Агромаркет

Для чого фермерам потрібен землевпорядний аудит і диджитал-інструмент обліку земельного банку

Для чого фермерам потрібен землевпорядний аудит і диджитал-інструмент обліку земельного банку

Компанія Feodal.Online створила систему для керування й обліку земельним банком на основі аудиту — Feodal.Land. Цей диджиталізований інструмент покликаний спростити аграріям роботу із земельним банком.

За словами засновника та керівника компанії Feodal.Online Андрія Дем’яновича, система відкриває можливість розширити земельний банк підприємства і побачити, де землі конкурентів, а також контролювати закінчення строків дії договорів оренди
як свого земельного банку, так і конкурентів. Адже товаровиробникам потрібно мінімізувати ризики, що пов’язані з поновленням договорів оренди й реальними показниками оброблювальних земельних масивів господарства.

Через відсутність зручного обліку і швидкого доступу до сучасних реєстрів, які містять інформацію про земельні ділянки, фермери нерідко втрачають оброблювані масиви, бо сьогодні агровиробники не мають єдиної платформи, де всі дані про земельні ділянки були зібрані в одному місці. Щоб зробити витяги інформації з державних реєстрів, потрібно чимало часу, а над переукладенням договорів оренди потрібно починати працювати за 1,5–2 роки до закінчення терміну дії. Саме тому компанія Feodal.Оnline створила функціонал, де всі дані зібрано в одному місці та візуалізовані на карті.

Проте агровиробник має розуміти, що в разі перехоплення конкурентом земельної ділянки єдиний спосіб повернути — дочекатись кінця терміну дії договору, а це 7 років і більше.

Андрій Дем’янович додав, що в умовах вільного ринку землі, конкуренція серед агровиробників стає дедалі жорсткішою, і їм варто шукати нові шляхи розширення земельного банку. Найдоцільнішим із них є моніторинг ділянок у межах колишньої сільської ради та контроль термінів договорів власного підприємства й конкурента у єдиній системі. Адже, як правило, близько 50% незареєстрованих договорів оренди в межах колишньої сільради — це землі мертвих громадян, на які фермеру доцільно укладати договір оренди з територіальною громадою через схему керування спадщиною.

Аби ефективно конкурувати з іншими товаровиробниками, фермеру потрібно вести структурований облік із візуалізацією ділянок на карті, і баченням термінів договорів у межах підприємства і за його межами, розуміти, де обробляють ділянки без договору оренди та мінімізувати ці ризики за допомогою системи Feodal.Land.

«Ту інформацію, яку раніше землевпорядники робили не один місяць, можна отримати за кілька днів. Система надає швидкий доступ до витягів із двох сучасних реєстрів — ДЗК і ДРРПНМ, можливості контролю й обліку свого земельного банку, можливості розширення, моніторингу конкурентів, вивантаження даних в Excel, бачення прогалин й упущень, а також багато іншого корисного функціоналу», — підсумував Андрій Дем’янович.

Прогалини в земельному банку, на думку фахівця, також є однією з причин землевпорядного рейдерства СГ підприємств, адже саме такі упущення приваблюють «загарбників». Нерідко такий вид рейдерства ще називають неконструктивною конкуренцією, бо його дії спрямовано на переманювання пайовиків, реєстрацію договорів на ділянку, на якій уже час косити врожай абощо.

«У разі „вільної” ділянки без наявного договору оренди процес реєстрації права користування нею, як відомо, не залежить від періоду року або від того, чи дозрів на ній урожай. Тому ваш конкурент може легко прийти на бажану ділянку і скосити ваш урожай. І ви лишитесь без землі й без прибутку», — наголосив Андрій Дем’янович.

Андрій Дем’янович акцентує, що єдиний захист від такого рейдерства — наведення ладу в земельному банку, бачення своїх земель і конкурента, а також контроль строків договорів оренди.

«Насамперед треба провести землевпорядний аудит земель усієї громади або тих адміністративних одиниць, у яких є масиви підприємства, а потім постійно моніторити землі у єдиній системі, наприклад, Feodal.Land», — наголосив спеціаліст.

Так, у результаті аудиту й користування системою товаровиробник зможе побачити земельні ділянки без зареєстрованих договорів оренди, з’ясувати, чи належать ці землі до «мертвих», якщо так — брати ці землі в керування спадщиною й швидко розширювати земельний банк зембанку. А якщо це землі живих громадян — пропонувати оренду або купівлю цих земельних ділянок власникам, аби набути якомога більше землі в користуванні в межах тих адміністративних одиниць, у яких функціонує господарство.

Годі втрачати оброблювані масиви — приєднуйтесь до диджиталізації разом із Feodal.Online!

Будь-які питання щодо функціонала системи можна поставити за номером 067 102 01 06 — Євгенія або отримати більше інформації за посиланням

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ