Агрономія

«Флорон» — добриво, що розкриває генетичний потенціал культур

«Флорон» — добриво, що розкриває генетичний потенціал культур

Починаючи з весняних польових операцій й до пізньої осені фермери вкладають величезні зусилля для отримання гідних врожаїв. кожна складова технології вирощування культур є частиною успіху. проте, навіть відпрацьовані схеми дають збій під впливом погодно-кліматичних умов. Останні два десятиліття науковці в різних країнах світу розробляють рішення, щодо «пом’якшення» негативного впливу навколишнього середовища на онтогенез культур. Актуальними є продукти, які окрім антистресової дії забезпечують максимальну продуктивність культур за рахунок «спрограмованого» механізму впливу на ключові фізіологічні процеси. Одним із таких добрив-біостимулянтів є «Флорон» виробництва компанії Atlantica Agricola (Іспанія).

Валентина Ямкова,
канд. с-г.наук керівник відділу науки
та агрохімічного сервісу ТОВ «Вітера Україна»

У попередніх виданнях журналу ознайомилися з інформацією про добриво «Флорон», яке покращує процеси цвітіння та має ретардантний ефект. «Флорон» без перебільшення є улюбленим продуктом овочівників, адже дозволяє не лише підвищувати продуктивність культур, а й забезпечує отримання «ранньої» продукції, що особливо впливає на її вартість. Метою застосування добрива на польових культурах є збільшення їхньої продуктивності внаслідок так званого контрольованого розвитку рослин.

ЩО ОЧІКУВАТИ ВІД ЗАСТОСУВАННЯ ­ДОБРИВА «ФЛОРОН»? МЕХАНІЗМ ВПЛИВУ НА КУЛЬТУРИ:

• Міцне стебло з короткими міжвузлями, додаткове гілкування, потужна коренева система

Верхівковий ріст рослин, формування міцного стебла, кореневої системи та репродуктивних органів значною мірою залежить від гормонального фону культури на початку вегетації. На фітогормональний баланс рослинного організму значною мірою впливає надмірне азотне живлення та підвищена кількість опадів. Ці чинники є додатковим стимулом до синтезу ауксину, висока концентрація якого збільшує відстань між листками, формується тонке витягнуте стебло. За проведення позакореневих підживлень культур на початку вегетації добривом Флорон посилюється розвиток і зміцнюється коренева система (коренева система посилено розвивається в горизонтальній площині, що створює міцну опору для рослини). Завдяки наявності цитокінінів оптимізується фітогормональний баланс — пригнічення процесів синтезу й активного руху ауксину — гормону, який перенаправляє всю енергію рослин на ріст у висоту. Сприяє перерозподілу енергоресурсів від точки синтезу ауксину — верхівкової меристеми в інші органи: кореневу систему, сплячі бруньки, стебло, генеративні органи.

• Ефективне цвітіння

Синергічна дія біологічно активних речовин й елементів живлення (бору, молібдену) добрива «Флорон» забезпечують направлену активну дію на процеси закладання квітконосних бруньок і сприяють продуктивному цвітінню рослин.

Поєднання відповідних амінокислот й органічної речовини стимулюють утворення достатньої кількості білка в листі для активізації експресії генів, що відповідають за синтез гормонів цвітіння. Рослини, які оброблено добривом «Флорон», на ранніх фазах вегетації формують більшу кількість квіток, а ті, що оброблені безпосередньо перед цвітінням, вирізняються інтенсивністю цього процесу. Крім того, позакореневі підживлення добривом Флорон провокують раніше (на 5–7 днів) зацвітання культур, сприяють збільшенню фертильності пилку й покращують запліднення квіток.

• Покращення якісних показників урожаю

Застосування добрива «Флорон» на польових культурах у другій половині вегетації забезпечує максимальну реалізацію біологічного потенціалу культур у репродуктивний період. Добриво посилює відтік пластичних речовин із листка в репродуктивні органи для збільшення їх маси, підвищення якості й пришвидшення дозрівання.

СОНЯШНИК

Соняшник, АФ «ІнтерАгроСервіс» Ставищенський р-н., Київська обл.: позакореневі підживлення «Флорон» 0,15 л/га у фазі 6-8 листків . Приріст по урожайності — плюс 0,3 т/га

Надмірна кількість опадів в минулому році на початку вегетації сприяла стрімкому вегетативному розвитку соняшника, а липневі дощі та потужні вітри буквально виривали рослини з «легкого» піщаного ґрунту. Соняшники, які були оброблені добривом «Флорон», вирізнялися потужною кореневою системою та не піддалися виляганню.

• Підживлення у фазі 6-8 листків добривом «Флорон» забезпечує ретардантну дію та стимулює розвиток кореневої системи соняшника

Соняшник, ТОВ «ЗахідАгропром» Березівський р-н., Рівненська обл., 2019 р.:
позакореневі підживлення «Флорон» 0,15 л/га у фазі «зірочка» сумісно з інсектецидом,
приріст урожайністі — плюс 0,2 т/га)

• Підживлення у фазі «зірочка» забезпечує направлену активуючу дію на процеси цвітіння соняшника

Унікальний механізм дії добрива «Флорон» на метаболічні процеси культур проявляється незначним в’яненням рослин. Такий візуально стресовий стан, пов’язаний із фітогормональним регулюванням щодо максимальної реалізації біологічного потенціалу культури в репродуктивний період.

СОЯ

Позакореневі підживлення сої добривом «Флорон» у фазі бутонізації – на початку цвітіння активують процеси цвітіння, підвищують стійкість до абіотичних факторів, сприяють формуванню значної кількості квітів на нижніх меживузлях.

Соя, «Агрофірма «ВПЕРЕД»», Лебединський р-н., Сумської обл.,2019 р. Позакореневі
підживлення«Флорон» 0,2 л/га проводили у фазі бутонізація-початок цвітіння -приріст
врожаю становив плюс 0,3 т/га.

Хороші результати застосування добрива «Флорон» в минулому році на сої отримали і у ФГ «Степок» (Сумська обл, Буринський р-н), там приріст врожаю становив +0,2 т/га.

ОЗИМИЙ РІПАК

Застосування добрива «Флорон» на посівах озимого ріпаку восени, до припинення вегетації сприяє зміцненню кореневої системи, перенаправленню асимілянтів до кореневої шийки, програмує рослини на активне стеблування, а позакореневе підживлення у фазі бутонізації – активує процеси цвітіння як головного, так і бічних пагонів, та підвищує стійкість культури до «водного стресу».

Озимий ріпак (сорт «Мерседес»), ФГ «ЕЛІТ Ш», Волинська обл., 2019 рік: позакореневі підживлення добривом «Флорон» проводилися двічі: 0,15 л/га за тиждень до припинення осінньої вегетації та 0,15 л/га у фазі бутонізація. Отримали урожайність 3,8 т/га, на контролі – 3,2 т/га).

Добриво «Флорон» рекомендується застосовувати на високих мінеральних фонах, на ґрунтах із високою природною родючістю, на сильнорослих гібридах чи сортах. Не застосовувати на посівах, які перебувають під дією стресу: температурного, гербіцидного, механічного тощо. Не змішувати добриво «Флорон» із мідь- та сірковмісними препаратами та з тими, що мають у складі оливи. Для отримання бажаного результату добриво «Флорон» вимагає збалансованого фосфорного й борного живлення, а тому рекомендуємо його застосовувати разом із добривами: «Атленте», «Нутрівант Плюс», «Солюкат Плюс» і «Мікрокат».

Рекомендовані фази розвитку культур для застосування «Флорон»:

• соняшник: 6–8 справжніх листків;

• кукурудза:  6–8 листків;

•  колосові культури: кущіння — молочна стиглість;

• ріпак:  гілкування — бутонізація;

• соя:  початок бутонізації — налив бобів;

• цукровий буряк:  період цукронакопичення.

Рекомендована доза 0,1–0,15 л/га

Шановні аграрії, застосування добрива «Флорон» потребує індивідуального підходу до кожної культури, залежно від її фізіологічного стану, забезпечення поживою та вологою. Вибір фази застосування та визначення кратності обробок добривом залежить від очікуваного результату. При застосуванні на ранніх фазах – ретардантна дія; в період закладки органів цвітіння – посилена біостимулююча дія на збільшення їхньої кількості; безпосередньо перед цвітінням – активування процесів; в період дозрівання – збільшення кількісних та якісних показників врожаю.

«ВІТЕРА УКРАЇНА» — ексклюзивний постачальник спеціальних мінеральних добрив виробництва “Atlántica Argicola” (Іспанія) та “ICL” (Ізраїль)

Київська, Черкаська обл.: +38(050) 468 79 00;
Вінницька, Житомирська обл.: +38(050) 436 92 87;
Кіровоградська обл.: +38(050) 445 79 99;
Сумська, Чернігівська обл.: +38(095) 275 66 24;
Харківська, Полтавська обл.: +38(050) 468 44 68;
Одеська, Миколаївська обл.: +38(050) 468 79 98;
Херсонська, Миколаївська обл.: +38(050) 468 79 90;
Дніпропетровська обл.: +38(095) 048 79 99;
Чернівецька, Івано-Франківська, Тернопільська, Закарпатська обл.: +38 (050) 468 54 68;
Волинська, Рівненська, Львівська обл.: +38(050) 324 68 83;
Запорізька, Донецька обл.: +38(050) 468 78 97.

www.viteraukraine.com

|

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ