Тваринництво

Поради щодо керування системою вентиляції в пташниках для бройлерів в умовах спекотного та вологого клімату

Керування вентиляцією

Керування вентиляцією

Поради щодо керування системою вентиляції в пташниках для бройлерів в умовах спекотного та вологого клімату.  

Рис. 1. Профіль середньої щоденної температури
Рис. 2. Відносна вологість повітря

Багато областей центральних регіонів світу добре відомі спекотним і вологим кліматом. У теплі пори року середня температура та відносна вологість (RH) повітря становлять понад 25 °C та 80% RH відповідно. Такі спекотні та вологі умови провокують виникнення проблем у господарстві й ускладнюють досягнення високої ефективності вирощування бройлерів. 

На рис. 1 і 2 показано типовий високий і низький профілі середньої щоденної температури/вологості в тропічних регіонах світу за рік. 

ЗАКРИТЕ ВИРОБНИЧЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПРОТИ ВІДКРИТОГО 

Загальновизнаним є той факт, що в закритому виробничому середовищі з високоякісною системою вентиляції та поєднанням бічної й тунельної вентиляції досягається вища продуктивність бройлерів, ніж за традиційної відкритої системи вентиляції приміщення. Також знижена смертність, вища щільність посадки, покращений коефіцієнт засвоєння корму (FCR) та вищі щоденні прирости ваги кращі, як порівняти з огородженими середовищами та відкритими системами приміщень. У приміщенні з контрольованим середовищем за правильного використання обладнання можна підвищити загальну продуктивність птиці до 20% проти відкритого приміщення. 

ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ ОХОЛОДЖЕННЯ 

Тунельна вентиляція в спекотних і вологих умовах забезпечує великий об’єм повітря для відведення тепла від птиці шляхом створення ефекту охолодження. Зниження ефективної температури, що відчуває птиця, за допомогою руху повітря називається ефектом охолодження. Рух повітря відводить тепло, створюване птицею, мірою їхнього зростання. Підвищення обсягу потоку повітря забезпечує нижчі ефективні температури для птиці та створює відчуття прохолоди. Основною ідеєю цієї статті є те, що спекотні умови в пташнику з високою вологістю найкраще регулюють за допомогою швидкого потоку повітря. 

Головним моментом оцінювання ефекту охолодження є вік птиці. Молодша птиця з меншим оперенням відчуває нижчі ефективні температури за тієї самої швидкості повітря, ніж доросла з добрим оперенням. Пояснюється це тим, що в дорослої птиці поверхня шкіри менша, порівнюючи з молодшою птицею. Тому ефект охолодження швидкості повітря нижчий для старшої птиці. Оцінюючи найефективнішу температуру в приміщенні, слід враховувати інші чинники, такі як щільність посадки та відносну вологість. Спостереження за птицею в приміщенні є найкращим методом визначення ідеальних умов для кожної вікової стадії. 

Тунельна система вентиляції SKOV

ЗАБЕЗПЕЧТЕ ДОСТАТНЮ ПОТУЖНІСТЬ ВЕНТИЛЯТОРА 

Потурбуйтесь, щоб потужність вентилятора була достатньою для створення ефекту охолодження в приміщенні, де перебуватимуть підрощені бройлери. Охолодження під дією руху повітря значно знижується, коли зовнішня температура перевищує 32 °C. Тому потрібно застосовувати системи охолодження, щоб температура в приміщенні була нижчою за 32 °C. У спекотних і вологих умовах рекомендована швидкість руху повітря має перевищувати 3 м/с. 

Регулярно перевіряйте справність вентиляторів, камер охолодження та систему випаровуванням і вчасно проводьте технічне обслуговування. Ми рекомендуємо звертати пильну увагу на техобслуговування обладнання перед початком піку літньої спеки та підвищеної вологості. 

ОПТИМАЛЬНИЙ БАЛАНС МІЖ РУХОМ ПОВІТРЯ, ТЕМПЕРАТУРОЮ І ВОЛОГІСТЮ 

Птиця не має потових залоз. Охолоджується за допомогою респіраторної системи, тобто пришвидшеного дихання. Така форма терморегуляції менш ефективна через підвищення вологості в приміщенні. Коли за високої відносної вологості в пташнику підвищується температура, потрібно знайти оптимальний баланс між швидкістю вітру, температурою та вологістю. Ефект охолодження буде ефективним доти, доки температура повітря у пташнику не підвищиться до 32 °С. До того ж внутрішнє охолодження птиці пришвидшеним диханням буде ефективним, допоки відносна вологість у приміщенні не досягне 80%. Тому слід бути обережними у використанні зволожувальних матів, оскільки підвищується рівень вологості в приміщенні. Як правило, на кожний 1 °C зниження температури в приміщенні за допомогою системи охолодження відносна вологість підвищується на 4–6%. 

Керування мікрокліматом: 

• за температури меншої як 33 °С застосовуйте охолоджувальні касети з межею відносної вологості в приміщенні 80%; 

• за температури 33–36 °С застосовуйте зволожувальні мати з межею відносної вологості в приміщенні 85%; 

• за температури <36 °С — застосовуйте зволожувальні мати з межею відносної вологості у приміщенні 90%. 

Ви можете налаштувати контролер мікроклімату компанії SKOV на максимальний рівень відносної вологості, щоб обмежити охолодження зволожувальними матами й автоматично знизити охолодження, коли температура повітря у приміщенні перевищить 32 °C. 

ЗНИЖЕННЯ ТЕМПЕРАТУРИ В НІЧНИЙ ЧАС 

Варто також регулювати вентиляцію вночі. Робота тунельної вентиляції в нічний час може бути корисною для старшої птиці. Це дасть можливість їй охолонути після денної спеки. Щоб дати можливість птиці позбутися накопиченої за день надмірної спеки, можна значно знизити температуру повітря в нічний час, порівнюючи з денною температурою. Для дорослішої птиці (>25 днів / >1,8 кг) можна тримати нічну температуру в пташниках 15–18 °C нижче за денну температуру. 

Можна зменшити або вимкнути систему охолодження вночі й запустити роботу тунельного вентилятора на максимум, щоб знизити показники денних температур. 

ВЕНТИЛЯТОР ПЕРЕД ОХОЛОДЖЕННЯМ 

Вентилятор BF 50

Система охолодження сприятиме зниженню внутрішньої температури в приміщенні. Однак, як згадувалося вище, система охолодження може призводити до стресу в птиці через те, що підвищиться вологість й обмежуватиметься здатність птиці охолоджуватись самостійно. Ніколи не треба допускати, щоб система охолодження вимикала вентилятор. Передусім попросіть спеціаліста з технічного обслуговування відрегулювати таймер циклу охолодження, щоб використовувати мінімально води для охолодження. 

Система охолодження має доповнювати тунельну вентиляцію. Воно не є заміною охолодження приміщення за допомогою вентиляторів системи вентиляції. Контролер мікроклімату компанії SKOV надає користувачеві можливість насамперед забезпечити максимальну економію електроенергії шляхом запуску охолодження до досягнення максимальної швидкості повітря або приділити основну увагу комфорту птиці шляхом запуску охолодження після досягнення максимальної швидкості повітря. 

Якщо вмикається система охолодження і її робота зупиняє вентилятор або вентилятори, слід підвищити систему охолодження на 1 °C. Або спочатку налаштуйте таймер системи охолодження. 

КОНТРОЛЬ ТЕМПЕРАТУРИ 

Blue Control

Ураховуйте температуру повітря в приміщенні за розведення птиці у спекотних і вологих умовах. Налаштуйте температуру пташника так, щоб птиця почувалась комфортно. Її стан буде легко визначити візуальним оцінюванням. Намагайтесь, щоб у спекотних і вологих умовах температура всередині приміщення була не вищою за 28 °C. Спочатку застосуйте систему розпилення в приміщення — за її наявності. Потім — охолодження для випаровування, щоб знизити температуру в приміщенні до 28 °C. 

Контролюючи температуру в приміщенні, перевіряйте показання датчиків на торці тунельного вентилятора (тепліший кінець) приміщення, а не середнє значення двох або трьох датчиків. 

ТИП ПТАХІВНИЧОГО ПРИМІЩЕННЯ 

Пташники європейського типу зазвичай дуже широкі з відносно високими стелями. У приміщеннях такого типу тунельна вентиляція в спекотних і вологих умовах може призвести до холодніших температур у передній частині приміщення та тепліших — у задній частині приміщення. Природно птиця переміщається в прохолоднішу частину приміщення, підвищуючи щільність і ймовірність надмірного скупчення біля годівниць та напувалок. 

Установіть перегородки в приміщенні, щоб запобігти переміщенню птиці та вирівняти однорідність розподілення стада. 

Розгляньте можливість установлення вентилятора більшої потужності, щоб вирівняти різницю температур у приміщенні, якщо різниця температур між передньою та задньою частинами пташника перевищує 4 °C. 

ОСТЕРІГАЙТЕСЬ ВИТОКУ ВОДИ 

Використання води, особливо її скидання, може підвищити вологість у приміщенні, спричинивши респіраторний стрес у птиці. 

Щодня контролюйте витрати води в приміщенні, перевіряючи рівень води в напувалці, тиск води, співвідношення споживання води та корму й справність обладнання, щоб уникнути будь-яких витоків води. 

ЗНИЖЕННЯ ЩІЛЬНОСТІ ПОСАДКИ 

Ураховуйте щільність посадки птиці в пташнику в спекотні та вологі періоди. Розгляньте можливість зниження щільності посадки під час піку спекотних і вологих періодів, щоб максимально підвищити продуктивність птиці. 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ