Агрономія

Потужна коренева система — ваші інвестиції в майбутнє

Потужна коренева система — ваші інвестиції в майбутнє

Багаторічний досвід фермерів показує, що врожайність загалом і стан озимих культур навесні залежить від їх осінньої підготовки до перезимівлі та відновлення вегетації.

Тому рішення, які було ухвалено восени, і впливають на формування майбутнього врожаю — саме в цей період ріпак «програмує» кількість гілок і потенційну кількість стручків. Зернові, з іншого боку, «програмують» кущистість і кількість продуктивних стебел, що перекладається на кількість закладання колосків у колосі. Після сівби озимих культур у них попереду 60–100 днів осінньої вегетації, їх розвиток і стан, з яким вони починають період перезимівлі, багато в чому залежать від погодних умов у цей період. Серед чинників, що впливають на перезимівлю сільгоспкультур, найважливішими після сівби є: вологість ґрунту й достатньо тривалий період передзимової вегетації, протягом якого розвивається корінь. Добре розвинена коренева система — це запорука правильного нагромадження вологи та поживних речовин як із ґрунту, так із добрив, тим більше, що деякі елементи живлення, такі як фосфор і калій, є незамінними в підготуванні рослин до перезимівлі. Восени за низьких температур вони можуть менше поглинатись або бути зовсім не доступними, тому потрібно забезпечити рослину вчасно. Відомо, що озимий ріпак, який має непошкоджену точку росту, здатен відновити весняну вегетацію навіть після повної втрати листків у зимовий період. Здорова й добре розвинена коренева система здатна забезпечити рослину поживою для регенерації в передвесняний період із накопичених ресурсів. Запас поживних речовин у корені та щадний процес загартування рослини мають важливе значення для доброї зимівлі.

Озимий ріпак застосування — 4–5-й листок, норма 1 л/га (Полтавська обл., Решетилівський р-н)

Рутер — унікальний активатор мінерального живлення, що активізує ріст i розвиток кореневої системи, а також поглинання й засвоєння елементів мінерального живлення з ґрунту та добрив. Головним складником біостимулянту є біологічно активний фільтрат із бурих водоростей Ascophyllum nodosum, виготовлений за повністю відпрацьованою й запатентованою компанією UPL (GOEMAR. Франція) унікальною технологією Physio Activator® Technology. Фізіологічно активний фільтрат GA 142 — найбільша концентрація фізіологічно активних речовин — олігосахаридів, амінокислот, бетаїнів, вітамінів і фітогормонів.

Рутер додатково збагачено легкозасвоюваним фосфором (P2O5 — 13%), який раціонально розпоряджається вологою, що важливо в разі дедалі частішої відсутності опадів восени. Калій (K2O — 5%) відіграє важливу роль у формуванні листкової розетки, захищаючи конус наростання (точку росту) і збільшує концентрацію калію в клітинному соку, що і покращує зимостійкість. Наведені вище властивості продукту важливі не лише для росту й розвитку кореневої системи, а й для успішної перезимівлі та закладання майбутньої продуктивності.

Для підтримання абсорбції макро- і мікроелементів фермери все частіше звертаються до біостимуляційних препаратів. Вони містять біологічно активні речовини, що активізують ключові фізіологічні процеси в рослині, такі як стимулювання активності ферментів, відповідальних за мінеральне живлення, і таким чином збільшують шанс максимального використання з ґрунту й добрив.

Озима пшениця, застосування у фазу — 1–2 листки, норма 1 л/га (Полтавська обл., Котелевський р-н)

Під час відновлення весняної вегетації потрібно збагатити рослину швидко доступними елементами живлення та поживними речовинами. Одним із найкритичніших елементів у період відновлення вегетації є фосфор, бо він допомагає сформувати потужну кореневу систему і, як наслідок, вплинути на майбутній урожай. Фізіологічно активні речовини, що входять до складу Рутера, активізують проходження процесу фотосинтезу, а завдяки бетаїнам зменшують передчасну деградацію хлорофілових зерен за стресових умов, що дає змогу рослині активізувати ферментативну діяльність і продукувати більшу кількість асимілянтів, які згодом трансформуються до кореневої системи.  

У кількох десятках експериментів, проведених протягом 10 років, було доведено, що застосування біостимулятора Рутер впливає на збільшення маси кореневої системи ріпаку та пшениці до 20%. Як результат — потужна коренева система буде краще поглинати мікро-, макро-, мезоелементи з ґрунтового розчину та добрив.

Рекомендації щодо застосування Рутер у нормі 1 л/га на ріпаку

  • Восени — починаючи з фази 3-х листків (BBCH 13);
  • Весняна розетка — стимулювання кореневої системи, покращення гілкування, збільшення кількості продуктивних органів.   

Рекомендації щодо застосування Рутер у нормі 1 л/га на озимій пшениці

  • Восени — з появою 1–2 листків до початку фази осіннього кущення (ВВСН 11–20);
  • Кінець кущіння — початок виходу в трубку (стимулювання кореневої системи, закладання кількості колосків у колосі, що в результаті визначає кінцеву врожайність).

Сергій Харусь, продукт менеджер із фунгіцидів і біостимуляторів UPL

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ