Техніка

Сівба є найкритичнішою операцією в рослинництві

Коли помилятись не можна

Коли помилятись не можна

Сівба є найкритичнішою операцією в рослинництві. Помилки у цьому процесі можна виправити тільки наступного сезону. Тому саме тут слід застосовувати максимально надійну та ефективну техніку.

Олег Миколаєць, керівник ПП «М-Агро-макс»

Кожного сезону аграрії готуються до нових викликів, і щоразу думка про те, як не припуститися помилок, є найпершою. Одним із дієвих способів успішно подолати усі виклики посівної є придбання якісної сівалки або посівного комплексу. Це має бути агрегат, який здатен працювати в повному спектрі умов, що можуть створюватися на полях підприємства. Ми попросили розповісти про свій досвід пошуку ідеального агрегата Олега Миколайця, керівника ПП «М-Агро-макс», що у Хмельницькій області. Підприємство обробляє 300 га ріллі, на яких вирощують ячмінь, пшеницю, сою, ріпак, кукурудзу і соняшник. Технології обробітку ґрунту змішані — оранка і «мінімалка».

Які чинники спонукали шукати нову техніку?

— Господарство починало працювати з вітчизняними сівалками СЗ, пізніше придбали стерньову сівалку SEMEATO. Умови дозволяють працювати як за класичною, так і за мінімальною технологією. Тому залежно від певних чинників обирали різні способи сівби. Однак з часом дійшли висновку, що попереднє суцільне розпушування все ж необхідне — краще готується посівне ложе, структура ґрунту є сприятливішою для початкового розвитку кореневої системи, знищуються бур’яни й падалиця, відповідно, менше доводиться боротись із небажаною рослинністю.

Як купували посівний комплекс?

— Пропозицію зробила компанія «Агротерра». Її представники розповіли про особливості й переваги машини, але я особисто поїхав у Тернопільську область подивитись, як вона працює в реальних умовах. Результат сподобався, відгуки власників і механізаторів були позитивними, і це додатково підштовхнуло до придбання саме цього посівного комплексу.

Чому обрали саме цей агрегат?

— LEMKEN Compact-Solitair вже не перший рік працює на полях України. Про ефективність і надійність цього посівного комплексу розповідають не лише продавці, а й задоволені аграрії. Ми вивчили пропозиції різних виробників, ознайомились із технологіями й навіть їздили дивитись на роботу сівалок до колег-фермерів. Найбільше нам сподобався посівний комплекс від LEMKEN. Тут найкраща якість сівби, надійна конструкція всіх елементів машини, просте налаштування.

Які були вимоги до нової машини?

— Через те, що ефективність сівби значною мірою залежить від наявності в ґрунті вологи, виникла потреба працювати саме посівним комплексом. Тобто не розривати у часі операції підготовки ґрунту і безпосередньо сівби. Це відчутно покращує рівномірність і якість сходів, а також подальший розвиток рослин. Одночасне внесення добрив було ще однією вимогою до посівного комплексу. Через високу вартість добрив доводиться виконувати їх «адресну доставку» в мінімально потрібній кількості.

З якими культурами працює посівний комплекс?

— З усіма, окрім технічних. Це озима пшениця, ріпак, ячмінь та інші, які висівають у вузьке міжряддя. Агрегатується комплекс із трактором Massey Ferguson потужністю 240 к. с. Робоча швидкість залежить від типу насіння й норми висіву (комп’ютер рекомендує оптимальну швидкість для досягнення найкращої якості сівби), але в середньому досвід показує, що в здебільшого комплекс працює на швидкості 10–12 км/год. За добу без особливого поспіху встигали засівати близько 50 га, що для 4-метрового агрегата є досить непоганим результатом. Витрати палива на гектар становили близько 10 л/га й могли дещо змінюватись залежно від рельєфу, стану ґрунтів й інших умов.

У яких умовах доводиться працювати?

— У нас є практично всі види ґрунтів, окрім піщаних. Трактористи змушені були незрідка змінювати налаштування, щоб дотримуватись установлених параметрів сівби. Тепер цього практично не потрібно робити, бо посівний комплекс здатен працювати у найрізноманітніших умовах. Представники компанії «Агротерра», яка продавала нам цей агрегат, наголошували, що він здатен працювати будь-де, однак ми самі вирішили перевірити.

Якось під час сівби почався дощ, проте ми  працювати не припинили. Ґрунт поступово промокав, однак посівний комплекс ніби не помічав погіршення умов. Кілька разів зупинялись і перевіряли якість сівби — вона була такою самою, що й до дощу. Експеримент тривав аж до моменту, коли трактор уже не міг рухатись по полю — на колеса «намотало» багнюку, почалось суцільне буксування, і робоча швидкість впала нижче від розумної межі. У полі вже калюжі стояли, однак якість сівби не погіршилась — усе було в межах установлених параметрів. Це дає нам кілька важливих переваг. По-перше, у разі погіршення погодних умов можна спробувати досіяти поле або певну ділянку без втрат якості. По-друге, є можливість сіяти в перезволожених умовах, навесні й восени. А це, як відомо, є запорукою швидкого проростання й хорошого старту для будь-яких культур.

Скільки агрегат відпрацював і які враження від його технічного стану?

— Посівний комплекс відпрацював два сезони, і за цей час встиг засіяти близько 2000 га. Жодних питань до технічного стану не виникало. Це надійний агрегат, який може працювати в простих і складних умовах, не потребує надто пильної уваги до кожної деталі. У міжсезоння виконували перевірки стану тих вузлів, що працюють в агресивному середовищі (із мінеральними добривами або в безпосередньому контакті з ґрунтом), а також періодичне технічне обслуговування за регламентом, установленим виробником.

Як довго механізатори вчились працювати з новою технікою?

— Жодних труднощів у нас із налаштуваннями не виникало. Навіть для тих працівників, що ніколи не стикались із подібними машинами, було достатньо кількох днів, щоб повністю вивчити всі етапи роботи, починаючи від установлення глибини обробітку дискової секції й закінчуючи калібруванням дозувальних пристроїв для насіння і добрив.

Якість гарантована

Посівний комплекс LEMKEN Compact-Solitair 9 має кілька особливостей, які значною мірою покращують ефективність виконання усього комплексу робіт із підготовки ґрунту і сівби.

Почнемо з дискової секції — вона виконує завдання передпосівного обробітку ґрунту і створює якісне посівне ложе. Далі рухаються дискові сошники, які вносять мінеральні добрива на задану глибину. Колісний коток ущільнює розпушений ґрунт і структурує його для сівби. Однак колісний коток не завжди здатен зробити ідеальну поверхню для сівби, тому конструктори LEMKEN після колісного встановили ще один коток — металевий. Його завданням є попереднє ущільнення посівних рядів для подальшого підтягування вологи до насінини. Таким чином, для основних дискових сошників умови роботи є практично ідеальними. Ймовірність того, що якийсь процес відбуватиметься не так, зводиться до мінімуму, і саме це є секретом успішності аграріїв, які застосовують посівні комплекси Compact-Solitair.

Володимир Огійчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ