Техніка

«Розумні» розподільники точно вносять мінеральні добрива на розворотних смугах

Керуй на розворотах

Керуй на розворотах
Навісні машини Amazone вартістю 20–45 тис. євро окупаються в господарстві з умовним земельним банком у 1000 га за один сезон лише внаслідок вимкнення секцій

«Розумні» розподільники точно вносять мінеральні добрива на розворотних смугах і мінімізують втрати господарства  

Ще кілька років тому можна було говорити про поодинокі агропідприємства, де активно запроваджували точні технології. Нині, усвідомлюючи переваги цієї технології, усе більше господарств упроваджують його на своїх полях. 

Що ми вкладаємо у термін «точне землеробство» і що прагнемо отримати від його впровадження? 

Філософія компанії Amazone полягає у раціональному внесенні витратних матеріалів

Суть точного землеробства полягає в застосуванні окремого підходу до кожного поля і навіть конкретної ділянки. Адже точне землеробство — це безпомилкові дані щодо розмірів полів, оптимальний розрахунок насіння, добрив, засобів захисту рослин, витрат на оплату праці тощо. Воно передбачає диференційовані норми висіву, добрив і ЗЗР, розумний полив та інші засоби для досягнення максимальної продуктивності кожної ділянки вашого поля. 

Усі наші дії, пов’язані з упровадженням елементів технології точного землеробства, спрямовані на отримання прибутку й підвищення ефективності бізнесу. 

Філософія компанії Amazone полягає в раціональному внесенні витратних матеріалів. Тому всі наші практичні елементи точних технологій мають попит уже сьогодні. Зокрема, компанія працює в напряму розвитку машин для точного внесення мінеральних добрив. 

Нещодавно Amazone розробила рішення для ефективного внесення добрив на розворотній смузі. Тільки завдяки вчасному вимкненню секцій господар може водночас досягти кількох цілей: знизити витрати внаслідок цільового внесення елементів живлення в оптимальній кількості та підвищити реальну врожайність на окремих ділянках, а також заощадити суттєві кошти. 

Перегодована й недогодована 

Часто можна помітити вилягання посівів культур у місцях розвороту техніки. Причина такого явища — надмірне підживлення рослин. Адже оператору, що працює на механічній машині, досить складно безпомилково визначити точки-координати на розвороті, досягнувши які потрібно вимикати й вмикати агрегат. 

У такому разі трактор із розподільником устигають пройти й половину повороту до моменту вимкнення подачі добрив. Це призводить до надмірного внесення мінеральних добрив із зовнішнього боку повороту й перегодовування цієї частини посівів і не догодовування — з внутрішнього. 

Чому відбувається перекриття? У механічних машинах для внесення мінеральних добрив передбачено дві лопатки: коротша вносить ближче, а довша — відповідно, далі, але точка подачі добрив на таких машинах є незмінною — у центрі диска. 

Коли розподільник рухається до граничної зони поля, відбувається перемикання великих лопаток на малі, що здатні чітко внести 100% норми добрив біля межі

У разі недогодовування посівів озимої пшениці посіви отримують лише половину норми добрив. За норми внесення мінеральних добрив 200 кг/га ми не вносимо 100 кг/га. Відомо, що кожен 1 кг азотних добрив дає 10 кг зерна. Таким чином, ми недобираємо близько 1 т зерна на кожному гектарі прикордонної смуги. У перекладі на гроші — це 750 дол. на кожних 100 га поля. 

Окрім того, значні втрати мінеральних добрив спостерігаються на розворотних смугах. Наші дослідження показали, що на полі розміром 100 га з периметром 4000 м. втрати мінеральних добрив під час крайового обробітку за застосування механічного розподільника становлять 48 кг добрив. Тобто на 1000 га оброблюваних угідь господарство втрачає 0,5 т добрив. 

Саме такі втрати ми намагаємося мінімізувати за допомогою точного землеробства. Для усунення цієї проблеми компанія обладнала нові машини ZA-TS системою HeadlandControl, завдяки якій вимкнення секцій відбувається автоматично. 

Дослідження в полях 

Цього року компанія «Амазоне-Україна» провела дослід в одному з господарств у Київській області, щоб порівняти роботу розумного та механічного розподільників добрив і визначити, чи дозволяє функція HeadlandControl, установлена на «розумному» розподільнику, заощаджувати добрива, як порівняти з механічним, у якого відсутня така функція. 

Дослід поводили на клиноподібному полі площею 48,7 га. На ділянці вносили карбамід із нормою 150 кг/га. Кожен розподільник працював із половиною норми, однаковою робочою шириною у 24 м і траєкторією.  

У результаті кожна машина внесла 3200 кг добрив. Але механічний розподільник чітко відпрацював на 43 га і зупинився посеред поля. А розумний пройшов на 1000 м більше і ширина захвату виявилась більшою на 24 тис. квадратних метри.

Таким чином, навіть за відсутності карти поля та не працюючи диференційовано, ми змоги заощадити 5% добрив суто внаслідок вимкнення секцій. Заощаджені кошти господарство могло б інвестувати, наприклад, у технологію точного землеробства. 

Просте й дієве рішення 

Компанія Amazone розробила рішення для ефективного внесення добрив на розворотній смузі. Функція HeadlandControl забезпечить рівномірне живлення рослин на всій ділянці. 

Коли розподільник рухається до граничної зони поля, відбувається перемикання великих лопаток на малі, що здатні чітко внести 100% норми добрив біля межі. А великі лопатки завдяки функції HeadlandControl починають вносити добрива на розворотній смузі пунктирною лінією. 

Тобто за внесення добрив на розворотній смузі диск, розташований зовні поля, виконує функцію граничного розподілення, паралельно диск, що розташований з внутрішньої частини поля, виконує функцію HeadlandControl. До того ж точка вимкнення повертається назовні, так що ділянка розподілення диска, що розташована у внутрішній частині поля, може бути розширена в бік посівів. Таким чином, оброблена розворотна смуга збільшується в бік внутрішньої частини поля, завдяки чому точка SwitchOff-Point може розташовуватися перед відповідною технологічною колією на розворотній смузі. Внаслідок цього розподільник вимикається до досягнення технологічної колії на розворотній смузі й пов’язаного з цим розвороту трактора. 

Ця функція застосовується тільки там, де технологічна колія потрапляє на розворотну смугу. Унаслідок автоматичного увімкнення GPS-Switch розподільник дуже точно вмикається й вимикається на розворотній смузі або на клинах. У поєднанні з GPSSwitch так званий SwitchPoint дозволяє оптимально налаштувати точки ввімкнення та вимкнення залежно від добрив і ширини захоплення. Так званий SwitchOn-Point позначає точку ввімкнення розподільника. 

Увесь процес оператор може спостерігати на моніторі. Активує функцію HeadlandControl додаткова клавіша в робочому меню ISOBUS-термінала. 

Окрім того, додатково оптимізується посекційне ввімкнення й адаптується до ділянок розподілення. У зовнішніх зонах ділянка розподілення закінчується не на рівні розподільного диска — там добрива викидаються вперед. За досягнення розподільником розворотної смуги спочатку вимикаються зовнішні секції, а потім — внутрішні. Після проходження розворотної смуги спочатку вмикаються зовнішні, а потім внутрішні секції. 

Період окупності інновації 

Функцію HeadlandControl встановлено на нових розподільниках Amazone ZA-TS за замовчуванням. Безперечно, її потрібно впроваджувати у будь-якому агропідприємстві. Але особливо ця функція буде актуальною тим господарствах, які тільки переходять на картографію полів. Адже нові машини Amazone дозволять економити мінеральні добрива вже в перший сезон експлуатації — завдяки рівномірності їх унесення на всій площі, вимкненню секцій за роботи на розворотних смугах і приграничного внесення. 

Окрім того, економія коштів відбувається ще й завдяки уникненню вилягання посівів від «передозування» добривами, що, відповідно, дозволить досягти вищої врожайності. 

Звісно, ощадливого господаря, який раціонально підходить до інвестицій у сучасні технології точного землеробства, цікавить період окупності машини. З нашої практики навісні машини Amazone вартістю 20–45 тис. євро окупаються в господарстві з умовним земельним банком у 1000 га за один сезон. І це тільки внаслідок вимкнення секцій. 

Компанія пропонує лінійку нових машин, тому кожне агропідприємство може підібрати саме ту, що оптимально придатна для обробітку наявного земельного банку. 

Функція HeadlandControl стала ще одним рішенням у скарбничку продуктів раціональної філософії Amazone. Вона дозволяє суттєво оптимізувати вирощування сільськогосподарських культур і підвищити рентабельність господарства. Тісна співпраця з дилерами компанії дозволить упровадити рішення на полі в короткий строк.   

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ