Агрономія

Фунгіциди — STOP хворобам!

Фунгіциди — STOP хворобам!

Через дуже ранній розвиток весняних процесів та перехід середніх добових температур повітря через +5 °С на більшій частині території країни, що цього року відбувся в надзвичайно ранні строки — на 25–35 днів раніше за середні багаторічні строки.

Повернення холоду з досить інтенсивними морозами було характерним для клімату України в березні. Для рослин озимих зернових культур суттєвої загрози не виникало, однак метеорологічні станції багатьох областей зазначили локальні пошкодження листкової поверхні озимини.

Протягом місяця утримувалася нехарактерна для березня надзвичайно низька вологість повітря, яка за 7–17 днів знижувалася до 16–30%. Унаслідок цього за посилення вітру до 5 м/сек і більше спостерігалися суховії, що пригнічували рослини, також спостерігалися пилові бурі.

Погодні умови зумовлювали інтенсивне витрачання вологи з верхніх шарів ґрунту. Хоча завдяки періодичним зниженням температури верхній 0–10 см шар ґрунту до кінця березня на більшості площ ще був достатньо зволожений. Одночасно значно збільшилися площі, де цей шар ґрунту вже майже зовсім сухий. Навіть в окремих районах західних областей на піщаних і супіщаних ґрунтах спостерігалося пересихання верхнього 5-сантиметрового шару ґрунту, що затримувало й ускладнювало проростання насіння та утворення сходів ранніх ярих зернових і зернобобових культур.

У березні в багатьох районах південних областей не було жодного ефективного дощу, внаслідок цього на більшості посівних площ запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту оцінювалися як найнижчі для ранньовесняного періоду. Найгірша ситуація спостерігається в Одеській області, де запаси вологи у 2–3 рази менші від середніх багаторічних показників, на Півдні області та у центральних районах спостерігається ранньовесняна засуха.

Загалом прогрівання та ступінь зволоження верхніх шарів ґрунту дозволяли в надзвичайно ранні строки (на 3–4 тижні раніше від середніх багаторічних строків) проводити сівбу ранніх ярих зернових і зернобобових культур.

Так у нас почалася весна, і така ситуація з погодою є на сьогодні.

Так, на тлі всіх цих чинників імунна система озимих культур ослаблена й, зважаючи на аномально теплу та безсніжну цьогорічну зиму, можна сказати, що всі ті шкодочинні об’єкти (хвороби та шкідники), які були минулого року, мають досить великий відсоток перезимівлі, що викликає дуже велике занепокоєння серед аграріїв.

Борошниста росаСепторіозІржа

Тому варто нині звернути увагу на стан рослин і розвиток хвороб озимих культур, що значною мірою впливають на кількість і якість майбутнього врожаю.

Недобір урожаю від комплексу хвороб становить у середньому 15–32%, а в роки епіфітотій може сягати 50%, можлива навіть повна загибель посівів і значний розвиток хвороб, також певною мірою призводить до суттєвого погіршення якості врожаю.

Аскохітоз на сої

Плануючи обробки фунгіцидами, слід ураховувати латентний період розвитку збудника — проміжок часу між моментом, коли спори збудника хвороби потрапляють на листя й коли ми можемо спостерігати симптоми. Цей період залежить від умов навколишнього середовища (температури, вологи і ін.) та від біології розвитку збудника. У жовтої плямистості листя, борошнистої роси латентний період дуже короткий (7 днів), тоді як в інших збудників захворювань, наприклад септоріозу листя, він може бути втричі довшим. Це означає, що невдовзі після зараження листя може ззовні мати здоровий вигляд, а хвороба поширюватися на молоді тканини. Перші симптоми хвороби проявляються на новому листі зазвичай на верхньому боці листка, бо ця частина піддається ураженню збудниками хвороб раніше й протягом найтривалішого періоду. Якщо ж рослина вже уражена хворобою, то чим довше ми зволікаємо із внесенням фунгіцидів після появи нового листя, тим важче буде контролювати захворювання. Починати обприскування потрібно тоді, коли з’являється новий листок, який ми плануємо захистити. Інтенсивність розвитку хвороби залежатиме від погодних умов, що сприяють розвитку хвороб.

Фузаріоз колосаАльтарнаріоз на ріпакуЦеркоспороз на сої

Для вирішення всіх цих питань у портфоліо компанії «Август-Україна» є фунгіциди, що містять у складі діючі речовини з різних класів хімічних сполук (бензимедазоли, триазоли, стробілурини) й відрізняються механізмом дії на збудників хвороб.

Це такі препарати:

Бенорад® (беноміл 500 г/кг) — класичний універсальний фунгіцид на основі беномілу. Має високу системну активність, профілактичну й лікувальну дії, відмінну ефективність проти борошнистої роси, снігової плісняви, церкоспорельозу, фомозу, антракнозу й інших на зернових культурах, ріпаку, буряках та сої.

Соната™ (карбендазим 500 г/л) — перевірений помічник у боротьбі з хворобами на зернових, буряках і соняшнику — це системний фунгіцид профілактичної та лікувальної дії з високою ефективністю проти борошнистої роси, септоріозу, сітчастої та темно-бурої плямистостей, церкоспорозу, фомозу, білої та сірої гнилі. Системна активність забезпечує надійний захист всієї рослини, запобігає виляганню зернових культур.

Колосаль® Про (пропіконазол 300 г/л, тебуконазол 200 г/л) — комбінований системний фунгіцид для захисту посівів зернових культур, сої, ріпаку, буряків, соняшнику й гороху; пригнічує широкий спектр патогенів, має дуже високу проникну здатність, швидкість фунгіцидної дії, відмінну системну дію та тривалий період захисту.

Ракурс® (ципроконазол 160 г/л, епоксіконазол 240 г/л) — новий двокомпонентний системний фунгіцид із професійним поглядом на захист зернових культур, сої та соняшнику від широкого комплексу хвороб. Унікальна комбінація триазолів із надійним контролем хвороб, тривалим захисним періодом (до 4 тижнів), стійкий до змивання опадами та з можливістю авіаційного застосування.

Спіріт® (азоксистробін 240 г/л, епоксіконазол 160 г/л) — новий комбінований системний фунгіцид широкого спектра дії для захисту зернових культур, соняшнику, сої, ріпаку та буряків від листостеблових інфекцій. Ідеальна комбінація речовин із різними механізмами дії, високоефективний проти хвороб листя та стебла, лікувальна й тривала профілактична дія (до 4 тижнів), збільшує врожай і має антистресовий ефект.

В останні роки набуло поширення таке захворювання, як фузаріоз колоса на зернових. Часто його можна спостерігати в роки зі зниженою температурою повітря та підвищеною вологою в період цвітіння. Недобір врожаю може сягати 50–80%. за ураження фузаріозом близько 70% насіння втрачає схожість, а зерно, уражене деякими видами Fusarium spp., викликає отруєння людей і тварин. Тому для якісного захисту колоса від хвороб слід застосовувати фунгіциди, які контролюють цільові хвороби в конкретний період (фаза розвитку ВВСН 60–69 (цвітіння).

Для контролю цієї проблеми та багатьох інших застосовуйте фунгіциди:

Колосаль® (тебуконазол 250 г/л) — системний фунгіцид профілактичної та лікувальної дії для боротьби з хворобами зернових культур, сої, ріпаку та рису. Має відмінні системні якості й високу швидкість дії, широкий спектр контролю, профілактики та лікування хвороб, тривалий період захисту.

Іріда™ (метконазол 50 г/л, тебуконазол 200 г/л) — потужний системний фунгіцид профілактичної та лікувальної дії для захисту пшениці озимої та ріпаку озимого від комплексу хвороб. Має поєднання двох найефективніших діючих речовин з класу триазолів із контролю хвороб колоса та максимальна рістрегуляційна дія на ріпаку. Інноваційна препаративна форма та захист від збудників хвороб, що виробляють мікотоксини, впливаючи на показники класу та якості зерна, висока швидкість дії, тривалий захисний період.

Вибір якісного фунгіциду та розумне застосування його на культурі — це одне з найважливіших завдань для досягнення поставлених цілей і отримання високих і якісних урожаїв сільськогосподарських культур у складному сезоні 2020 року.

З нами рости легше!

ua.avgust.com

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ