Агрономія

«І ціна на неї буде!»

«І ціна на неї буде!»

Найкращим насінням сої аграріїв ТОВ «Вест агро груп ТМ» забезпечило ФГ «Максимович» у партнерстві з корпорацією «Агроексперт Трейд»

Тема якості посівного матеріалу — імпортного чи вітчизняного — для аграріїв нині не менше актуальна, ніж ціна на зерно. Не секрет, що багато фермерів скептично ставляться до виробленого в Україні насіння, вважаючи, що з імпортним йому нема чого й тягатися. Мовляв, там же ж селекція, технології, якість, калібрування… Втім, мабуть, кожен виробник може пригадати, як, спокусившись на бренд, потім картав себе за те, що повірив обіцянкам. То, може, варто передусім обирати тих партнерів, у кому впевнений і кому довіряєш?

Вікторія Лавренко

Оскільки ринок дедалі жорсткіше спонукає аграріїв до зниження собівартості сільгоспвиробництва, нині багато хто переймається підвищенням ефективності господарювання. Розуміючи цю потребу, бізнес-партнери корпорації «Агроексперт Трейд» репрезентували ринку інноваційний продукт, що дає змогу отримати з гектара «дві ціни». Рік у рік попит на високоякісний посівний матеріал зростає. Втім, як наголошує очільниця корпорації Вікторія Лавренко, продають тільки те, що виростили, бо тільки так можна гарантувати саме ту якість продукту, якої прагне добрий господар.

На Львівщині (в с. Рудники Миколаївського р-ну) вирощує насіння один із партнерів корпорації «Агроексперт Трейд» — фермерське господарство «Максимович». Починали господарювати 12 років тому з 20 га землі, а нині мають в обробітку близько 1 тис., де вирощують зернові, олійні та бобові культури.

– Разом із «Агроексперт Трейд» ми виробляємо насіння, так би мовити, від А до Я: маємо посівну, зернозбиральну, зерноочисну техніку, свої зерновози. І власні кадри — в основному молодь до 40 років, — розповідає голова фермерського господарства Іван Гуцалюк. — Співпрацюємо зі спеціалістами профільних інститутів, академії аграрних наук. Наш головний агроном 28 років відпрацювала начальником насіннєвої станції, вона відповідає за якість і сертифікацію насіннєвого матеріалу.

Так склалося, що землі ФГ «Максимович» з усіх боків оточені іншими фермерськими господарствами, де господарюють іноземці — данці, німці, поляки. Як каже Іван Петрович, справжній інтернаціонал — п’ять іноземців-європейців й один українець. Проте насправді таке сусідство надзвичайно корисне, бо дає змогу набратися один в одного досвіду, обмінюватися інформацією. З українським сусідом-фермером іноземці консультуються щодо насінницького законодавства, а ФГ «Максимович», у свою чергу, практикує європейські технології й виробляє насіння європейської селекції, яке має попит у західному регіоні України, а також переймає європейську культуру господарювання.

Свого часу й керівник корпорації «Агроексперт Трейд» Вікторія Лавренко, побачивши посіви фермерського господарства, була вражена доглянутістю полів і добрим станом культур. Тож знайомство з Іваном Гуцалюком переросло в плідну ділову співпрацю, що триває вже багато років

– Щосезону партнери з «Агроексперт Трейд» надають ФГ «Максимович» агрономічний супровід щодо вирощування культур, контролюють процес від сівби до збирання врожаю, — розповідає Іван Петрович. — Насправді це дуже важливо, бо можна тільки один раз продати клієнту неякісне насіння й назавжди втратити довіру та репутацію. Далі ми проводимо первинне очищення насіння власними силами, після чого його доробляють на заводі «Агроексперт Трейд» у Городищі Черкаської області. Там посівний матеріал обробляють озоном, щоб підвищити стійкість до стресових агрокліматичних умов та енергію проростання, а також мікрохвильовим полем, яке пригнічує фітопатогени й комах, даючи змогу обійтися без передпосівного протруювання та заощадити на цьому кошти. Для нас така співпраця вигідна, адже ми впевнені в ринку збуту.

Співпраця почала приносити свої додаткові плоди, але й вимоги до насіннєвої продукції посилилися. Тому два роки тому у ФГ «Максимович» почали будувати власний зерноочисний комплекс. І вже цей сезон насіння в господарстві очищають на новому комплексі потужністю 100 т/год, обладнаному сучасною сушаркою потужністю 200 т/добу.

– Наш комплекс — один із найсучасніших на вітчизняному ринку, повністю комп’ютеризований, — розповідає Остап Гуцалюк, інженер-механік ФГ «Максимович» і начальник зерноочисної станції. — Завдяки різним температурним режимам досушуємо зерно таким чином, що воно не втрачає посівних властивостей — схожості насіння та енергії проростання. Автоматика повністю контролює параметри завантаження вологого та вивантаження висушеного зерна. Тож клієнти якістю задоволені. До речі, їх кількість останнім часом зросла.

Нині на основі кількох насіннєвих львівських господарств й «Агроексперт трейд», що базується в Черкаській області, фактично діє конгломерат, об’єднаний єдиною справою — виробництво та реалізація насіннєвого матеріалу.

Тарас Гриб

Віднедавна площі під культурами, які на Львівщині вирощують партнери корпорації, стали більшими. Отримавши перші результати вирощування сої, бізнесмен Тарас Гриб переконався, що ця справа вигідна.

– Нині є всі підстави сіяти сою, — розмірковує він. — І ціна на неї буде. На американських біржах культура вже росте в ціні. У нас ринок переробки сої також зростає завдяки зміні порядку справляння експортного ПДВ. Я впевнений, що соя буде однією з найрентабельніших культур, яка ще й покращує стан ґрунту.

У виробництві бізнесмен повністю покладався на рекомендації спеціалістів корпорації «Агроексперт Трейд». Насамперед зробив хімічний аналіз ґрунтів, підібрав правильний обробіток ґрунту, правильну технологію, яка гарантує добрий урожай. І головне — правильні сорти сої. Для вирощування обрали два нових сорти американської селекції, які вже показували в Україні добру врожайність — 4,8 т/га.

– Ці сорти добре кущаться, кожне стебло рясно усіяне бобами — по 120–240 бобів на кущі, в кожному бобі в середньому по 3–4 насінини. Тим така соя й вигідна, — каже фермер. — Уміст протеїну в насінні також високий — за вологості 60% він становив 42%. Думаю, в сухому зерні буде не менше як 44%. Нижні боби кріпляться на висоті 12–15 см, це означає, що сою легко збирати жаткою й не треба коткувати, тобто кількість операцій зменшується. Період вегетації обох сортів становить 105 днів. Кажуть, що на богарі їхня врожайність може сягати 5,6 т/га, на поливі — до 7 т/га. І навіть якщо поточного сезону ми зберемо понад 4 т/га з мінімальними затратами — це чудово. За попередніми підрахунками собівартість одного гектара нашої сої становить 320 доларів.

Запропонована Тарасу Грибу технологія вирощування сої й справді нескладна: виорані з осені поля навесні закультивували, попередньо закривши вологу та внісши суперфосфат у нормі 100 кг/га, після чого посіяли сою з міжряддям 45 см і нормою висіву 400–450 млн насінин/га, застосовуючи техніку Case. Головне — не коткувати, не забивати поля, адже так більше кисню потрапляє з ґрунту до рослини. Перед сівбою елітне насіння протруїли, додавши мікроелементи й інокулянти — в результаті його схожість становила 96%. Підживлювали посіви по вегетації аміачною селітрою та мікроелементами, захищали двічі фунгіцидами, адже вирощують культуру на насіння, а також інсектицидами.

Після збирання сою почистять, відкалібрують, на потужностях ФГ «Максимович». Охочим придбати насіння в корпорації «Агроексперт Трейд» нададуть ще й агрономічний супровід. Запорука прибутковості, як наголошує її очільниця Вікторія Лавренко, — це передусім підвищення культури землеробства. Господар має завчасно подбати про високоякісне сортове насіння з високим потенціалом схожості (до 98%), не уражене шкідниками й збудниками хвороб. Аби цього досягнути, на насіннєвому заводі корпорації «Агроексперт Трейд» у Городищі застосовують інноваційні технології щадного поводження із зерном, очищаючи, калібруючи й готуючи його на насіння. Корпорація готова підтримати фермерів-початківців і порадою, і технічною підтримкою. Адже має для цього все необхідне — виробничу базу, професійні кадри та досвід.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ