини в Україні. Нині компанія має в обороті 500 га ягідної плантації з площею плодоносних насаджень 325 га, експортує 2 тис. тон лохини в рік до Англії та Голландії. Вимоги до експортованої ягоди з боку оптових покупців надзвичайно високі, відповідно й компанія дуже відповідально ставиться до формування якісної продукції, в тому числі за рахунок системи живлення. Як це вдається, розповів директор ТОВ “БЕТЕК” Віктор Фарафонов.

Віктор Фарафонов

– Пане Вікторе, коротко розкажіть про особливості вашої технології вирощування лохини.

– Лохину ми вирощуємо в Новоград-Волинському районі Житомирської області. Обрали це місце, оскільки тут легкі ґрунти та наявні трудові ресурси для роботи на плантаціях. Послуговуємося американською технологією вирощування лохини, яка передбачає експлуатацію куща лише на третій рік після посадки – саме тоді ми отримали маленький урожай, а нормальний – на 5-6 рік. Вирощуємо лохину на грядах, укритих довголітньою поліпропіленовою плівкою. Застосовуємо крапельне зрошення та фертигацію.

– У чому полягає специфіка живлення лохини?

– Можуть бути різні варіанти, але ми практикуємо систему живлення через фертигацію. Ми не можемо застосовувати добрива в сухому вигляді, тому що в нас коренева система лохини вкрита плівкою. Тому внести добрива іншим способом, аніж через поливну воду нема можливості.

Інша особливість полягає в тому, що наша культура любить кисле середовище, тому ми віддаємо перевагу добривам з досить низьким рівнем pH. Для росту й розвитку лохина потребує таких же елементів живлення, що й інші рослини – азот, фосфор, калій, магній, кальцій  і сірка, а також мікроелементів, які беруть участь у фотосинтезі.

Наша культура потребує доволі мало елементів живлення для формування урожаю. Її особливістю порівняно із іншими рослинами є відсутність кореневих волосків, їх замінює мікориза – симбіотичні гриби, що поселяються на коренях куща. Тому наша культура складається фактично з двох організмів – симбіотичного мікоризного гриба роду Glomus і власне самої рослини. Відтак ми повинні забезпечувати живленням не тільки рослину, а перш за все мікоризний гриб, що живиться елементами, які ми вносимо в систему зрошення, віддаючи рослині необхідні їй поживні елементи. У свою чергу лохина живить гриб цукрами, які в ній продукуються завдяки фотосинтезу. Наша задача – не нашкодити кожному організму, давати збалансоване живлення, не перенаситити обидва організми поживними речовинами. Тому на практиці ми застосовуємо тільки NPK та мікродобрива.

– За якими критеріями ви вибираєте добрива?

– Нам потрібні добрива, які добре розчиняються, адже ми подаємо їх через крапельну систему, тому важливо, щоб не забивалися емітери. Що стосується кількісного складу добрив, то підбираємо їх з огляду на вміст того чи іншого елементу залежно від потреби культури. Наприклад, в один період рослина більше потребує азоту, в інший – фосфору, відповідно ми й підбираємо NPK за потрібною нам формулою.

Я вважаю, що ягоді треба давати всі елементи збалансовано – тоді вона матиме смак і якість. Хоч тут, звісно, величезну роль відіграє генетика сорту.

–  Нині на ринку дуже багато добрив. Як ви обираєте потрібні?

– Ми напряму добрива у виробників не купуємо, натомість понад п’ять років користуємося послугами компанії BINFIELD (БІНФІЛД). Це один із основних наших постачальників NPK та мікродобрив. Їхні спеціалісти дуже ретельно обирають партнерів-виробників добрив та пропонують ефективні рішення в удобренні. Вони співпрацюють з відомими європейськими компаніями у різних напрямках, відтак можуть забезпечити систему удобрення з врахуванням найдрібніших нюансів. Окрім того, у них добре налагоджена система постачання – замовлення ми отримуємо завжди в строк. Важлива для нас і їхня гнучка цінова політика – як великі виробники ми завжди можемо розраховувати на добрі знижки, що для нас дуже важливо. 

Як ви правильно сказали, нині не становить труднощів купити будь-яке добриво – ринок ними насичений. Але в BINFIELD працюють професіонали, які добирають найкращі продукти і фахово їх рекомендують, пропонують ті, які найбільше підходять для наших умов. Ми завжди детально обговорюємо кожну нову пропозицію, перевіряємо препарати на тестових ділянках, які закладаємо щороку, – різні форми добрив, різні способи внесення (фертигація, по листу) і обираємо найкраще. У результаті ми задоволені якістю товару, умовами співпраці та вчасністю поставок.

Раніше, коли ми застосовували на лохині прості солі, наприклад, сульфат магнію, сульфат амонію, монокалійфосфат, сульфат калію тощо, компанія BINFIELD нам постачала більшість продуктів з переліку. Всі вони були високої якості, добре розчинялися. І ми отримували урожайність – 10-14 т/га. До речі, в середньому 7 т/га на великій площі, ми вважаємо, це добрий урожай.

Два роки тому ми перейшли на комплексні добрива, тепер вони нам постачають комплексні водорозчинні добрива НоваТек Солуб з інгібітором нітрифікації, що пролонгує дію амонійного азоту в ґрунті, і це враховує біологічні особливості нашої культури. Залежно від фази розвитку ми обираємо необхідні марки добрив, наприклад: НоваТек Солуб 13-33-13, НоваТек Солуб 19-5-5, НоваТек Солуб 18-18-18 або НоваТек Солуб 10-5-30 та інші. Крім того ми постійно випробовуємо й інші продукти: Басфоліар Комбі Стіпп СЛ, Басфоліар Борон СП та нові розробки, направлені на підвищення якості ягід, їх зберігання та транспортабельності.  

Плануємо й надалі застосовувати НоваТек Солуб, бо  ми практикуємо доволі консервативне виробництво і щороку міняти добрива сенсу немає – так можна тільки нашкодити рослині.

– Ви сказали, що дуже важливо живлення з низьким pH. Чи застосовуєте  регулятори кислотності води?

– Ні, ми регуляторів не застосовуємо. Але це нам і непотрібно, бо добрива від BINFIELD мають низький рівень pH за рахунок великого вмісту сульфатів і це пом’якшує воду. Нам головне, щоб добрива розчинялися, не давали осаду, не мали домішок, бо наша продукція експортується і її перевіряють на важкі метали, і, звісно, щоб їхній уміст відповідав заявленому на упаковці. Добрива НоваТек Солуб відповідають цим вимогам. Ми його попробували минулого року – нам сподобалося. Цього року ми знову закупили його на всю площу.

– Насамкінець, як на вашу думку, розвиватиметься ринок лохини цього року?

– Нині, поки не закінчилося цвітіння лохини, дуже важко прогнозувати. Цей рік дуже аномальний – холодний квітень, заморозки у березні і навіть у кінці травня, чого зазвичай не буває. Так, в останню декаду травня у Польщі температура опускалася до -7 градусів. В Україні також ситуація тривожна – культура сильно пошкоджена весняними заморозками. Та й нині під час цвітіння дуже низькі температури вночі, що погано впливає на розвиток вегетативних бруньок. Тому прогнози давати не беруся.

А загалом ринку лохини ще є куди розвиватися, тут постійно з’являються нові гравці. Зокрема в Україні формується преміум-сегмент, масовий ринок, ринок переробки. Тому, думаю, виробникам поки є куди продавати ягоду, але надприбутки вони не отримуватимуть.

Про компанію BINFIELD

Заснована 2011 року компанія BINFIELD пропонує українським аграріям продукцію провідних європейських виробників — Compo expert GmbH (Німеччина), UAB Arvi Fertis (Литва), холдингу Grupa Azoty (Польща), Achema (Литва) та ICL (Ізраїль). Це широке портфоліо продуктів: комплексні гранульовані добрива, зокрема і безхлорні, водорозчинні та рідкі добрива для позакореневих підживлень, стимулятори росту на основі фітогормонів, антистресанти з амінокислотами рослинного походження. У портфелі є й продукти, рекомендовані для застосування у товарному садівництві, — Басфоліар Фрутс СЛ (продукт із фунгіцидним ефектом на основі фосфітів), Басфоліар Актив СЛ (комбіноване добриво з екстрактом морських водоростей, фосфітом та елементами живлення), Басфоліар Авант Натур СЛ (антистресант і стимулятор росту з рослинними амінокислотами), Басфоліар Келп СЛ (рідке макродобриво з ауксином та цитокініном), а також рідкі мікродобрива із вмістом кальцію, цинку, бору, марганцю тощо.

КОНТАКТИ

Ваш професійний партнер з удобрення культур BINFIELD:
04112, м. Київ, вул. Авіаконструктора Ігоря Сікорського 8, оф.25
Тел.: +380 (44) 456 41 26
www.binfield.ua
www.facebook.com/binfieldagro
www.instagram.com/binfield_agro
www.youtube.com/channel/UC8UVQXib_tY5mxjwprCKWmg

   

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ