Тваринництво

Уникнути молочної лихоманки корів можна за допомогою спеціальної дієти в період пізнього сухостою

Гіпокальціємія — не вирок

Гіпокальціємія — не вирок

 Уникнути молочної лихоманки корів можна за допомогою спеціальної дієти в період пізнього сухостою. 

Правильна стратегія переходу від тільності до лактації дуже важлива для високої продуктивності та здоров’я репродуктивної системи у молочних корів. Водночас неправильно обрана стратегія переходу часто призводить до величезних економічних втрат для молочних господарств через порушення плану виробництва та відтворення. Тому розуміння причин і наслідків метаболічних змін у транзитний період є дуже важливим для підтримання здоров’я корів після отелення. 

У молочної худоби період між трьома тижнями до і трьома тижнями після отелення називають транзитним періодом, який є одним із найкритичніших фізіологічних етапів, оскільки більшість метаболічних та інфекційних захворювань виникає саме у цей період. 

Молочна лихоманка, або гіпокальціємія, є найпоширенішим метаболічним розладом у молочної худоби, що виникає внаслідок дефіциту кальцію. Це один із патологічних станів, що найчастіше трапляється, заважає власнику отримати від корів бажану продуктивність і спричиняє незаплановані витрати на ветеринарні препарати. За даними світових джерел, на гіпокальціємію хворіють 50–70% високопродуктивних корів. Найбільших збитків завдає саме субклінічна гіпокальціємія, що не має яскраво вираженої клінічної картини, а проявляється у вигляді затримання посліду, метритів, зміщення сичуга, розладів відтворювальної функції. 

Молочну лихоманку спричиняє тимчасовий дефіцит кальцію (Ca) у крові, який виникає після отелення. Цей дефіцит частково виникає під час пізнього сухостою, коли кальцій транспортується до плода, і на початку лактації, коли велика потреба кальцію необхідна для виробництва молозива. Зазвичай молочна лихоманка найчастіше трапляється у високопродуктивних молочних корів, однак хворіти можуть корови будь-якого віку. 

У корів усього 8–10 г кальцію циркулює в крові, тоді як основна маса зберігається в кістках (6000 г) і кишківнику (80–100 г). Зазвичай, коли рівень кальцію в крові падає, щитоподібна залоза вивільняє паратиреоїдний гормон (ПТГ). Потім ПТГ впливає на остеокласти, щоб розщепити й перенести Са із кісток у кров’яне русло й підвищити рівень Са у крові. ПТГ також діє на нирки, де активується 1,25-дигідроксивітамін D3. 1,25-дигідроксивітамін D3 стимулює рубець поглинати більше Ca для підтримання адекватного рівня Ca

Розвиток хвороби 

Після отелення починається лактація, і молоко та молозиво виводять кальцій із крові. Деякі корови не здатні достатньо швидко відновити концентрацію кальцію в крові, тому після витрат запасів кальцію починає проявляється субклінічна гіпокальціємія та клінічна (молочна) лихоманка. Концентрація Ca в позаклітинній рідині також відповідає за передання нервових імпульсів, а гіпокальціємія призводить до спонтанного відкриття напругозалежних іонних каналів, що призводить до гіперактивності нервових і м’язових клітин. Тому тварини, хворі на клінічну гіпокальціємію, відчувають тремор і дуже збудливі. Гіпокальціємія також призводить до зниження тонусу м’язів і скоротливості багатьох органів, включно й серцево-судинну систему. 

Вік корови є важливим чинником, що провокує розвиток хвороби, — ризик молочної лихоманки підвищується приблизно на 9% з кожною лактацією. Гіпокальціємію після отелення найчастіше спостерігають у високопродуктивних корів, які виробляють велику кількість молозива. Окрім того, деякі породи, наприклад, джерсейська, у певних умовах можуть бути більш схильними до розвитку гіпокальціємії навіть більше, ніж голштинська. 

Проте основним провокативним чинником виникнення молочної лихоманки є раціон тварини. Після отелення споживання корму зменшується, а тому споживання кальцію також зменшується. Резорбція кальцію з кісток пригнічується, коли коровам дають корми з високим рівнем катіонів, наприклад, корми з високим умістом калію (K) і натрію (Na). Корова також не повинна отримувати дієту з високим рівнем кальцію (Са) упродовж сухостійного періоду, бо це знижує здатність мобілізувати кальцій із кісток. Магній (Mg) також впливає на всмоктування кальцію в кишківнику, а низький уміст магнію зменшує всмоктування кальцію. Нарешті, підвищення рівня естрогену, що пов’язано з отеленням, пригнічують мобілізацію кальцію. 

Профілактика гіпокальціємії 

Правильна стратегія годівлі корів за три тижні до отелення є основним способом профілактики гіпокальціємії. 

Існує три основних підходи в годівлі: 

• Раціони з низьким умістом кальцію. Хоча це справді зменшує випадки гіпокальціємії, але її важко застосувати на фермі. Основне правило — забезпечувати менше як 20 г доступного кальцію. Ці раціони часто містять корми дуже низької якості, що може обмежити споживання сухої речовини; 

• Раціони з низьким умістом калію. Додавання кормів із низьким умістом калію (наприклад, кукурудзяного силосу) в раціони для молочних корів може зменшити ймовірність клінічної гіпокальціємії, але не субклінічної гіпокальціємії. Зміни в катіон-аніонному балансі (DCAB) можуть бути недостатньо великими, щоб спричиняти метаболічний ацидоз і запобігти субклінічному падінню концентрації кальцію в крові; 

• Згодовування аніонних солей протягом 21 дня до отелення. Це найефективніша стратегія профілактики гіпокальціємії. Раціони мають бути сформовані так, щоб отримати від’ємний DCAB від –10 до –15 мекв / 100 г сухої речовини з використанням найприємніших аніонних мінеральних добавок. З економічного погляду це найдорожчий метод профілактики, але ефект реінвестиції від збільшення надою і зменшення витрат на ветеринарне обслуговування буде від 1 : 2 до 1 : 5. 

Стратегія годівлі VITAGRO Nutrition у період пізнього сухостою передбачає використання у своїх продуктах якісних гепатопротекторів, адсорбентів мікотоксинів, хелатних форм мікроелементів, макроелементів, жиророзчинних вітамінів, смачних аніонних солей для метаболічного закислення з метою стимуляції кальцієвого обміну. 

Для пізнього сухостою спеціально розроблено комплексний продукт Vitamix Close Up 31. Мета використання Vitamix Close Up 31 — зменшення DCAB (катіонно-аніонного балансу), що стимулює вивільнення кальцію з ДЕПО перед отеленням, що профілактує розвиток гіпокальціємії після отелення. 

Vitamix Close Up 31 — комплексний продукт, що також містить гепатопротектор, адсорбент мікотоксинів, антиоксиданти, хелатні сполуки мікроелементів, доступні макроелементи, вітаміни групи А, В, D, Е, захищений метіонін. Разом цей комплекс синхронізує рівень Са та Mg у обміні речовин і підтримує необхідний рівень цих елементів для доброго старту лактації (табл. 1). Дозування Vitamix Close Up 31 від 500 до 900 г на голову на добу. Остаточне дозування визначають через рН сечі. Обов’язковий контроль рН сечі двічі на тиждень в один і той самий час через 6–8 год після годівлі TMR. Добрі результати — за середнього рН сечі близько 5,8–6,0. Перевірити правильність складеного раціону за принципом метаболічного закислення можна за табл. 2. 

Статтю надала компанія VITAGRO Nutrition

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ