Агрономія

Аграрії почали віддавати перевагу раннім гібридам кукурудзи

Елітний француз на українських полях

Елітний француз на українських полях

Кліматичні зміни спонукають аграріїв віддавати перевагу раннім гібридам кукурудзи  

Доки в Україні збирання кукурудзи в розпалі, аграрії не поспішають з остаточними висновками щодо її врожайності. Утім, з обережним оптимізмом можна стверджувати: у більшості регіонів вона буде доволі високою, адже цей рік, на відміну від минулого, загалом видався сприятливим для вегетації та продуктивності культури — опадів на більшості території країни було цілком достатньо. До речі, поліпшення вологозабезпечення в метровому шарі ґрунту (станом на липень) на території України підтвердили й супутникові знімки, опубліковані USDA. 

Утім, на тих самих знімках видно, що в Полтавській області та північних районах Київської, Чернігівської, Житомирської та Рівненської областей спостерігалося зменшення вологозапасів у метровому шарі ґрунту. Найменш сприятливі умови, за даними вже українського Гідрометцентру, склалися у Харківській та Луганській областях, де було майже сухо і переважали дуже високі температури повітря та ґрунту, що негативно вплинуло на розвиток пізніх культур. 

Останнім часом погода й справді стає все більш непередбачуваною в різних регіонах, вологозабезпечення — нестабільним, а літні температури все частіше б’ють власні рекорди. І вирощування кукурудзи в таких умовах стає все більш ризикованою справою — багато хто з аграріїв і досі з жахом згадує торішнє літо, коли початки просто не сформувалися. Тож цього року чимало господарств, навіть ті, що мають неабиякий досвід вирощування кукурудзи, переглянули свої підходи до вибору гібридів, віддаючи перевагу більш ранній групі. Адже гібриди кукурудзи з невисоким ФАО та кременистим типом зерна можна раніше сіяти, використовуючи наявну ґрунтову вологу, їхні сходи краще витримують весняне похолодання. Не менш важливим, особливо для зон нестійкого зволоження, є раннє цвітіння таких гібридів, що сприяє кращому запиленню та наливанню зерна в умовах спеки й посухи. Водночас раннє збирання врожаю дає змогу зекономити на досушуванні зерна та реалізувати його за вищою ціною. 

Усі ці характеристики має ранньостиглий гібрид MAS 20.A з ФАО 230 французької селекції від компанії MAS Seeds. Гібрид зареєстровано в Україні 2018 році, а ексклюзивні права на його продажі має ТОВ «Агросем» — один з провідних дистриб’юторів на аграрному ринку України та ключовий партнер компанії MAS Seeds. 

Результати врожайності (ц/га) MAS 20.A у 2019–2021 роках

Отже, що зробило гібрид MAS 20.A запитуваним на вітчизняному ринку? Насамперед високий потенціал урожайності. За сприятливих умов він показує рекордні врожаї. Наприклад, торік на демоділянках у господарствах Чернігівської, Житомирської областей гібрид MAS 20.A продемонстрував 10,0–12,13 т/га у перерахунку на базову вологість, до того ж вологість зерна під час збирання становила 19,5–22%. 

«Гібрид MAS 20.A показав найкращий результат у своїй групі стиглості. У період складних погодних умов добре витримав посуху та спеку. Початок був запилений на 100%, чого не скажеш про гібриди з ФАО більше ніж 280», — коментує гібрид керівник центрального регіону компанії MAS Seeds Сергій Король. Стабільно високому рівню врожайності в різних ґрунтово-кліматичних умовах і на різних типах ґрунтів сприяє особливість будови його генеративних органів, зокрема початок типу MED, який формує 14–16 рядів зерен по 28–32 зернини в ряді, а також ефект Stay Green, що допомагає забезпечити добре наливання зерна й отримати високі показники маси 1000 зерен — 310–330 г. Завдяки флексибільності початку MED гібрид адаптований також для регіонів з обмеженими умовами вирощування. 

Важливою характеристикою гібрида MAS 20.A є стійкість до низьких температур і швидкий стартовий ріст — вкрай необхідні якості в умовах прохолодної весни. Ось як коментує таку здатність гібрида Ксенія Мельникова, продукт-менеджер по кукурудзі компанії MAS Seeds: «Ми посіяли гібрид MAS 20.A в товарному посіві у Ємільчинському районі Житомирщини в ранні строки — 3 квітня 2021 року. На момент сходів погода була холодною, з приморозками, далі були дощі, які тривали аж до початку червня. На період цвітіння й особливо наливання зерна припала спекотна погода, температурні показники були найвищим за весь літній період. Гібрид проявив себе гідно, продемонструвавши свою стійкість до стресів через холодну погоду на початку вегетації, спеку в період цвітіння та посухи в період наливання, давши достойний результат урожайності 10,7 т/га». 

Гібрид має високу толерантність до таких поширених хвороб кукурудзи, як фузаріоз качана, фузаріоз стебла та гельмінтоспоріоз — завдяки селекційній програмі STIMUL. 

Водночас виробники зазначають відмінну якість зерна MAS 20.A, а висока частка склоподібної частини робить гібрид придатним для виробництва крупи. До речі, гібрид MAS 20.A можна назвати універсальним, адже його можна використовувати на зерно, силос і біогаз. 

Підсумовуючи, додамо, що гібрид MAS 20.A повністю адаптований до всіх ґрунтово-кліматичних умов України — це результат роботи дослідних центрів MAS Seeds. Таким чином, елітна французька генетика доступна й українським аграріям за сприяння компанії Агросем. 

КОМЕНТАР

Євген Горло, директор департаменту виробництва і розвитку Agricom Group 

— Щороку ми закладаємо демоділянки кукурудзи в наших господарствах у Чернігівській і Житомирській областях. Так, 2019 року для демопосіву отримали гібрид MAS 20.А компанії MAS Seeds від Агросем, і за результатами збирання цей гібрид показав одну з найкращих урожайність. Тому було вирішено вирощувати його в товарних посівах. Обираючи цей гібрид, ми також звернули увагу на його важливу особливість — придатність до ранніх строків сівби, коли температура ґрунту на глибині загортання насіння становить + 8 °C. 

З чим цей гібрид чудово справився завдяки генетично швидкому стартовому росту. Загалом придатність гібридів до раннього висіву в останні роки для нас стало дуже актуальним через брак вологи. Тому ми використовуємо гібриди з ФАО 180–270, і MAS 20.A з ФАО 230 відповідав нашим вимогам. 

Торік ми посіяли близько 800 га цього гібрида (500 га в Житомирській і 300 га в Чернігівській областях). Рік був дуже складним щодо погодних умов — відсутність снігового покриву взимку, брак вологи навесні, піщані бурі тощо, проте саме цей гібрид показав найвищу врожайність у Житомирському кластері (трохи більше за 9 т/ га в заліковій вазі). Вологість зерна на момент збирання була 27%, проте торік цей показник у всіх гібридів був приблизно в такому діапазоні. Початки сформували 16–18 рядів, маса тисячі насінин становила 330–350 грам. 

Цього року ми збільшили посівні площі гібрида MAS 20.A до 1400 га (по 700 га в Житомирському та Чернігівському кластерах). На сьогодні розвитком і станом культур повністю задоволені. Збирання кукурудзи ще не починали, волога на сьогодні в межах 25–28%. Наступного року також плануємо вирощувати MAS 20.A.  

Заступник головного агронома ТОВ «Консалт Агро» Тарас Корнієнко 

— Цього року ми вперше посіяли гібрид MAS 20.A в нашому Харківському кластері, бо його характеристики повністю відповідають нашим вимогам до гібридів кукурудзи для вирощування саме в цій зоні. Харківська область — це фактично зона Північного степу, зона ризикованого землеробства з різкими перепадами річних температур. Взимку тут нерідко температури опускаються нижче за 20 градусів морозу, а влітку підвищуються за 40 градусів. Кількість опадів за останні роки була недостатньою. Так, цього року від 13 червня фактично дощів не було, відповідно, умови для сільськогосподарських культур видалися несприятливими. Тож у таких умовах ми практикуємо трипільну сівозміну: пшениця — кукурудза — соняшник. Вирощування кукурудзи менш затратне проти вирощування озимої пшениці, до того ж кукурудза — добрий попередник для соняшнику. Тому така сівозміна приносить максимально вигідний економічний ефект. Відтак в умовах Харківського кластера ми не ставимо на меті отримати максимально високі врожаї кукурудзи: достатньо, щоб вони були на рівні озимої пшениці — 5–5,5 т/га. Натомість важливою для нас є добра вологовіддача гібридів. За цьогорічних погодних умов урожайність гібрида MAS 20.A становила 4,8 т/га, що відповідає середньому рівню по регіону.

Проте вологість зерна на момент збирання була на рівні 16%, що є найменшим показником серед усіх вирощуваних у цій зоні гібридів кукурудзи. Вологовіддача — це основний спосіб економії енергоресурсів на сушінні зерна, зокрема на природному газі, ціна якого нині рекордно висока. 

Гібрид MAS 20.A має ФАО 230 та кременистий тип зерна, тобто є холодостійким. Це для нас дуже важливо, адже ми можемо його сіяти раніше за соняшник, а його сходи добре витримують весняне похолодання. 

Тому наступного року ми розглядатимемо MAS 20.A для сівби в Харківському кластері, а також у наших господарствах у Чернігівській і Житомирській областях на піщаних ґрунтах. У цій зоні ми щорічно плануємо врожайність кукурудзи на рівні 8–9 т/га з найменшою вологістю насіння під час збирання, і MAS 20.A саме відповідає цим критеріям. 

ДОВІДКА

MAS Seeds Україна — представництво французької кооперативної групи MAISADOUR, яке працює на українському ринку понад 10 років. MAS Seeds — французький насіннєвий бренд, представлений основними сільськогосподарськими культурами — соняшником, кукурудзою, озимим ріпаком і люцерною. 

Компанія MAS Seeds — це науково-дослідна компанія, яка провадить унікальні розробки, щоб максимально задовольнити потреби фермерів для ефективного виробництва. Однією з таких розробок є інноваційний захист насіння кукурудзи та соняшнику Agrostart PLUS, що являє собою ексклюзивну формулу обробки насіння, яка містить біостимулятор, фунгіцид та інсектицид. Agrostart PLUS захищає насіння від шкідників, хвороб і забезпечує стрімкий розвиток рослини. У результаті рослина стає здоровішою та сильнішою проти інших рослин. Згідно з дослідами, проведеними компанією, така технологія в умовах стресу та браку вологи здатна стимулювати швидший початковий ріст і розвиток рослини та кореневої системи, що покращує живлення й збільшує врожайність на 3–5%. 

Власний насіннєвий завод MAS Seeds у Дніпропетровській області є найбільшим заводом в Україні, який виробляє понад 1 млн посівних одиниць на рік. Завод — гордість компанії, адже він є найсучаснішим серед заводів MAS Seeds, розташованих в інших країнах. Значні інвестиції в будівництво, що становили понад 40 млн євро, дозволили оснастити його найсучаснішим обладнання, яке забезпечує високу якість на всіх етапах виробництва: приймання сировини, очищення, сушіння, обмолочування, калібрування, обробки пестицидами та зберігання насіння. На заводі працює внутрішній контроль виробництва, до складу якого входить спеціалізована лабораторія, що контролює якісні показники насіння на кожному етапі виробництва: схожість і якість обробки насіння. 

Українське виробництво завоювало повагу та довіру українських фермерів, тому сьогодні 90% насіння кукурудзи та 50% насіння соняшнику MAS Seeds виробляють в Україні, решту імпортують із Франції та Іспанії. 

Гібрид MAS 20.A

Гібрид MAS 20.A гарантує високу врожайність, швидку вологовіддачу зерна під час дозрівання та високий компенсаційний потенціал. Він має генетичну стійкість до стресів і хвороб. Гібрид має важливу особливість, а саме одночасним цвітінням волоті й ниток, що в умовах дефіциту вологи гарантує запилення та появу зерен у початку. Також потужна коренева система допомагає рослинам краще використовувати водні ресурси з ґрунту й уникати водного стресу. Гібрид має кременистий тип зерна, що дозволяє застосовувати ранню сівбу, цей показник MAS 20.A отримав від материнської лінії, а від батьківського компонента — вирівняність посіву та стійкість до низьких температур. Такі характеристики зазначає продукт-менеджер по кукурудзі Ксенія Мельникова. 

Компанія Агросем

Компанія Агросем — провідний дистриб’ютор на агроринку України, експерт з комплексних аграрних рішень. Агросем працює з найкращими світовими й українськими виробниками насіння врожайних сортів і гібридів культур, мінеральних добрив для стимуляції росту та покращення якості продукції. Окрім того, компанія пропонує широкий вибір високоякісної сільськогосподарської техніки від провідних світових брендів, що оптимізує роботу й зменшує витрати аграріїв. Фахівці Агросем завжди допоможуть підібрати та впровадити технологічні рішення для підвищення продуктивності бізнесу й збільшення періоду роботи техніки тощо. Головна цінність Агросем — команда експертів, які допоможуть швидко та влучно обрати те, що потрібно саме вам. Агросем. Поле для росту! 

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ