Агрономія

Якісні сорти озимої пшениці німецької селекції не підвели агровиробників в умовах сезону-2020

Хлібні локомотиви Strube

Хлібні локомотиви Strube

Якісні сорти озимої пшениці німецької селекції не підвели агровиробників і в надзвичайно складних погодних умовах сезону-2020.

Нинішній сезон для озимої пшениці перетворився на низку випробувань. Було все: і економія на добривах через брак коштів у аграріїв, і висів у сухий ґрунт, і відсутність снігового покриву взимку, і брак вологи навесні, і бурхливий розвиток хвороб… Витримали ці негаразди далеко не всі поля й не всі сорти пшениці. Показово, що провідні місця за всіма покажчиками цього сезону, як і в минулі роки, упевнено посідають сорти озимої пшениці Strube.

Вдумливий фермер потребує не просто високого врожаю — його цікавить насамперед рентабельність вирощування пшениці та можливість підстрахувати ймовірні погодні ризики. Саме тому ми прагнемо вирощувати відразу кілька сортів пшениці, що відмінні за своїми базовими характеристиками, які об’єднує головний критерій — якісна селекція. В лінійці пропозицій Strube вітчизняний аграрій віднайде до двох десятків сортів озимої пшениці, скомпонувавши оптимальну структуру посівних площ під цією культурою. Туди обов’язково ввійдуть високоінтенсивні сорти, сорти з максимальною посухостійкістю, так звані стабільні сорти та сорти, зорієнтовані на отримання зерна з високими хлібопекарськими характеристиками.

Цьогоріч вкотре себе відмінно показали всі сорти пшениці Strube, передусім чудова четвірка сортів озимої пшениці Strube. Це сорти Акратос, Ротакс, Понтікус й Ортегус. Їх вирощують практично по всій Україні, і сьогодні в жодному господарстві не пошкодували, що обрали озиму пшеницю селекції Strube.

Акратос: Незамінний ветеран

Сорт Акратос

Так, Акратос вирощують в Україні протягом останніх десяти років. Будь-який інший сорт уже давно б оголосили застарілим і вивели б із виробництва, однак популярність Акратосу є такою високою, що про це не може бути й мови. Це справжній хлібний локомотив Strube, що має винятково високий потенціал урожайності за стресових умов. Акратос — це пшениця, про яку кажуть: «посіяв — і не помилився».

Це середньостиглий і середньорослий сорт, придатний до пізніх термінів сівби. Окрім високої стійкості до посухи та хвороб Акратос вирізняється унікальною пластичністю й чудово почувається як на хорошому агрофоні, так і помірному. Це дозволяє цьому сорту упевнено почуватисязанесприятливих умов вегетації і давати стабільний результат за таких умов і водночас вдячно реагувати на достатню кількість вологи. Так, потенціал урожайності Акратоса може сягати 11,5 т/га. І це не просто цифри: у 2019 році в сусідній з Одеською областю — Молдові — в одному з господарств було отримано понад 11 т/га!

Тому не дивно, що тисячі українських аграріїв щороку висівають цей добре перевірений, високоврожайний і надзвичайно стійкий сорт озимої пшениці Strube. До того ж Акратос характеризується добре виповненим зерном (46 г/1000), а також хорошими хлібопекарськими властивостями.

Ротакс: Запрограмована стійкість

Сорт Ротакс

На відміну від багатьох добре знайомих вітчизняним фермерам сортів пшениці Strube, новий високоврожайний сорт пшениці Ротакс вирощують у промислових посівах в Україні тільки другий рік поспіль. Однак цей середньопізній сорт уже здобув численних шанувальників у всіх регіонах нашої держави. Як же інакше, адже Ротакс є найбільш морозостійким сортом озимої пшениці в лінійці Strube, і до того ж може «насипати» до 11 т/га!

Важливою ознакою цього сорту є його фуражна спрямованість, що поєднується з невибагливістю до умов вирощування та високою стійкістю не лише до морозів, а й хвороб і посухи. Тобто Ротакс належить до так званих стабільних сортів, які завжди втримають солідну нижню планку за врожайністю, але миттєво реагують на покращення умов вегетації високою врожайністю.

Ортегус: Інтенсивний універсал

Сорт Ортегус

Перспективним і прибутковим для фермера стане додавання до посівних площ такого цікавого сорту Strube, як Ортегус. Ортегус — це сорт озимої пшениці інтенсивного типу, які заведено називати перехідними. У його вирощуванні можна орієнтуватися як на високу валову врожайність, так і на якісні хлібопекарські показники. До того ж маса 1000 насінин сягає 48 г.

Це по-справжньому високоякісна середньопізня пшениця, що на відміну від класичних інтенсивних сортів не потребує особливих «тепличних» умов. Ортегус здатен забезпечити високу врожайність і відмінні якості зерна за мінімальної кількості добрив та хімічних обробок, а також він відмінно пригнічує бур’яни. Як й інші сорти селекції Strube, Ортегус є високостійким до захворювань, вилягання й посушливих умов вегетації.

Понтікус: Продовольчий сорт №1 у Євросоюзі

Сорт Понтікус

Так само чудово показує себе у 2020 році ще один уже добре відомий середньопізній сорт озимої пшениці Strube — Понтікус, котрий має виняткові продовольчі характеристики. Достатньо вказати те, що це найпопулярніший продовольчий сорт пшениці у Європейському Союзі. Посіявши на полі Понтікус і забезпечивши правильну технологію, фермер може бути упевненим, що отримає зерно першого в крайньому разі — другого класу. Потенціал урожайності сорту перевищує 10 т/га, що дає підстави розраховувати на по-справжньому високу рентабельність вирощування. До того ж Понтікус не є надто примхливим у вирощуванні, навіть якщо попередником є ріпак, цукрові буряки чи кукурудза. Важливо й те, що цей сорт характеризується чудовою стійкістю до вилягання.

До лінійки Strube входить ще багато сортів озимої пшениці, кожен із яких має власні переваги. Однак об’єднує їх головне — якісна селекція та гарантія успішного результату за дотримання технології вирощування. І це яскраво показав сезон 2019/20 років. Фахівці німецької компанії готові поділитися кваліфікованими рекомендаціями щодо вибору сортів і догляду за посівами з кожним українським аграрієм, кого зацікавила селекція Strube.

Контакти компанії

Адреса:
ТОВ «Штрубе Україна ГмбХ»
вул. Юрія Шумського 1, оф. 115
02098 м. Київ
Україна
Тел. (044) 536 16 69
+38 067 335 01 55
www.strube.com.ua
[email protected]

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ