Техніка

У «ДП Зернятко» для висіву зернових застосовують посівний комплекс LEMKEN Compact-Solitair 9

Головна мета — якість

Головна мета — якість

У господарстві «ДП Зернятко» для висіву зернових культур застосовують посівний комплекс LEMKEN Compact-Solitair 9

З кожним роком висів будь-яких культур ускладнюється часовими рамками — дотримуватись оптимальних термінів стає дедалі складніше, і тому вимоги до продуктивності техніки зростають. Однак ще більшою проблемою стає волога, і саме на її збереження насамперед націлені всі агротехнологічні заходи. Зважаючи на це, все більше господарств відмовляються від окремої передпосівної підготовки ґрунту, щоб зайвий раз не проповзувати випаровування. Для сівби використовують посівні комплекси, що здатні одночасно виконувати кілька операцій — культивацію, зворотне ущільнення, внесення стартових добрив і  висів. Таким чином, насіння потрапляє в  підготовлений ґрунт із достатньою кількістю вологи, зменшується кількість проходів важкої техніки по полю, скорочується потреба в дефіцитних людських ресурсах. Такий підхід обрало підприємство «ДП  Зернятко», землі якого розташовано в Чернігівській області. Хоч переважна більшість посівів це просапні культури, частка зернових і бобових також чимала. І для їх висіву знадобилася високопродуктивна техніка, яка б забезпечувала відповідну продуктивність, якість і зберігала вологу. Після довгих роздумів придбали посівний комплекс LEMKEN Compact-Solitair 9, який уже кілька років успішно працює на полях господарства.

Озима пшениця на початку травня (висів виконувався сівалкою Lemken Compact-Solitair 9)

Результат — у полі

Найкращим підтвердженням якісної роботи зернової сівалки, безумовно, є рівномірні сходи й відсутність скупчень або порожнин у рядках. Тому ми вирішили сфотографувати сходи кількох різних культур на полях підприємства. Першим трапилося поле озимої пшениці. Звісно, що на початку травня пшениця вже відросла на 30 см, і оцінити рівномірність сходів було важко. Однак розташування рослин у рядку зафіксувати вдалося. За словами головного агронома підприємства, посівний комплекс забезпечив точне дотримання норми та глибини висіву, що в результаті дало можливість ефективно використати наявну вологу й отримати рівномірні сходи.

Ярий ячмінь має хороший потенціал урожайності

Наступне поле з ярим ячменем було більш інформативним — сходи тільки з’явились, і було добре видно якість роботи сівалки. Відомо, що пневматичний висівний апарат не здатен точно розкладати насіння в рядку, але, судячи з побаченого, в полі рівномірність наближається до рівня сівалки точного висіву. Після сходів пройшло всього кілька тижнів, і рослини мали практично однакову висоту по всій площі, без помітних розбіжностей як у рядку, так і між рядками. Це свідчить про чітке дотримання глибини висіву. Детальніша перевірка показала, що кущення відбувається нормально, закладається хороша кількість стебел із чудовими перспективами на врожай.

Ярий ячмінь має хороший потенціал урожайності

Через необхідність створити ефективну сівозміну підприємство вирощує гороху. Висівають цю культуру досить рано, щоб захопити якомога більше вологи. Цього року висіяли 7 березня, до сходів — три дні по –8 °С, земля промерзала до 10 см. Однак сходи отримали якісні, хоч і не зовсім швидкі, й на початок травня рослини досягли 12–15 см у висоту. Оглянувши поле, ми переконались у відсутності значної різниці в розвитку — це сприятиме повноцінному розвитку, оптимальному живленню і високій урожайності.

Рослини гороху зійшли рівномірно і не будуть конкурувати між собою

Технічні особливості

Керування сівалкою відбувається за допомогою комп’ютера Solitronic, установленого в кабіні трактора. Тракторист може самостійно налаштувати всі параметри за кілька хвилин, а в процесі роботи — контролювати робочі параметри й змінювати їх за потреби безпосередньо під час сівби. Норма висіву налаштовується в межах від 0,5 до 600 кг/га або задається певна кількість насінини на гектар. Якщо сівалку обладнати спеціальним GPS-модулем, можна віддалено контролювати кількість засіяних гектарів, скільки залишилося засіяти, кількість витраченого посівного матеріалу, залишок насіння в бункері, здійснювати контроль витрат пального на гектар (якщо трактор оснащено спеціальним радаром). За потреби можна коригувати норму висіву залежно від отриманих даних про стан ґрунту зі супутникових знімків.

Система гідравлічного притиску сошнику (до 70 кг)

Подвійні дискові сошники мають оригінальну конструкцію, аналогів у світі якій не існує. Регулювання сошників відбувається за допомогою куліси, що дозволяє через їх тягову лінію встановлювати й витримувати точну робочу глибину навіть на найвищій швидкості й мінливих ґрунтових умовах. Подвійні дискові сошники мають ефект самоочищення, що дозволяє робити посів ранніх культур: гороху, ярого ячменю й інших.

Сошники жорстко закріплені на одній консолі з гумовими прикочувальними роликами, що дозволяє висіяти матеріал на однакову глибину незалежно від рельєфу, структури, рівня вологості ґрунту й швидкості руху трактора. Прикочувальні ролики відновлюють капілярність, забезпечують підведення вологи до насінин, сприяючи в такий спосіб швидкому проростанню та зміцненню кореневої системи в умовах дефіциту вологи.

Коментар

Олексій Попелуха, головний агроном ТОВ «ДП Зернятко»

— Ми придбали посівний комплекс LEMKEN Compact-Solitair 9 ще два роки тому, і за цей час він засіяв близько 6000  га. Це надійний агрегат, який забезпечує швидке та якісне виконання кількох технологічних операцій одночасно. В останні роки ми дедалі більше відчуваємо дефіцит вологи, тому намагаємося працювати так, щоб уся волога залишалася в ґрунті якомога довше. Посівний комплекс LEMKEN CompactSolitair 9 повністю відповідає цим потребам: ми встигаємо посіяти в оптимальні строки, в нас немає технологічного розриву між передпосівною підготовкою ґрунту й висівом, і до того ж забезпечується максимальна якість розташування насіння як по глибині, так і в межах рядка. Я впевнений, що завдяки цьому посівному комплексу ми отримуємо кращу врожайність по всіх культурах і менше потерпаємо від дефіциту вологи.

Коли ухвалювалося рішення, агрегат якого виробника купувати, насамперед дивилися на якість роботи й відповідність нашим ґрунтово-кліматичним умовам. На фінальній стадії обирали між посівним комплексом LEMKEN Compact-Solitair 9 і машиною іншого відомого європейського виробника. Зупинили свій вибір на LEMKEN, бо певні функції тут реалізовано значно краще. Передусім мені подобається ущільнювальний коток, без якого в умовах дефіциту вологи ми б якісно не підготували ґрунт до сівби. Відстань між рядками 12,5 см забезпечує оптимальнішу площу живлення для рослин. Бункер можна розділяти на дві частини відповідно до потреб, щоб насіння й добрива завантажувати одночасно. Про рівень надійності техніки LEMKEN годі й казати — я особисто був на заводі й бачив, як виготовляють більшість деталей, збирають окремі вузли та перевіряють якість готових машин.

У нашому господарстві посівний комплекс LEMKEN Compact-Solitair 9 агрегатується з трактором John Deere R 8345. Цього достатньо для роботи по полях із різним рельєфом. Робоча швидкість — в межах 10–12 км/год. Витрати пального — близько 6–9 л/га залежно від ґрунтових умов і налаштувань агрегата. Продуктивність — 70–90 га на добу залежно від конфігурації полів.

Калібрування відбувається досить швидко й просто: на комп’ютері встановлюється режим калібрування, заповнюються котушки, після чого протягом 30 секунд заповнюється мірна місткість. Її зважують на вагах (входять у комплект посівного комплексу), й отриманий результат заносять у комп’ютер. Програма підлаштовує швидкість обертання котушок до заданої норми висіву. Зазвичай одного калібрування буває достатньо, але для перевірки на початку посівної краще провести калібрування кілька разів.

Для контролю забивання на одній трубці кожної з 4-х «ромашок» установлено датчик, що сигналізує про проблему. Однак цього недостатньо, і ми будемо додатково встановлювати датчики на всі магістралі. Просіви є причиною недоотримання врожаю, а тракторист не може постійно зупинятись і перевіряти, чи не забився насіннєпровід. Автоматика повинна контролювати цей процес і сигналізувати про забивання, а оператор має розв’язувати проблему.

Владислав Олійник

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ