Агрономія

Завдяки високим показникам урожайності гібриди ФАРМЗААТ завойовують серця фермерів

Історія та сьогодення ФАРМЗААТ

Історія та сьогодення ФАРМЗААТ

Народження ідеї

Далекого 2007 року Свен Вольке як провідний фахівець із багаторічним досвідом роботи на європейському насіннєвому ринку ухвалив рішення заснувати власну компанію з відомим селекціонером Людвігом Фельдмаєром. Головними напрямами роботи компанії стало створення власних сортів і гібридів шляхом класичної селекції, виробництво насіння, консультування клієнтів, продаж, переробка та логістика. Коротко кажучи, все — з одних рук. Пізніше це сформувало принцип роботи компанії: від селекціонера — до фермера. Офіс компанії створили в Остерхофені.

Маючи великий асортимент напрацювань із селекції кукурудзи з Людвігом Фельдмаєром, з 2007 року розпочинається впровадження нових гібридів під брендом ФАРМЗААТ. Посіви кукурудзи компанії починають з’являтися на теренах Німеччини. Вже в перший рік продажів — 2008 року — було реалізовано перші 20 000 п. о. насіння кукурудзи ФАРМЗААТ. Значним кроком у розвитку компанії стало розширення асортименту портфоліо продуктів, а саме — додано травосуміші та ріпак.

Завдяки високим показникам урожайності гібриди ФАРМЗААТ завойовують серця фермерів. У 2009 році ареал продажів розширюється на Данію та Нідерланди, знайдено торгового партнера для Швейцарії в Samen STEFFEN AG. У компанії збільшується кількість команд і виробництв, а також збільшуються продажі насіння.

У період 2010–2014 роки компанія стрімко зростає в усіх напрямах діяльності. Реєструють нові гібриди й впроваджують їх у виробництво. Розширюється виробнича база та центральний офіс. Ще більше фермерів хочуть вирощувати гібриди компанії ФАРМЗААТ.

Стратегічно важливим для компанії стає 2015 рік. Уряд землі Баварія підтримує вирощування альтернативних культур. Свен Вольке, Людвіг Фельд­маєр і Пітер Вайгольд терміново вирішують розпочати програму селекції сої, щоб вивести якомога ранні сорти, що забезпечать прийнятний рівень урожайності для німецьких виробників. Мета полягає в тому, щоб зменшити залежність від імпорту сої для виробництва кормів і харчових продуктів за допомогою регіонального виробництва. Тим часом продажі насіння кукурудзи у згаданому вище сезоні становлять понад 500 000 п. о.

Розвиток компанії та формування як повноцінного гравця на ринку насін­ня Європи дозволяє 2020 року відкрити дочірні підприємства у Франції та Польщі.

Селекційна програма, розпочата 2015 року, приносить плоди: 2021 року Астерікс додано в портфоліо як перший запатентований сорт сої. Маючи великі перспективи для розвитку бізнесу та бачення розбудови виробництва, було вирішено відкрити дочірню компанію «ФАРМЗААТ Україна».

На сьогодні компанія має власний науково­дослідний селекційно­генетичний центр із програмами зі створення гібридів кукурудзи, сортів сої та інших культур в екологічному та біоенергетичному напрямах. Нау­ковці компанії працюють над розширенням спектра найпоширеніших сільгоспкультур і постійно створюють нові сорти й гібриди. Компанія має свої потужності для вирощування та виробництва високоякісного насіння сортів і гібридів. На ринку Німеччини ФАРМЗААТ входе до п’ятірки найбільших виробників насіння кукуруд­зи, повноцінно конкуруючи з іншими гравцями.

ФАРМЗААТ Україна

Ще до офіційної реєстрації компанії в нашій країні — у листопаді 2021 року — протягом трьох років ми випробовували гібриди кукурудзи на дослідних ділянках у різних кліматичних зонах і впевнилися, що вони ідеально придатні до умов України і за морфологічними характеристиками, і за виробничими показниками, зокрема, продуктивністю, вологовіддачею, стійкістю до хвороб тощо. Нині ми маємо стаціонарні пункти випробовування нового дореєстраційного матеріалу, розташовані в кукурудзяному поясі країни — на Полтавщині, Кіровоградщині, Тернопільщині. Після проведених випробувань гібриди подаємо на державну реєстрацію, після чого вони з’являються на ринку. На сьогодні зареєстровано 20 гібридів кукурудзи від ранньої та середньої групи стиглості.

Крім реєстрації гібридів кукурудзи ведеться велика робота з виробництва. Реєструються батьківські лінії. Незважаючи на складну ситуацію в країні, 2022 року було вироблено 2400 т насіння кукурудзи в Україні та практично все експортовано для потреб ринку Європи. Тільки невелику частку ми лишили для перших продажів в Україні. Вирощене насіння повністю задовольняє потреби Європейського ринку за гібридністю та якістю насіння. В планах на нинішній сезон і майбутні сезони є значне збільшення обсягів виробництва насіння для потреб як Європейського, так і вітчизняного ринку насіння. Ми вдячні нашим німецьким колегам, які довірили нам виробництво гібридного насіння у цей тяжкий для країни час, а не перенесли виробництво у Європу.

На разі «ФАРМЗААТ Україна» формує співпрацю з надійними партнерами­дистриб’юторами для повноцінної роботи на насіннєвому ринку України. Формуємо та розширюємо власну команду професіоналів для популяризації продуктів компанії в регіонах, проводимо перші продажі…

Далі буде…

www.farmsaat.de

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ