Агромаркет

Кукурудза «у ціні»

Кукурудза «у ціні»

Огляд ринку зернових й олійних: динаміка та прогноз.

 

Пшениця

Котирування американської пшениці на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) кожну декаду травня змінювали напрям. Це відбувалося здебільшого під впливом погодних умов й інформації з полів про стан посівів американської пшениці. Травневий звіт МСГ США подав ринку ведмежі сигнали, оскільки оцінку кінцевих запасів пшениці у світі в 2016/17 МР було збільшено на 14,4 млн тонн проти минулого року. Незважаючи на це, наприкінці місяця біржові котирування зростали під впливом несприятливих погодних умов, які можуть зашкодити посівам.

 

На українському ринку пшениці ціни зростали перших дві декади й лише у третій декаді дещо знизилися на продовольчу пшеницю. На кінець місяця продовольча пшениця 2-го класу торгувалася за цінами 4250–4400 грн/т, фуражна — за цінами 4000–4250 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор.

 

Найближчим часом світові ціни на пшеницю перебуватимуть під тиском надмірних перехідних залишків, проте погодні умови можуть вносити свої коригування в динаміку цін (як це й відбувалося у травні). З огляду на те, що торгівлю пшеницею старого врожаю в Україні майже завершено, закупники займають вичікувальну позицію й прицінюються до нового врожаю зерна.

 

Кукурудза

 

Біржові котирування кукурудзи на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) упевнено зростали протягом другої та третьої декад травня. Основними чинниками росту котирувань були прогнози щодо зменшення площ посівів під кукурудзою через рясні опади в «кукурудзяному поясі» США, зниження оцінок виробництва кукурудзи у Бразилії та ріст цін на суміжних ринках (сої та соєвого шроту).

 

Котирування не лише підіймалися до рівня 4 дол./тонну протягом однієї торгової сесії (як минулого місяця), а й навіть утрималися та перевищили цей рівень. Таким чином, наприкінці місяця на Чиказькій біржі кукурудза торгувалася за цінами 160 дол./тонну.

 

Під впливом світових цін українська кукурудза також стабільно зростала у ціні протягом усього травня, додаючи щотижня 70–100 грн/т. Наприкінці травня кукурудза торгувалася за цінами 4550-4750 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор, що вище за рівень цін на продовольчу пшеницю 2-го класу — 4250–4400 грн/т. Це є досить нетиповим явищем і може свідчити про завищення цін на кукурудзу. Проти інших культур кукурудза має більший попит у трейдерів, хоча темпи експорту набагато нижчі, ніж в попередні місяці.

 

Соєві боби

 

Світові ціни на соєві боби дві останніх декади травня надійно «тримали планку» — рівень, який вдалося досягти в останні місяці. У цей період біржові котирування на Чиказькій товарній біржі (CBOT) рухалися в боковому тренді й коливалися в межах 388–398 дол./т, що є рекордом за останніх майже 2 роки (аналогічний рівень цін був у травні 2014-го).

 

Травневий звіт МСГ США оприлюднив перші прогнози виробництва, споживання та кінцевих запасів соєвих бобів. Незважаючи на те, що в 2016/17 МР очікується збільшення виробництва сої, споживання також збільшується, тому кінцеві запаси очікуються на 6 млн тонн менше, ніж у 2015/2016 МР. Інформація щодо зниження врожаю сої в Аргентині, яка посідає третє місце серед експортерів, також надає підтримку цінам. Оператори ринку уважно слідкують за ходом посівної кампанії по сої у США, яка то припиняється через дощову погоду, то відновлюється, що також відбивається на цінових котируваннях.

 

Як ми й очікували, у травні ціни на сою в Україні наздоганяли квітневе відставання від світових. За місяць ціна сої додала 700–800 грн/т й на кінець травня досягала рівня 10 500–10 800 грн/т на умовах постачання СPT-завод.

 

Надалі суттєвий вплив на ціни справлятимуть такі економічні чинники, як попит на сою та шрот із боку Китаю, зменшення врожаю сої в Аргентині, курс долара до іноземних валют тощо.

 

Соняшник

 

У травні ціни на соняшник в Україні традиційно перебували під впливом цінових коливань на соняшникову олію в портах Чорного моря, які, в свою чергу, реагували на ціни в портах Європи. На кінець травня соняшник торгувався за цінами 11 200–11 500 грн/т, що вище за рівень аналогічного періоду минулого місяця — на 300 грн/т. Мав попит соняшниковий шрот, який стрімко зростав у ціні останніх дві декади травня. Попит на ринку соняшнику ще є, але поступово знижуватиметься. Найближчим часом значного росту цін не очікується, оскільки переробники сформували достатньо запасів для виробництва. За умови збереження сьогоднішнього рівня цін на соняшникову олію потенціалу для зростання цін на соняшник немає. Лише суттєве зростання цін на олію може дати поштовх для зростання цін на сировину. Також важливою є інформація з полів: в останні дні травня почали надходити повідомлення про загибель посівів через проникнення гербіцидів глибоко в ґрунт внаслідок зливних дощів.

 

 

 

Любов Панкратова

газета “АгроМаркет”, червень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

начальник відділу функціонування аграрних ринків Аграрного союзу України

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ