Техніка

Комбайн CLAAS — це більше ніж комбайн

Комбайн CLAAS — це більше ніж комбайн

Комбайни є найкращим прикладом того, як технологічність впливає на загальну ефективність машини.

Зернозбиральний комбайн є однією з найскладніших машин у рослинництві. Науковий і технічний прогрес і далі їх ускладнюють, але й ефективність машин також зростає. Це добре відстежується на прикладі комбайнів CLAAS, яких випустили вже понад 500 000 одиниць. Нині на трьох континентах виробляють кілька серій машин, зокрема LEXION, TRION, EVION, DOMINATOR.

Розвиток через інновації

Комбайни CLAAS добре відомі інноваціями. Наприклад, 1972 року компанія створила перший у світі комбайн із гідростатичною трансмісією й 1995-го — перший комбайн із системою автоматичного регулювання подачі.

Найбільше комбайнів CLAAS становлять моделі DOMINATOR і LEXION — близько 100 000 і понад 75 000 одиниць, відповідно, CLAAS LEXION 8900 — один із найпотужніших комбайнів у світі, оснащений двигуном потужністю понад 790 к. с. із зерновим бункером на 18 000 л.

Комбайни CLAAS забезпечують не лише максимальну ефективність, а й унікальну продуктивність завдяки зручності експлуатації, сучасним системам допомоги операторам і тісній співпраці із сервісними партнерами. Лишаючись в експлуатації іноді до 50 років, комбайни CLAAS мають мінімальну щорічну втрату вартості. Висока ціна на вторинному ринку, доступність запчастин і сервісу, а також високий рівень технологічності перетворюють ці машини на універсальний інструмент для збирання врожаю.

Автоматизація + цифровізація = продуктивність

Ставати найкращим допомагають рішення. В комбайнах CLAAS таких рішень дуже багато, і більшість є унікальними. Наприклад, коли йдеться про високу продуктивність, це не тільки пропускна здатність усієї системи обмолоту і сепарації. Це і система APS (Accelerated PreSeparation), яка за допомогою барабана-пришвидшувача рівномірно розподіляє і розганяє рослинну масу, знімаючи навантаження з молотильного барабана. В результаті комбайн може заходити в поле на 1,5–2 год раніше і закінчувати на 1–1,5 год пізніше, незважаючи на ранкову та вечірню росу.

Система телематики доступна на комбайнах CLAAS і дає низку переваг. Окрім віддаленого моніторингу користувачі та сервісні команди можуть заздалегідь планувати обслуговування. Відповідно, ніяких несподіваних зупинок у полі через зношення не відбувається.

Моделі LEXION із клавішною сепарацією отримали додатковий сепарувальний барабан. Це додало ділянку активної сепарації площею 1,2 м² і підвищило загальну продуктивність обмолоту на 30% (на кукурудзі). Відомо, що за врожайності кукурудзи 10 т/га клавішні комбайни могли працювати з 8-рядною жаткою на швидкості до 8 км/год. У нових моделях за наявності активної сепарації швидкість руху може сягати 10–11 км/год, що значною мірою наближає клавішні моделі до роторних саме за продуктивністю.

Застосування клинопасових передач у комбайнах CLAAS є рішенням, що зменшує втрати енергії та виступає як запобіжник. Для запобігання пошкодженню пасів розроблено систему контролю потоку маси (Auto Crop Flow), яка в разі буксування на приводах основних робочих органів — молотарці, сепараторі, подрібнювачі за потреби вимикає подачу рослинної маси з жатки — комбайн сповільнюється до швидкості 1,5 км/год, і оператор встигає зреагувати.

Пакет CEMOS AUTOMATIC перетворює комбайн на інтелектуальну машину, що самостійно навчається й адаптується до змінних умов під час збирання різних культур. Це — значна допомога оператору, якому треба тільки задавати пріоритети обмолоту й контролювати весь процес роботи. Наприклад, оператор задає основні параметри (якість зерна, відсоток втрат, якість соломи), і на основі цієї інформації комп’ютер самостійно підбирає параметри обмолоту, щоб забезпечити максимальну продуктивність. Із самого початку роботи CEMOS AUTOMATIC аналізує всі параметри й корегує їх, щоб досягати максимальної ефективності з дотриманням тих критеріїв, на які вказав оператор. На практиці це означає захист усієї системи від перевантаження, корегування роботи вентилятора залежно від поздовжнього нахилу комбайна, контроль швидкості руху, оптимізацію очищення зміною відкриття решіт і швидкості вентилятора, контроль швидкості обертання й положення засувок сепарувальних роторів, регулювання зазору підбарабання, контроль системи компенсації поперечних нахилів (системи очищення 3D і 4D), активний контроль положення мотовила і жатки, а також оптимізація роботи системи подрібнення решток.

Окремо варто зупинитись на системах очищення 3D і 4D. Коли комбайн рухається з бічним нахилом, система очищення зерна працює нерівномірно, не вся площа решіт використовується ефективно. Система 3D компенсує бічні нахили в межах 12 градусів. Для машин із роторною системою сепарації було розроблено систему 4D. Вона відкриває засувки під роторами таким чином, щоб збільшити потік зерна на той бік системи очищення, який розташовується вище, — одночасно контролюється поздовжній нахил комбайна і швидкість обертання вентилятора, щоб компенсувати надлишковий або недостатній рух маси по системі очищення.

Менші втрати — більше грошей

Чим дорожча культура — тим критичніші втрати. Тут кожен відсоток, помножений на тисячі гектарів, дає неабиякі суми. Візьмемо для прикладу ріпак: змолотити його без втрат неможливо через особливості самої культури. Проте випробування показали, що комбайни CLAAS демонструють на 0,5% менші втрати, ніж машини інших виробників. За врожайності 3,5 т/га це 17,5 кг, що становить 250 грн. Отже, на 1000 га ріпаку можна отримати на 250 000 грн більше тільки завдяки зменшенню втрат.

Подрібнення й розкидання соломи також контролює комп’ютер. Коли доводиться працювати на схилах або в умовах бічного вітру, практично неможливо рівномірно розподілити рештки на всю ширину захвату жатки. В комбайнах CLAAS пропонується система автоматичного регулювання напрямку розкидання, що контролює розподілення решток і корегує налаштування системи розкидання. Оператор тільки задає параметри розкидання, а система самостійно робить усе можливе для їх дотримання.

Щоб умови не впливали

Для складних умов збирання гусеничні рушії TerraTrac є одним із найкращих рішень на ринку. Вони забезпечують надзвичайну плавність ходу, і хто хоча б раз спробував, одразу відчуває різницю, порівнюючи з іншими варіантами. Однак найголовнішою перевагою є надзвичайна прохідність і збереження структури ґрунту. Усі натрапляли на ситуацію, коли через надмірне зволоження доводилось затримувати збирання. Це завжди призводить до втрат через висипання, пошкодження хворобами й шкідниками, погодні чинники. Гусениці дають змогу збирати врожай вчасно, без втрат і без утворення колій. Також із TerraTrac можна без проблем змінювати підбарабання, коли треба перейти з однієї культури на іншу: не потрібно знімати колеса — достатньо відкрити люк і замінити підбарабання.

Аби зменшити час, що витрачається на заміну зношуваних деталей, виробник пропонує замовляти компоненти PREMIUM LINE. Вони є надзвичайно зносостійкими й витривалими. Навіть у разі високої завантаженості протягом року або збирання досить абразивних культур їх заміна може знадобитися тільки через кілька сезонів. Така підвищена стійкість досягається завдяки особливому процесу виготовлення, високоякісним матеріалам і спеціальним покриттям.

Усі компоненти, що під час роботи піддаються особливо сильному зношенню в потоці маси, за бажанням можна замовити у виконанні PREMIUM LINE: система обмолоту, система транспортування зерна, зерновий бункер, система вивантаження зерна, система вторинної сепарації, ножі подрібнювача соломи та компоненти радіального розподільника.

Володимир Василенко

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ