Агрономія

Нові технології допомагають надійно захисти рослину від негативного впливу довкілля та мати добрий урожай

Інновації для поля

Нові технології допомагають надійно захисти рослину від негативного впливу довкілля та сформувати добрий урожай.

Нині виробництво рослинницької сільгосппродукції неможливе без інновацій, ефективних технологічних рішень, адже тільки так можна протидіяти численним ризикам — кліматичним, фітопатологічним антропогенним. Допомогти аграріям їх нівелювати — справа честі кожної агрохімічної компанії, що позиціонує себе як серйозного гравця аграрного ринку. Саме до таких належить UPL, що нині входить до п’ятірки найбільших агрохімічних компаній світу, маючи інтегроване портфоліо патентних і постпатентних продуктів для широкого спектра польових і спеціальних культур: ЗЗР, біологічні продукти, регулятори росту, добрива, рішення для контролю зберігання врожаю, насіння, охоплюючи весь цикл культури від висівання до зберігання. Цього року компанія UPL виводить на ринок України продукти, які, безперечно, заслуговують на увагу аграріїв.

ПОТУЖНА КОРЕНЕВА СИСТЕМА

Почнемо з продукту, від застосування якого залежить розвиток кореневої системи рослини та її урожайність. З потужною кореневою системою рослина легше витримає як жорстку посуху, так і непрогнозовану зиму. Багаторічний досвід фермерів доводить, що врожайність озимини та її стан навесні залежать від осінньої підготовки рослин до перезимівлі. Адже саме в цей період ріпак «програмує» кількість гілок і стручків, а зернові — кущистість та кількість продуктивних стебел. Тому добре розвинена коренева система — це запорука нагромадження більшої кількості вологи та поживних речовин із ґрунту та добрив, кількість поживних речовин у рослині і є одним із головних чинників доброї перезимівлі озимини.

Сформувати потужну кореневу систему рослині допоможе Рутер — унікальний активатор мінерального живлення рослини, що активізує ріст і розвиток кореневої системи, а також поглинання і засвоєння елементів мінерального живлення з ґрунту та добрив. Головним складником цього біостимулятора є біологічно активний фільтрат GA 142 з бурих водоростей Ascophyllum nodosum, виготовлений за унікальною технологією Physіo Actіvator® Technology, запатентованою компанією UPL (підрозділ GOEMAR, Франція). GA 142 містить найбільшу концентрацію фізіологічно активних речовин — олігосахаридів, амінокислот, бетаїнів, вітамінів і фітогормонів, які забезпечують стимуляцію всіх процесів у рослині.

Окрім того, Рутер додатково збагачений легкозасвоюваним фосфором (P2 O5 — 13%), який раціонально розпоряджається вологою, а також калієм (K2 O — 5%), що відіграє важливу роль у нагромадженні цукрів у вузлах кущення пшениці та в міжвузлі ріпаку. Завдяки цим двом елементам рослина отримує добрий старт, а її зимостійкість покращується.

У кількох десятках експериментів, проведених із 2010 року, було доведено, що застосування біостимулятора Рутер дає змогу збільшити масу кореневої системи ріпаку та пшениці до 20%. Важливим фактом є те, що Рутер не стимулює надмірний вегетативний ріст.

Рутер можна застосовувати в сумішах із пестицидами й агрохімікатами. Максимальний синергічний ефект спостерігається за поєднання препарату з  фунгіцидами й інсектицидами.

Ще одна новинка від компанії UPL — унікальний запатентований ґрунтовий кондиціонер на основі натурального крохмалю Зеба, який рекомендують вносити спеціальними аплікаторами у відкритий ґрунт під час сівби на глибину 5–10 см нижче від насінини або ж  додавати у компости, ґрунтові субстрати, суміші з добривами. Потрапляючи у вологе середовище, мікрогранули суперабсорбенту Зеба набувають гелеподібного стану й перетворюються на резервуар із водою. Багаторазово поглинаючи і вивільняючи вологу, гранули стають джерелом вологозабезпечення кореневої системи рослин упродовж усього вегетаційного періоду. Таким чином, препарат покращує ефективність використання рослиною води та добрив, підвищує їхню продуктивність. Важливо, що кондиціонер Зеба відповідає всім екологічним критеріям, біорозкладається у ґрунті.

Результат застосування Пропоніт Т порівняно з необробленим контролем, внесено до сходів культури та бур’янів (64 дні після обробки), Черкаська обл., 2020 р.

ЕФЕКТИВНИЙ ЗАХИСТ

Упродовж вегетації рослина потребує не лише достатньої кількості вологи, поживних речовин для доброго росту й розвитку, а  й  надійного захисту від шкідливих організмів. Бур’яни — найпотужніші конкуренти культурних рослин, що змагаються з ними за воду, поживні елементи та світло. Відтак боротьбу з ними починають ще до початку вегетації рослини за допомогою ґрунтових гербіцидів і продовжують післясходовими препаратами. Результат застосування Пропоніт Т порівняно з необробленим контролем, внесено до сходів культури та бур’янів (64 дні після обробки), Черкаська обл., 2020 р. Контроль (без обробки) Пропоніт Т (4 л/га) Нові технології допомагають надійно захисти рослину від негативного впливу довкілля та сформувати добрий урожай

Результат застосування комплекту ВІЖН ПРО (1 комплект на 5 га) на 64 день після обробки (досходово), Черкаська обл., 2020 р.

У портфоліо компанії UPL з’явилося кілька гербіцидних новинок широкого спектра дії, призначених для захисту просапних культур. Так, для контролю однорічних злакових і дводольних бур’янів у  посівах соняшнику та сої компанія пропонує ґрунтовий гербіцид системної дії Пропоніт Т. Поєднуючи дві системних діючих речовини (пропізохлор, 450 г/л + тербутилазин, 187,5 г/л) із різних хімічних класів, гербіцид тим самим забезпечує високу ефективність проти широкого спектра дводольних і  злакових бур’янів. Пропоніт Т не лише блокує проростання бур’янів, а й зупиняє ріст бур’янів, що вже вегетують (на початкових фазах розвитку), проникаючи всередину рослини бур’яну через коріння та листки. За достатнього вологозабезпечення гербіцид забезпечує тривалу захисну дію — до 12 тижнів та більше.

Результат застосування комплекту ВІЖН ПРО, 1 комплект на 6 га (до сходів культури), 40 днів після обробки, Сумська обл., 2020 р.

Компанія UPL має інноваційні рішення для захисту кукурудзи від бур’янів: Віжн  Про та Віжн Нео. У сезоні 2020  року чимало аграріїв уже випробували їх і на власному досвіді переконались у високій ефективності. Гербіцид Віжн — запатентована комбінація діючих речовин.

Віжн Про — комплект гербіцидів Віжн (амікарбазон, 280 г/кг + мезотріон, 288 г/кг) і Пропоніт (пропізохлор, 720 г/л), що забезпечує потрійний захист посівів кукурудзи від бур’янів. Це унікальне рішення для досходового та раннього післясходового захисту культури від особливо шкодочинних бур’янів — амброзії полинолистої, лободи білої, курячого проса, мишію, гірчаку, споришу, падалиці соняшнику, осотів, підмаренника чіпкого тощо. Завдяки новій молекулі амікарбазон ефективність і контроль резистентності чутливих видів бур’янів значно посилено. Водночас комбінація гербіцидів Віжн Про формує тривалий захисний екран (40–60 днів), який забезпечує контроль наступних хвиль бур’янів.

Компанія рекомендує застосовувати комплект Віжн Про до появи сходів культури або в ранньопіслясходовий період (до 4-го листка кукурудзи), що забезпечить ефективний контроль бур’янів за меншого хімічного навантаження на культуру. Також за застосування у ранньопіслясходовий період важливо не допустити переростання бур’янів: фази 2 листки — у злакових і дводольних бур’янів.

Для посушливіших регіонів, де основний акцент у захисті спрямовано на післясходовий контроль бур’янів, слід застосувати комплект Віжн Нео. Віжн Нео — це комбінація гербіцидів Віжн, ВГ (амікарбазон, 280 г/кг + мезотріон, 288 г/кг), Суперсонік, ОД (нікосульфурон, 40 г/л) та ад’юванту Аміго  Стар. Амікарбазон значно посилює ефективність і забезпечує контроль резистентності бур’янів.

Комбінація гербіцидів Віжн Нео швидко проникає в рослину бур’яну і зупиняє її ріст. Віжн Нео контролює широкий спектр бур’янів, зокрема найшкодочинніші: нетреба звичайна, амброзія, падалиця соняшнику, лобода біла, канатник Теофраста, злинка канадська, хрестоцвіті, триреберник непахучий, види гірчаку, однорічні злакові тощо. Видимі симптоми ураження проявляються у  вигляді побіління листків і  некрозів, а через 7–25 днів після проведення обприскування бур’яни гинуть. Комплект Віжн Нео рекомендовано застосовувати у  фазу 3–7  листків кукурудзи, також важливо не допустити переростання бур’янів (до початку кущення  — в однорічних злакових; 4–6  листків — у дводольних; за висоти 10–15 см — багаторічних злакових бур’янів).

Результат застосування комплекту Віжн Нео (1 комплект на 4 га), 21 день після обробки (фази культури та бур’янів на момент обробки: кукурудза — 2–3 листки; нетреба звичайна — 2–4 листки; лобода біла — 2–6 листків; види мишію – 2–3 листки), Сумська обл, 2020 р.

Для захисту цукрових буряків від однорічних дводольних бур’янів компанія UPL пропонує новий селективний гербіцид системної дії Метабіт. Новий препарат Метабіт — це запатентована комбінація двох діючих речовин (метамітрон, 400 г/л + хлорпрофам, 100 г/л). Метабіт здатний ефективно контролювати широкий спектр однорічних дводольних та деяких злакових бур’янів — тонконіг однорічний, гірчицю польову, рутку лікарську, мак дикий, ромашку, підмаренник чіпкий, грицики звичайні, фіалку польову, а також гірчаки, лободу білу тощо. Завдяки хлорпрофаму Метабіт забезпечує посилений контроль таких шкодочинних видів бур’янів: гірчаку березкоподібного, гірчаку розлогого, гірчаку почечуйного, лободи білої.

Препарат ефективно діє як за досходового, так і післясходового застосування (у фазу сім’ядоль бур’янів).

Метабіт сумісний з іншими гербіцидами — його можна змішувати з Бітап ФД-11 (фенмендифам, 80 г/л + десмедифам, 80 г/л), Бетанал МаксПро, Етофол (етофумезат, 500  г/л), Широ (трифлусульфурон-метил, 500 г/кг), Стрім (S-метолахлор , 960 г/л).

Усі препарати пройшли виробничі випробування і показали відмінні результати.

Людмила Степанчук

Телефони UPL:
38 050 332 87 34
38 099 541 58 20
www. upl-ltd.com/ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ