Елеватор

Кроки до цифрового елеватора

Кроки до цифрового елеватора
Система ATLAS може отримувати дані з різних джерел: із системи керування сушаркою, із системи моніторингу силосів тощо

Інтернет речей, хмарні сервіси та елементи штучного інтелекту відкривають дорогу до створення рішень, які значною мірою могли б зменшити вплив людини на роботу елеватора.  

Питання собівартості зерна є актуальним для аграріїв усього світу. Потрібно вкладати чималі гроші, щоб отримувати хороший і якісний урожай, проте ціни на продовольство не завжди є високими. Для отримання прибутку доводиться шукати шляхи оптимізації витрат. 

Оптимізація шляхом технологій 

На етапі доробки й зберігання собівартість сільгосппродукції підвищується. На скільки — залежить від ефективності елеватора. Не має значення, чи то власний елеватор, чи сторонній: якщо підприємство працює оптимально, вартість послуг буде помірною. До того ж заробляють усі учасники процесу — і власники елеватора, і власники зерна. 

Для оптимізації елеватора недостатньо побудувати додаткові норії та самопливи, створити нові маршрути. Потрібно зменшити людський вплив на технологічні процеси, бо саме тут можливі неоптимальні рішення або невчасні й некоректні реакції на зміну ситуації або термінові завдання. Наприклад, коли зерно в силосі починає нагріватись, вчасно ввімкнена аерація здатна усунути проблему. Автоматика тут може допомогти, і людині треба тільки підтвердити певні дії, виходячи з власного досвіду або встановлених на підприємстві алгоритмів. Якщо ж лабораторія дочекається критичних  показників температури, аерація може не допомогти, а, навпаки, погіршити ситуацію. За наявності систем моніторингу й автоматики, які мають вихід у всесвітню мережу, всі важливі сповіщення спрямовуються керівництву, і це дає змогу контролювати ситуацію в режимі реального часу. Помилкові або невчасні рішення у такому разі практично унеможливлюються. 

Рішення для моніторингу й дистанційного керування 

Розробляють і впроваджують системи автоматизації та моніторингу для елеваторів виробники обладнання і не тільки. Наприклад, компанія TORNUM створила систему керування елеватором ATLAS. Skandia-Elevator також має схожу систему Grain Cloud. 

Основна мета — тримати всі процеси в одній програмній оболонці, вторинна — мінімізувати кількість працівників, яких залучено в процеси. Наприклад, аерація вмикається за алгоритмом, коли температура зерна підвищується. Або не вмикається, якщо вологість зовнішнього повітря висока. 

Данська компанія AgroLog — одна зі світових лідерів у галузі термометрії і моніторингу також рухається у цьому напрямі й фактично створила схожий програмний продукт. Процес розробки ще не завершився, але базовий функціонал для елеваторів і агропідприємств уже доступний. 

Що отримує користувач 

Насамперед автоматичні системи керування й моніторингу зменшують втрати. Це досягається завдяки ефективній обробці та зберіганню продукції. Також сучасні технології дозволяють тривалий час зберігати високу якість зерна. Завдяки цьому інвестиції в технологічність мають короткий строк окупності. Ще однією перевагою є екологічна безпечність. 

Якщо розібратись, то до сучасних платформ моніторингу за роботою зернокомплексу чи елеватора існують певні критерії або вимоги. 

Можливість віддаленого контролю й керування зменшує вплив людського чинника на результат

Повний огляд і розуміння ситуації. Можливість отримати швидкий і простий огляд процесів на вашому підприємстві. 

Зручний інтерфейс. Застосунки інтуїтивно зрозумілі у використанні й створені тільки для смартфонів і планшетів. Доступні як для iOS, так і для Android. 

Планування. Низка доступних застосунків (наприклад, системи ATLAS від компанії TORNUM або GrainApp від компанії SkandiaElevator) показують час процесу, а також кількість запусків і зупинок обладнання підприємства, наприклад, сушарок, конвеєрів, вентиляторів тощо. Таким чином, забезпечується полегшене планування та розподілення роботи обладнання. 

Нагадування та інструкції щодо технічного обслуговування. Використання сучасних платформ спрощує роботу з технічного обслуговування, оскільки відстежує години роботи машин і механізмів. 

Відстеження партій зерна. Під час користування інструментами типу ATLAS статус відстеження партій завжди доступний незалежно від часу та місця його зберігання. Менеджер якості на підприємстві може перевірити якісні характеристики, якщо покупець зерна потребуватиме цього. 

Дистанційне керування. Дозволяє дистанційно ініціювати технологічні процеси та змінювати налаштування на об’єкті за допомогою системи керування.  

Наприклад, інструмент ATLAS дає змогу абсолютно по-новому керувати зерновим обладнанням. Система спрощує щоденне планування приймання зернових культур на елеватор, їх внутрішнє переміщення і призначення місць зберігання. Таким чином, зменшуються ризики змішування зерна різної якості та навіть різних постачальників (за потреби й фізичної можливості). Система базується на принципі повного контролю роботи із зерном. 

Інтелектуальний моніторинг і контроль зерна 

Для кожного працівника елеватора, відповідального за стан зерна і дотримання технологій зберігання, актуальним є питання: що відбувається у вас в силосі сьогодні? Якщо 5–7 років тому звичайна система термометрії забезпечувала задовільний контроль за температурою у силосах, то вже сьогодні існує низка професійних платформ, що «турбуються» за якість урожаю в автоматичному режимі, а дехто вже пропонує рішення, що використовують алгоритми роботи із залученням штучного інтелекту. 

Наприклад, рішення з новим поколінням ПЗ для моніторингу стану зерна в силосах у режимі реального часу та контролю температури, вологості й рівня CO2, оптимізують щоденну роботу елеватора, зменшують навантаження на персонал і водночас краще піклуються про стан зерна, запобігаючи його псуванню. 

Сучасні цифрові платформи можна поєднувати з хмарними рішеннями, що дає змогу контролювати елеватор віддалено з будь-якого пристрою. Якщо у вас у підпорядкуванні більше як один елеватор, рішення дозволяє отримати швидкий доступ до кількох систем, тільки проводячи вибір підприємства під час налаштування інформаційної панелі, як це реалізовано в системі ATLAS. Це не тільки економить час, а й дозволяє швидко виявити будь-які проблеми, що можуть виникнути, і вжити відповідних заходів, щоб запобігти пошкодженню зерна. 

У сучасних системах АСУ ТП активно використовується Інтернет речей (IoT) для створення зв’язаних систем, що дозволяють взаємодіяти й обмінюватися даними між об’єктами виробництва. В результаті користувач отримує інтуїтивно зрозумілий сучасний графічний інтерфейс, який дозволяє швидко та легко інтерпретувати дані. Інформація надається в реальному часі — можна бачити роботу SCADA-системи, телеметрії, здійснювати контроль і моніторинг цілодобово. Завдяки 3D-візуалізації можна оперативно визначити місце, де виникла проблема в силосі. За найменших змін у стані культури відбувається розсилка сповіщень електронною поштою, і якщо програмне забезпечення у цей момент не використовується, відповідальна особа у будь-якому разі отримає потрібну інформацію. Автоматична система аерації силосів працює з урахуванням стану погоди та внутрішнього стану зерна. Також користувач має змогу аналізувати динаміку змін для повного розуміння тенденцій під час приймання, сушіння і зберігання зерна.  

Можливості системи ATLAS 

Дані зберігаються в безпечних хмарних службах і захищені від втрати даних. 

Доступ до даних можна отримати будьколи та будь-де за допомогою мобільних технологій. 

Система ATLAS регулярно оновлюється новими функціями для покращення експлуатації об’єкта. 

Можна зберігати дані з інших джерел, таких як система моніторингу температури зерна. 

Дані з різних джерел об’єднуються й представлені в одній програмі. 

Можливість підвищувати продуктивність підприємства за допомогою нових датчиків і нових технологій упродовж усього строку експлуатації, що пришвидшує окупність інвестицій. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
9
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ