Агрономія

Зростання собівартості виробництва зерна спонукає аграріїв віддавати перевагу високомаржинальним культурам

Гібриди, що дають гарантований прибуток

Гібриди, що дають гарантований прибуток

Цього сезону додаткову премію можна отримати за високоолеїновий соняшник, а обираючи кукурудзу, слід віддавати перевагу стресостійким гібридам  

Зростання собівартості виробництва зерна спонукає аграріїв віддавати перевагу у вирощуванні високомаржинальним культурам. Останніми роками безперечними лідерами у цій групі є кукурудза та соняшник. Утім, щоб отримати максимальний прибуток від цих культур, треба брати до уваги багато складових. Продуктивність — одна з головних, а маржинальність соняшнику зростає у разі отримання додаткових премій за вміст олії в лінолевому та високоолеїнової кислоти у високо олеїновому (ВО) соняшнику. Цього року варто звернути увагу саме на останній сегмент цієї культури. 

Адже після дворічного падіння ціна на ВО-олію починає зростати — нині у ЄС премія становить близько 200 дол./т. Це відбувається через низькі запаси ВО-олії, адже багато компаній, зокрема ті, що працюють у секторі гостинності (так званий сектор HoReCa — абревіатура від Hotel, Restaurant, Catering), після певного спаду виробництва, пов’язаного з карантинними обмеженнями через пандемію коронавірусу, знову почали активно її використовувати. 

Тож станом на січень 2022 року премія на ВО-соняшник для українського виробника коливається в діапазоні 20–35 дол./т. Для порівняння: на початку поточного сезону вона становила 10–30 дол./т. Ба більше, за деякими форвардними контрактами ціна становить 50–60 дол./т. А в лютому експерти прогнозують суттєве зростання цих додаткових виплат. Тож тому, хто рахує гроші, саме час запастися посівним матеріалом ВО-соняшнику. 

Тут постає питання: на які характеристики слід зауважувати, обираючи гібрид ВО-соняшнику? Для ВО-гібридів важливі три параметри: урожайність, вихід олії та вміст олеїнової кислоти. Основним чинником, що впливає на вміст олеїнової кислоти, є генетичні властивості гібрида. ВО-соняшник — це соняшник з умістом в олії понад 82% олеїнової кислоти Омега-9 (мононенасичені жирні кислоти) і низьким умістом лінолевої кислоти Омега-6 (поліненасичені жирні кислоти). Чим вищий уміст олеїнової кислоти, тим вища премія. 

ПРЕМІАЛЬНИЙ ВИБІР 

Традиційно сильні позиції в сегменті ВО-соняшнику належать компанії MAS Seeds — у її портфелі ВО-гібриди з умістом олеїнової кислоти понад 82%. А найбільш запитуваним у аграріїв гібридом став середньостиглий MAS 86.OL. Завдяки високоврожайній генетиці, високому вмісту олеїнової кислоти (до 89%), стійкості до основних хвороб соняшнику (несправжньої борошнистої роси, фомопсису, вертицильозу, склеротиніозу, чорної іржі) цей гібрид входить до трійки найкращих ВО-гібридів, які обирають холдинги, що спеціалізуються на вирощуванні такого соняшнику. 

Торішні результати урожайності MAS 86.OL, отримані в усіх регіонах України, справді вражають. Так, середня врожайність в Україні становила 33,3 ц/га. Потенціал урожайності гібрида становить 60 ц/га, і на демоділянці у Вінницькій області вдалося його розкрити: залікова урожайність гібрида MAS 86.OL становила 59,8 ц/га. 

Визначальною характеристикою гібрида MAS 86.OL є його стабільна продуктивність. Так, навіть якщо під час цвітіння та наливання зерна трапляються різкі перепади температур і брак вологи, як це відбувалося, наприклад, на полі в Бориспільському районі Київської області, гібрид усе одно показав добрий результат — 38,8 ц/га. Інтенсивна технологія виправдала себе навіть на піщаному ґрунті: було внесено карбамід (N 46) 100 кг/га + суперфосфат (NPK 9-30-0) 50 кг/га + калій хлор (NPK 0-0-60) 50 кг/га. Тож прибутковість на цьому полі виявилася дуже високою. 

За непростих умов минулого року отримали 36,4 ц/гa зі збиральною вологістю зерна 8,2% в Коростишівському районі Житомирської області. MAS 86.OL посіяли в оптимальні строки, застосовуючи ґрунтову систему захисту й фунгіцидний захист бюджетними препаратами. Але в період вегетації, особливо в період цвітіння, гібрид зазнав стресів від спеки та недостатньої кількості опадів. І все одно, як для піщаних ґрунтів, добре реалізував свій потенціал урожайності. Та ще й відзначився достатньо високою стійкістю до хвороб. 

Добре реагував на удобрення (діамофос (NPK 10-26-26) 50 кг/га + карбамід (N 46) 80 кг/га) MAS 86.OL і на полі в Глухівському районі на Сумщині, показавши результат 33,7 ц/гa (вологість зерна 7,0%). 

Тож фахівці MAS Seeds радять для уникнення ризиків низьких денних температур у фазу наливання зерна у північних областях України обирати гібрид із раннім або середньораннім цвітінням, сіяти ВО-гібриди першими. Дотримуючись цих порад, аграрії отримають цвітіння на початку липня й завершать фазу наливання зерна до другої половини серпня, тим самим отримавши високу якість олії.  

УРОЖАЙНИЙ ЗА БУДЬ-ЯКИХ УМОВ 

Нині селекційні компанії працюють над створенням гібридів кукурудзи, адаптованих до кліматичних змін, що відбуваються на планеті, — посух, температурних коливань й інших стресових чинників. З 2000 року компанія MAS Seeds створює нові селекційні програми з виведення гібридів кукурудзи з кращою посухостійкістю, які належать до групи WATERLOCK. 

Гібриди групи WATERLOCK мають підвищену фізіологічну стійкість, яка дає змогу рослинам швидше повертатися до нормальної життєдіяльності після стресового та посухостійкого періодів. Відбувається це завдяки покращенню чотирьох показників. Так, синхронного викидання ниток і цвітіння волоті має вирішальне значення для належного запилення і формування кількості зерен у качані. Більш раннє цвітіння гібридів дає змогу уникати літньої спеки. Їхня потужна коренева система краще поглинає воду, зменшуючи таким чином вплив повітряної посухи на рослину в літній період. Тривалий ефект Stay Green покращує фотосинтез у стресових умовах і допомагає забезпечити нормальний налив зерна й отримати високий показник маси 1000 зерен. 

Одним із найкращих представників лінійки WATERLOCK є середньоранній гібрид MAS 24.C. FAO 280 дає змогу вирощувати його в усіх кліматичних зонах України, а кременисто-зубоподібний тип зерна — проводити більш ранню сівбу. Гібрид можна вирощувати як за інтенсивної, так і екстенсивної технології, утім, краще свій потенціал він розкриває за інтенсивної технології. Завдяки дуже високій посухостійкості MAS 24.C можна вирощувати в посушливих умовах. Саме завдяки покращеній фізіологічній стійкості гібрид формує повністю виповнений качан, за будь-яких погодних сценаріїв, який качан має 16–20 рядів зерен, до 30 зерен у ряді з високою масою тисячі 330–350 г. 

Гібрид MAS 24.C має високі агротехнічні показники: потужний стартовий ріст, завдяки чому його можна вирощувати за технологією no-till, добру вологовіддачу, стійкість до вилягання, стійкість до поширених хвороб кукурудзи — фузаріозу качана та стебла, летючої та пухирчатої сажок. Можна вирощувати як монокультуру. 

Минулий рік на більшості території України видався сприятливим для вирощування кукурудзи. MAS 24.C був серед лідерів з урожайності, показавши високі результати як на демонстраційних ділянках, так і у товарних посівах. Рекордну врожайність 162,0 ц/га за збиральної вологості зерна 21,1% отримали на демоділянці у Вінницькій області. Найвищий урожай у західному регіоні — 136,0 ц/га за вологості зерна 14% гібрид показав у Шепетівському районі Хмельницької області. У Центральній Україні найпродуктивнішим був в Уманському районі Черкаської області — 147,0 ц/га (вологість зерна на час збирання 20,6%). Північно-східний регіон теж не відставав — 124,6 ц/га (вологість зерна 14,3%) MAS 24.C показав у Дніпровському районі Дніпропетровської області. І навіть на Півдні України завдяки своїм відмінним характеристикам MAS 24.C був на висоті: у Кропивницькому районі Кіровоградської області вродив по 99,7 ц/га (за вологості зерна 20,2%).

Утім, переважна більшість аграріїв передусім зауважують на продуктивність гібрида в товарних посівах. Упевнені, наведені нижче результати переконають їх, що MAS 24.C за будь-яких умов здатен продукувати високий урожай. Так, у Підволочиському районі Тернопільської області за значно вищої кількості опадів, ніж того потребувала рослина, гібрид сформував 108,1 ц/гa за збиральної вологості зерна 25,0%. До того ж качан був повністю запилений із високим показником маси тисячі зерен. Система живлення містила нітроамофоску 16-1616 у нормі 200 кг/га. У Старокостянтинівському районі Хмельницької області, незважаючи на значну кількість опадів за період вегетації, що перевищила середньорічні дані на 35% й була вищою за потребу рослин, отримали 104,7 ц/ гa (вологість зерна 25,6%). Мінеральне живлення було карбамідом (N 46) у нормі 200 кг/га. 

У Драбівському районі Черкаської області під час цвітіння температура повітря підвищувалась понад +32 °С, проте з огляду на найвищі показники стресостійкості гібрид MAS 24.C швидко відновлював свій розвиток навіть після стресів. Як результат гібрид сформував 100% запилений качан із високим показником маси тисячі зерен, показавши врожайність 99,0 ц/гa зі збиральною вологістю зерна 21,2%. Система живлення передбачала внесення карбаміду (N 46) у нормі 120 кг/га та нітроамофоски (NPK 16-16-16) у нормі 100 кг/га. 

Північ України — це завжди коливання весняних добових температур, що негативно впливає на проростання насіння і розвиток сходів кукурудзи. У Борзнянському районі Чернігівської області торік склалися саме такі погодні умови. Після стабілізації температури та завдяки достатній кількості опадів розвиток рослин поліпшився. Кількість опадів за вегетаційний період була на 40% вища за середньорічні показники, однак із нерівномірним розподіленням за фазами розвитку кукурудзи. У період цвітіння та наливу зерна був дефіцит вологи, а температура підвищувалася понад +32 °С, що негативно впливало на проходження цих фаз розвитку й формування врожайності. Попри такі погодні виклики, MAS 24.C проявив свою стресота посухостійкість і сформував урожай 82,8 ц/гa за вологості зерна 20,0%. Система живлення передбачала внесення безводного аміаку (N 82) у нормі 120 кг/ га та рідких комплексних добрив у нормі 25 л/га. 

На Сумщині особливістю кукурудзяного сезону була пізня посівна кампанія — через дощі, які випадали саме в оптимальні для сівби кукурудзи строки. Сума опадів була на 13% вищою за середньорічні показники, тож рослини змогли сформувати качан, повністю його запилити й отримати високий показник маси тисячі зерен. Так, у Шосткинському районі Сумської області у товарному посіві MAS 24.C вродив по 102,9 ц/гa (вологість зерна 21,0%). Система живлення складалася з карбаміду (N 46) 150 кг/ га + нітроамофоски (NPK 16-16-16) 120 кг/га. 

Дніпропетровська область торік «відзначилася» рекордним перевищенням середньорічних показників суми опадів на +82%, а суми активних температур були нижчими на 2%. Все це разом з інтенсивною технологією мінерального живлення (нітроамофоска 16-16-16) 270 кг/га та системою захисту дало змогу розкрити потенціал рослин й отримати високу врожайність — у Петриківському районі в товарному посіві гібрид MAS 24.C сформував врожай 88,0 ц/гa. 

Однак найбільше минулого року «вразив» Південь: так, на Миколаївщині показник суми активних температур був на 4% нижчим за середні дані, а кількість опадів — на 77% більшою, ніж зазвичай. Щоправда, у період цвітіння вологи дещо бракувало, зокрема у Врадіївському районі, проте гібрид MAS 24.C з лінійки WaterLock не зазнавав стресу і «віддячив» урожайністю 88,7 ц/гa, а збиральна вологість зерна становила 18,0%. Система живлення складалася тільки з нітроамофоски (NPK 16-16-16) 100 кг/га. 

Тож, як показує практика, завдяки вдалим селекційним рішенням і відмінним морфологічним характеристикам гібрид MAS 24.C лінійки WaterLock гарантовано дає високий урожай за будь-яких погодних сценаріїв, а фермер, відповідно, отримує прибуток.  

КОМПАНІЯ «МАС СІДС УКРАЇНА» РОЗРОБИЛА СПІЛЬНІ ПРОГРАМИ ФІНАНСУВАННЯ ПІД ФОРВАРД З КОМПАНІЯМИ: 

• UKROLIYA для високоолеїнового гібрида соняшнику MAS 86.OL; 

• Агропросперіс для високоолеїнового гібрида соняшнику MAS 86.OL та гібридів кукурудзи MAS 25.F, MAS 24.C, MAS 30.M, MAS 34.B 

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ