Агрономія

Елатус™ Ріа: гарні новини з полів. З пташиної високості

Елатус™ Ріа: гарні новини з полів. З пташиної високості

Останніми роками провідні хімічні компанії — виробники засобів захисту рослин не так часто радують аграріїв виведенням на ринок нових діючих речовин. Найчастіше нові препарати є результатом зміни комбінацій вже наявних д. р. або вдосконаленням формуляції. Тому поява нової фунгіцидної діючої речовини Солатенол™ від «Сингенти» стала справжньою подією, а якщо взяти до уваги, що Солатенол™ є найновішим представником хімічного класу SDHI фунгіцидів, над яким компанія працювала понад 12 років, то увага до цього препарату є цілком зрозумілою.

Практика ТОВ «Арчі» (Вінницька обл.)

Практика ТОВ «Арчі» (Вінницька обл.) Знайомство господарства з Елатус™ Ріа розпочалося з випробування 5 л препарату у 2018 році для порівняння з наявною технологією захисту, а також із запропонованими конкурентними схемами захисту. Елатус™ Ріа застосовували в  схемі з препаратами Тілт®  Турбо та Магнелло® згідно з рекомендаціями компанії «Сингента».

Фото 1. NDVI: ортофотоплан

 У результаті були видимі відмінності в ураженні хворобами й кількості збереженого листя, і це незважаючи на несприятливі умови для розвитку хвороб у сезоні 2018 року. Основну відмінність було помітно по ураженню септоріозом і кількістю живого листя на третьому ярусі. Було здійснено обліт поля за допомогою безпілотника з під’єднаною до нього мультиспектральною камерою й отримано детальну фотокарту поля. Отримані дані аналізуються за допомогою спеціального програмного забезпечення, результатом якого є отримання індексів вегетації та статистики по кожній ділянці окремо. Програма видає значення індексу (NDVI, GNDVI, SAVI й ін. залежно від потреб) по кожній ділянці з розподілом за станом рослин у цифровому вираженні й візуальному за допомогою карти.

Поле перед збиранням урожаю ТОВ «Єреміївське-2»

Однак стан рослин — це добре, але основною нашою метою є збереження врожаю. Врожайність на схемі захисту з Елатус™ Ріа становила 8,4 т/га проти 7,7 за стандартної схеми з конкурентними фунгіцидами. У 2019-му з Елатус™ Ріа застосували вже на площі 500 га, і середня врожайність була 8,5  т/га, якість зерна відповідала 2–3-му класам. На деяких полях урожайність перевищувала 10,0  т/га й очікувався більший урожай, якби на заваді не стало вилягання культури.

Випробування в ТОВ «Єреміївське-2» (Одеська обл.)

У ТОВ «Єреміївське-2», що на Одещині, було випробувано фунгіцид Елатус™ Ріа на ячмені озимому. В господарстві вирішили порівняти технологію «Сингенти» з однократним використанням фунгіциду Елатус™ Ріа в нормі 0,6 л/га у фазу початку виходу в трубку з традиційною технологією захисту, де передбачено двократне застосування конкурентного фунгіциду з розподілом норми у два внесення Т1 і Т2 по 0,5 л/га.

Проводили обробку посівів 23 квітня у фазу культури ВВСН (31–32). У баковій суміші з фунгіцидом Елатус™ Ріа (0,6 л/га) застосовувався ріст-регулятор Моддус® (0,5 л/га).

Проведені польові обстеження на 12-й день після внесення показали, що фітосанітарний стан поля добрий, листки рослин надійно захищено й жодних проявів розвитку хвороб не спостерігається.

Для проведення обстежень полів щодо ураження збудниками захворювань й інтенсивності фотосинтетичної діяльності ми використовуємо інноваційне рішення із застосуванням мультиспектральних камер, які під’єднуємо до безпілотників і проводимо сканування полів. Мультиспектральна камера дає змогу побачити проблемні ділянки поля, що не видно голим оком.

Фото 2. Верхній ярус листків Елатус™ Ріа та конкурентної системи

Провели обстеження посівів за допомогою дронів на 16-й день після внесення фунгіцидів й отримали ортофотомапу двох ділянок, на яких були застосовані дві технології. Так, ортофотомапа виражена в індексі NDVI показала, що на ділянці з фунгіцидом Елатус™ Ріа розвиток рослин кращий і листкова пластинка більш збережена для продуктивної асиміляції, а ділянка з конкурентним продуктом має слабший розвиток рослин і більше ураження листкової пластинки збудниками хвороб (фото 1 і 2).

Дані аналізу індексу вегетації NDVI було підтверджено лабораторним обстеженням листків верхнього ярусу (2-й і 3-й листки), які відібрали з двох ділянок. Суть методу обстеження полягала у відборі середнього зразка листків для оформлення їх фотографій, що надалі оброблялися спеціальним програмним забезпеченням. У підсумку отримали дані щодо ураженої та здорової площ листкової пластинки, виражені у відсотках.

Найважливіший результат досліду отримали під час обмолоту ячменю озимого, який проводили 14 червня. Під час підрахунків урожайності з ділянок було отримано +360 кг/га збереженого врожаю на ділянці з препаратом Елатус™ Ріа, порівнюючи з двократною обробкою конкурентним фунгіцидом.

Досвід ТОВ «Вега Агро» (Житомирська обл.)

У Центральному регіоні 2018-й характеризувався відсутністю опадів у найважливіші для озимих зернових культур періоди — у травні та на початку червня. За таких обставин агрономи вагалися, а чи взагалі потрібно проводити фунгіцидну обробку по прапорцевому листку? Проте все ж таки внесли фунгіцид Елатус™ Ріа, після чого хвороб не спостерігалося.

Натомість через погодні умови обробки фунгіцидом по колосу проти фузаріозу вирішили не проводити, бо культура дуже швидко висохла й жодних ознак фузаріозу на колосі не відзначали. І навіть, незважаючи на рясні дощі у червні-липні, які могли сприяти поселенню сапрофітних грибів — альтернаріозу, кладоспоріозу, фузаріозу, на момент збирання рослини й  колос були світлого солом’яного забарвлення, без жодних ознак ураження сапрофітними грибами. Водночас на полях інших господарств, де навіть проводили фунгіцидний захист по колосу, поле мало значно гірший вигляд — солома та колос були тьмяного, навіть ближче до чорного кольору. Тож після першого досвіду застосування Елатус™ Ріа в ТОВ «Вега Агро» були задоволені й  результатами врожайності — 5,2 т/га на круг, і якістю зерна, яка відповідала вимогам третього, а подекуди навіть другого класу.

На 2019 рік було заплановано використати ще інтенсивнішу схему фунгіцидного захисту — обробку препаратом Амістар® Тріо у  нормі 1,0  л/га у фазу кущення та 0,6  л/га Елатус™ Ріа по прапорцевому листку, бо така схема дуже добре зарекомендувала себе у цій зоні. Однак погода внесла свої корективи. Рання весна з поступовим наростанням температур і  значною кількістю опадів сприяла подовженню весняного кущення культури та закладанню доброго потенціалу врожаю.

Однак прохолодна погода з частими дощами не давала проводити вчасний захист зернових від хвороб, що поширювалися. Як наслідок, у господарстві суттєво запізнилися з унесенням фунгіцидів і регуляторів росту на зернових в оптимальні фази.

Першу фунгіцидну обробку препаратом Амістар® Тріо зробили вже у фазу трубки, Елатус™ Ріа фактично вносили у фазу колосіння. Препарати спрацювали дуже добре. Тільки невчасно проведена перша фунгіцидна обробка допомогла хворобам закріпитися на найнижчому ярусі листя, проте верхні яруси, зокрема й найважливіші прапорцевий і підпрапорцевий листки, були абсолютно здоровими та працювали на врожай.

Оскільки друга обробка фунгіцидом Елатус™ Ріа фактично проводилася по колосу, а препарат також містить ще й триазоли пропіконазол і ципроконазол, вирішили не проводити обробки фунгіцидом по колосу. Загалом спостерігали тільки одиничні прояви фузаріозу на колосі. Утім, після рясних дощів із комфортною температурою ми мали буквально 7–10 сухих днів із дуже високою температурою, які саме збігалися з періодом наливу зерна пізнішими, інтенсивнішими сортами озимої пшениці, на які в нашій зоні робиться основна ставка.

За підсумками 2019 року ми зібрали озиму пшеницю з урожайністю 7,3 т/га на круг, і, знову ж таки, все зерно було третього класу. У цьому нам допомогли фунгіциди від компанії «Сингента» та новинка Елатус™ Ріа, яким ми користуємося вже другий рік поспіль. А якби в нас частину врожаю ще забрали й листкові хвороби?

Дослідження ТОВ «Україна 2001» (Хмельницька обл.)

Фото 3. Показник індексу NDVIR 15 червня 2019 року на різних системах захисту рослин — 33 доби після внесення Елатус™ Ріа в Т2

На Західній Україні цей рік відзначився рясними дощами у травні й інтенсивним розвитком хвороб — септоріозу, борошнистої роси, іржі. Усім господарствам, у яких виявлено іржу в осінній період або навесні під час моніторингу посівів, було рекомендовано інноваційний фунгіцид Елатус™ Ріа, що є еталоном у контролі іржі та сепоріозу не лише в Україні, а й у світі.

У ТОВ «Україна 2001» Хмельницької області порівняли системи захисту озимої пшениці із застосуванням Елатус™ Ріа та із застосуванням фунгіцидів інших компаній. Однак кінцевою оцінкою була врожайність.

Фото 4. Рослини ліворуч захищені: Т1 Тілт Турбо, Т2 Елатус Ріа, Т3 Магнелло; рослини праворуч захищені конкурентними фунгіцидами в Т1, Т2 і Т3)

Фото 3 і 4 наочно показують результати системи захисту від «Сингента» з Елатус™ Ріа та конкурентної системи. Різниця у врожайності була відповідною.

Система захисту від компанії «Сингента» в  ТОВ  «Україна 2001» продемонструвала значно кращу ефективність у контролі всіх ключових хвороб, а також на різних етапах досліджень за допомогою цифрової агрономії демонструвала на 3–5% активніший процес фотосинтезу, що й було підтверджено вищою на 690 кг/га врожайністю.

Усе це ще раз підтверджує, що препарат Елатус™ Ріа справді є невіддільною складовою інтенсивних технологій для досягнення ще амбітніших показників урожайності.

Олександр Соловйов, сільськогосподарський експерт-дорадник західного бізнес-регіону
Станіслав Горпинюк, старший технічний експерт західного бізнес-регіону Олександр Сутик, технічний експерт в Одеській області ,
компанія «Сингента»

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ