Агрономія

На ринок України виходять гібриди ріпаку, що стійкі до комплексу хвороб і здатні максимально ефективно засвоювати азот із ґрунту

Генетика нівелює ризики

Генетика нівелює ризики
Завдяки сучасним генетичним рішенням компанія «Лімагрейн» є лідером на ринку Європи як щодо частки ринку, так і посівних площ ріпаку

На ринок України виходять гібриди ріпаку, що стійкі до комплексу хвороб і здатні максимально ефективно засвоювати азот із ґрунту.  

Незважаючи на цінові коливання й ускладнену логістику продажів зерна, ріпак є однією з маржинальних культур для українських аграріїв і культур, що мають високий попит. Цьому сприяє й ефективніша технологія вирощування, доступна вітчизняним фермерам, як порівняти з їхніми європейськими колегами. Відомо, що ріпак — технологічна культура, яка потребує максимального захисту й удобрення. Натомість європейці через низку обмежень щодо застосування пестицидів чи азотних добрив, нині не мають таких ефективних способів фітосанітарного контролю та можливостей повноцінного живлення, тож поступово відмовляються від вирощування ріпаку. Відтак нині окреслилась тенденція до зменшення посівних площ цієї культури в Європі, що, безумовно, ставить українського аграрія у вигідніше становище. Зважаючи на високі потреби ріпакової продукції, є велика ймовірність підвищення на нього ціни найближчими роками. 

Утім, попри значний розвиток технології вирощування ріпаку, загрози для культури з боку довкілля також зростають. Спричинено їх кліматичними змінами — все частішими посухами під час сівби, весняними приморозками, резистентністю шкідників і збудників хвороб до наявних препаратів захисту. Світова генетика намагається запобігати цим викликам, створюючи гібриди, стійкі або як мінімум толерантні до збудників хвороб чи шкідників та інших негативних чинників, які загрожують ріпаку під час вегетації. Саме завдяки такому підходу компанія «Лімагрейн» є лідером на ринку Європи як щодо частки ринку, так і посівних площ. 

Якісна генетика та професійна робота аграрія дають відмінний результат

Якщо ще п’ять років тому в портфоліо «Лімагрейн» було кілька гібридів ріпаку, то нині — широкий спектр для будь-яких ґрунтово-кліматичних зон, технологій, потреб господарства. Є класичні, гібриди під виробничу систему Clearfield, нішеві гібриди зі стійкістю до кили капусти, які здебільшого мають попит на Заході Україні. Практично всі гібриди, які реєструють упродовж останніх п’яти років, мають як базову характеристику стійкість до вірусної жовтухи турнепсу, до розтріскування стручків, стійкість до фомозу. 

Новинки сезону 

Цього сезону компанія виводить на ринок України нові гібриди з ознакою Stem health (здорове стебло) — ЛГ Армада, ЛГ Атакама, ЛГ Адапт, ЛГ Окленд, ЛГ Арнольд, ЛГ Академік, ЛГ Аделін. Вони мають розширену комбінацію стійкості й толерантності до хвороб: стійкість до вірусної жовтухи турнепсу, фомозу, циліндроспоріозу, розтріскування стручків, а також максимальну толерантність до вертицильозу. Це абсолютно нове поєднання в одному гібриді таких ознак, включно зі стійкістю від циліндроспоріозу і толерантністю до вертицильозу. Таким чином, з нашими гібридами Stem health господарства мінімізують ризики ураження гібрида поширеними хворобами, який буде максимально захищений упродовж вегетаційного сезону. 

Варто зазначити, що згадані хвороби швидко поширюються Україною, завдаючи неабияких збитків ріпаківникам. Зокрема вертицильоз останніми роками  активно проявляється на Заході України, подекуди з’являється в Центральній Україні. Ця хвороба не контролюється хімічним способом. Її ознаками є загальне пригнічення рослини, яка підсихає, насіння передчасно достигає. Утім, оскільки рух поживних речовин по рослині дуже сповільнений, воно не наливатиметься, стручки будуть щуплими, насіння дрібним, що зменшуватиме масу тисячі насінин. 

Вчасно проведені технологічні операції — запорука доброго стану рослин у кожній фазі розвитку

Окрім того, такі хвороби, як фомоз, вертицильоз активно розвиваються в умовах скороченої сівозміни, яку практикують господарства останні два роки, намагаючись отримати максимальну вигоду в короткостроковій перспективі. Нерідко ріпак повертається на поле через рік, тож ризик поширення вертицильозу підвищується. Тому гібриди Stem health з максимальною толерантністюдо вертицильозу будуть максимально страхувати господарство від негативного впливу хвороб на врожайність. 

Окрема лінійка портфоліо «Лімагрейн» — гібриди Sclero-Flex, толерантні до склеротиніозу. Таку характеристику мають гібриди ЛГ Армада, ЛГ Атакама,. Причиною поширення склеротиніозу також є обмежена сівозміна та достатній рівень вологи. Такі умови складаються останнім часом у Центрі України, тож хвороба переважає саме у цьому регіоні. Ситуація ускладнюється тим, що склеротиніоз активно присутній на соняшнику та сої. А якщо попередник був уражений склеротиніозом, склероції лишилися в ґрунті, уражуючи й ріпак. На відміну від соняшнику чи кукурудзи у ріпаку склеротиніоз набуває не кореневої форми, адже через потужний восковий наліт на стеблі рослину важко уразити з ґрунту, а листкову. Склероції проростають на поверхні ґрунту, утворюють апотеції, з яких утворюються ауксоспори, що переносить вітер, і які уражують квітки ріпаку. Далі інфекція потрапляє на листки, на стебла рослини разом із пелюстками, що опадають. Проти склеротиніозу треба проводити фунгіцидну обробку в рекомендовані терміни під час цвітіння. На жаль, у господарствах не завжди можуть вчасно проконтролювати хворобу, наприклад, коли через дощі неможливо обробити (адже вікно внесення препарату дуже вузьке), якщо ж зробити це згодом, проблему не усунути. Трапляється, господарства не мають висококліренсних обприскувачів, відтак вони не мають, чим працювати по високому ріпаку. Натомість використання гібридів з ознакою Sclero-Flex допоможе максимально нівелювати ризик поширення склеротиніозу, як за внесення фунгіцидів, так і за їх відсутності. 

Кілька вже відомих і нових продуктів портфоліо мають характеристику N-Flex — максимально ефективне використання азоту як за інтенсивного азотного живлення, так (особливо) за екстенсивного. Коли господарство зменшує кількість унесення азотних добрив, гібриди Амбассадор, ЛГ Авірон, ЛГ Аустін, ЛГ Антігуа, ЛГ Академік, ЛГ Крипто КЛ максимально ефективно його використовують, нівелюючи вплив на врожай зменшені норми азотних добрив. У результаті рівень урожайності хоч і буде нижчим, ніж за повного внесення добрив під запланований урожай, але значно вищим, як порівняти з іншими гібридами без такої характеристики. Зазначу: гібриди з характеристикою N-Flex створювали під європейський ринок, де нині є обмеження щодо використання азоту. 

Такі гібриди також добре себе проявляють за несприятливих погодних умов, коли рослина навесні не може засвоїти внесений азот через брак вологи. Проте поєднання потужнішого осіннього розвитку — кореневої системи, нарощення вегетативної маси, стійкості й толерантності до основних хвороб сукупно дає рослині можливість бути здоровою, забирати з ґрунту більше азоту, ніж інші гібриди, і формувати вищі врожаї. 

Окрім того, всі новинки мають генетичну стійкість до розтріскування стручків, що дасть змогу зібрати гібриди в оптимальну фазу, не втрачаючи врожайність. 

Команда «Лімагрейн» завжди готова надати фахову підтримку аграріям

Працюють селекціонери й над виведенням гібридів із підвищеною стійкістю до шкідників — у відповідь на європейські обмеження щодо застосування певних інсектицидів. Поки що такі продукти дозволено в Україні, але з огляду на перспективу вступу нашої країни до ЄС подібні обмеження діятимуть і в нас. Натомість уже сьогодні для вітчизняних аграріїв доступні гібриди, що мають підвищену стійкість до ріпакової блішки — ЛГ Авірон, ЛГ Афродіта, ЛГ Аустін. У разі поширення цього шкідника поріг шкідливості на цих гібридах настає набагато пізніше, ніж на звичайних, або може взагалі не настати. Це дасть господарствам більше часу, щоб зреагувати на загрозу. 

Проблеми сезону 

Упродовж ріпакового сезону 2023/24 було кілька критичних для культури моментів, які негативно вплинули на її ріст і розвиток й, відповідно, на врожайність. Натомість вибір гібрида з певними ознаками міг би нівелювати погодні ризики й забезпечити запланований урожай. 

Першим викликом стала посуха під час сівби. Господарства, які посіяли ріпак вчасно, до 20 серпня, отримали сходи й оптимальний розвиток рослин. Натомість ті, хто посіяв пізніше, чекаючи опадів (які пройшли в кінці жовтня), отримали сходи аж у листопаді. Багато хто планував передискувати ріпак, але зима виявилася м’якою, відтак гібриди, що ввійшли в зиму у фазі 2– 3 листки, нормально перезимували. У цій ситуації виграли ті господарі, хто обрав гібриди, які мають швидкі темпи осіннього розвитку, здатні за умов пізньої сівби сформувати восени достатню вегетативну масу й у фазі 4–5 листків увійти в зиму — достатньо, щоб витримати холоди. Зокрема, такі характеристики мають гібриди ЛГ Авірон, ЛГ Аустін, ЛГ Афродіта, Аурелія, Анністон й інші. З такими гібридами більш реалістично планувати високий рівень урожайності, адже вони за короткий період осінньої вегетації встигають наростити вегетативну масу. 

Загалом нині селекція спрямована на виведення гібридів зі швидшим осіннім розвитком. Адже важко передбачити погодні умови восени, натомість розвиток таких гібридів, незалежно від строків сівби й появи сходів, можна відрегулювати морфорегуляторами та сформувати потрібну вегетативну масу. «Повільні» гібриди більш придатні для ранніх чи оптимальних термінів сівби. 

Важливий момент: швидкі гібриди не потрібно загущувати, а рістрегуляція має бути вчасною — у фазу чотири листки максимальними нормами. Тоді гібрид максимально збалансується. Другу рістрегуляцію ще можна провести, а третя може й не знадобитись. 

Другий критичний момент у розвитку ріпаку виник на Сході України, зокрема Дніпропетровській, Запорізькій областях, де ріпак дуже постраждав через весняні приморозки. Зазвичай вони трапляються у квітні, до цвітіння ріпаку, натомість цього року в першій декаді травня, коли рослини цвіли, регіон накрили короткочасні морози — до –7 градусів. Дуже багато гібридів мали абортацію цвіту, гірше заклали стручки, а закладені стручки не сформували насіння. Тож на Сході передбачаємо значний недобір врожайності. 

На жаль, дуже складно передбачити настання весняних приморозків, відтак ураження гібридів. Так, приморозки у квітні уражують гібриди, які мають раннє відновлення вегетації, приморозки у травні — гібриди з пізнім відновленням вегетації. Загалом, щоб нівелювати ризики ураження весняними приморозками, треба сіяти гібриди з різними термінами відновлення весняної вегетації, цвітіння яких відбувається у різні строки. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ