Овочі-Ягоди-Сад

Вирощування та збереження врожаю плодових потребує знань, досвіду і погоди

Геокс™ — нове рішення у збереженні врожаю

Геокс™ — нове рішення у збереженні врожаю

 Кожен агроном-садовод знає, що вирощування та збереження врожаю плодових потребує знань, досвіду і погоди. І навіть коли врожай вже у сховищі, на нього чекає іспит на якість проведеної роботи, а саме з контролю гнилей. Як відомо, деякі гнилі потрапляють до насіннєвої камери саме під час цвітіння, і потім, розвиваючись у плодах за сприятливих умов, псують вирощену продукцію та імідж виробника, адже ні покупець, ні будь-яка торговельна мережа не готові платити за неякісний товар. Найбільш поширеними хворобами під час цвітіння є сіра гниль, моніліальний опік, а також альтернаріозна, фітофторозна та трихоцеліозна гнилі. 

З огляду на все вищезазначене виникає необхідність обробки спеціалізованими препаратами з контролю гнилей. Одним із таких препаратів є Геокс™, який добре знають садівники і овочівники Європи. Геокс™ контролює гнилі не тільки в період цвітіння, а й під час зберігання, зокрема гірку гниль, блакитну та інші гнилі. Діюча речовина Геокс™ — флудиоксоніл — відома нам, як одна зі складових препарату Світч®. Флудиоксоніл володіє контактною та профілактичною діями стосовно грибів. Тобто, при потраплянні препарату на рослину Геокс™ проникає в кутикулу, де і залишається, а не мігрує в епідерміс. 

Така фізико-хімічна властивість флудиоксонілу забезпечує подовжений та надійний захист навіть за прохолодних умов, також відбувається пригнічення проростання спор, ріст ростових трубок і міцелію на поверхні рослини до того, як гриб проникне в її тканини. 

Цікаво, що у Європі Геокс™ використовують не тільки в період цвітіння, а й після граду. Такий прийом, окрім зменшення гниття плодів, ще й сприяє кращому затягуванню місць пошкодження. 

Геокс™ контролює досить широкий спектр хвороб у період зберігання, подовжуючи терміни зберігання якісної продукції. Відповідно, кожен агроном сам вирішує, коли йому застосувати Геокс™ або Світч® з огляду на їх наявність і обладнання сховища. 

Використовуючи Геокс™ у своєму саду, потрібно зважати на декілька особливостей, а саме: 

1. Кратність застосування — двічі з інтервалом 7 днів.  

2. Опади через 2 год після внесення майже не впливають на ефективність препарату. 

3. Забороняється споживати плоди до 20 днів після обробки. 

4. Ефективність препарату залежить від якісного нанесення на плоди. Контролюйте якість обприскування! 

5. При пошкодженні плодів градом обприскування проводять не пізніше ніж через 6 год. 

6. За високої вологості та перепадів температури у період цвітіння рекомендується суміш Геокс™ 0,4 кг/га + Скор® 0,2 л/га або Геокс™ 0,4 кг/га + Циделі™ Топ 0,7 л/га. 

7. Проявів фітотоксичності при змішуванні з різними інсектицидами й фунгіцидами не зафіксовано, але рекомендується проводити тест на сумісність.   

Дмитро Тимошенко, технічний експерт зі спеціальних культур, компанія «Сингента»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ