Техніка

Технічна досконалість косарок EasyCut від Krone забезпечує вчасну заготівлю зелених кормів

Експертна заготівля

Експертна заготівля

Технічна досконалість косарок EasyCut від Krone забезпечує вчасну заготівлю зелених кормів без втрати поживної цінності

Кожен фермер знає, що запорукою якісного корму є визначення правильного часу косіння й оптимальне використання хорошої погоди. Такі вимоги можуть бути якнайкраще втілені тільки за впровадження сучасних технологій. 

Для цього компанія Krone пропонує комбінації косарок EasyCut, лінійка яких складається з п’яти моделей різної ширини захвату й оснащення. Машини без плющилки з максимальною продуктивністю — це моделі B 750, B 890, B 970, B 950 Collect, B 870 і B 1000. Завдяки малій вазі й незначній потребі в тяговому зусиллі їх можна агрегатувати з тракторами й відносно невеликою потужністю. У комбінації з відповідними фронтальними косарками можна отримати ширину захвату від 7,46 до 10,10 м. 

Агрегати чіпляються до трактора за допомогою стабільної 3-точкової навіски. Навіска по центру тяжіння DuoGrip із великим діапазоном маятникового ходу з механічним або гідравлічним розвантаженням забезпечує постійну висоту зрізу навіть на полях зі складним рельєфом. Щоб трава не лишалася на поворотах і схилах, за допомогою телескопічних консолей можна відрегулювати перекриття фронтальної косарки в межах 45 см. На моделі B 890 та В 970 це робиться шляхом переставляння пальців у два різних положення, а на моделі B 1000 застосовується безступеневе гідравлічне регулювання з кабіни. Також оператор може попередньо обрати потрібний режим на блоці керування й підіймати секції косарки одночасно або окремо. 

Велика ширина захвату крім переваг має і недолік — тракторист може не помітити перешкоду на шляху косарки. Щоб запобігти пошкодженню, конструктори Krone застосували систему захисту Non Stop, яка гарантує уникнення контакту косарки зі сторонніми предметами. Для оптимального захисту кожна секція косарки може зміщуватись одночасно назад (до 1,6 м залежно від модифікації) і вверх за наближення до перешкоди, а після її подолання автоматично повертається в робоче положення. Зусилля спрацювання пружини для захисту секції змінюється безступенево, що дозволяє зробити точні регулювання для максимальної продуктивності. 

Привод робочих органів косарки здійснюється через редуктор від вала відбору потужності трактора, що працює на швидкості 1000 об./хв. Для забезпечення додаткової безпеки в приводі є обгінні й запобіжні муфти, що дозволяє звести до мінімуму ймовірність складного ремонту в разі виникнення несправностей. 

Серцем усіх косарок Krone є перевірений брус EasyCut. Його зварено по всьому периметру, а внутрішні деталі змащено на весь строк експлуатації. Циліндричні шестерні на 66 зубів із планетарним приводом забезпечують плавний рух із мінімальним зношенням. Завдяки великому діаметру шестерні обертаються повільніше, і багато зубів сусідніх прямозубих шестерень заходить у зачеплення. Велике перекриття косильних дисків забезпечує якісне зрізування по всій ширині захвату й рівномірний потік рослинної маси. В стандартній комплектації косильний брус оснащено запобіжним пристроєм SafeCut для кращої експлуатаційної безпеки й зменшення пошкоджень під час аварійної ситуації. 

Захисні кожухи відкриваються й надають вільний доступ до рухомих елементів косарки для їх обслуговування. Система швидкої заміни надає можливість розвертати або замінювати ножі без спеціального інструменту. Вони можуть вільно обертатися, щоб уникнути пошкодження від сторонніх предметів. Для запасних ножів передбачено спеціальний ящик, який установлено безпосередньо на косарці. 

Косильні диски мають модульну конструкцію. Усі деталі, що швидко зношуються, можна замінювати окремо. Під кожним косильним брусом EasyCut серійно встановлюють полози з дуже широкою контактною поверхнею. Це дає дві переваги — хорошу подачу рослинної маси й одночасний захист дернини. Завдяки загартованій сталі полози є надзвичайно міцними й зносостійкими. Як опцію KRONE пропонує також комбіновані полози для секцій косарки, що експлуатується в мінливих умовах або за потреби у високому зрізуванні (наприклад, під час роботи у кам’янистих умовах або для запобігання потрапляння бруду в корм). 

Щоб скоротити час находження корму в полі й мати можливість використовувати навіть найменше погодне «вікно», рекомендовано використовувати косарки з плющилками. Тут Krone пропонує дві моделі: EasyCut B 870 і B 1000 з V-подібною вальцевою або бітерною плющилкою — на вибір. До речі, бітерна плющилка є найбільшою на ринку. Її загнуті зубці на валу особливо інтенсивно обробляють корм. Завдяки маятниковому кріпленню забезпечується відхилення в разі контакту зі сторонніми предметами. Швидкість обертів плющилки та відстань до регульованої рифленої пластини можна змінювати, щоб забезпечити оптимальну якість роботи, а решту — залежно від культури. 

Для люцерни або конюшини більш придатна вальцева плющилка. Два профільованих гумових вальці стискають чутливе листя, не пошкоджуючи структуру. Як альтернативу пропонують два міцних стальних вальці M-Rolls, що стискають культуру за допомогою M-профіля. Вони попередньо натягнуті пружиною й можуть оминати сторонні предмети. 

Усі плющилки також доступні з поперечними транспортерами, що приводяться у дію за допомогою гідроприводу. Це дає змогу вкладати корм у валок, що дуже зручно під час роботи з невеликою кількістю кормових трав або збиранні зернофуражної маси. Поперечні транспортери великого розміру забезпечують надійну роботу за значної маси корму. Ширину укладання валка можна легко налаштовувати з кабіни трактора під наступні кормозбиральні машини. Також додатково можна встановити ролики-пришвидшувачі валка. Транспортери можна вмикати й вимикати окремо під час роботи. 

Окрім укладання у валок косарки з транспортерами здатні зачищати краї поля або укладати рослинну масу на всю ширину косіння. За два проходи моделі EasyCut Collect укладають масу так, щоб 4-роторні валкоутворювачі Krone могли сформувати готовий валок за наступний прохід. Косарка EasyCut B 1000 CV Collect оснащується інтелектуальним розвантажувачем CombiFloat. Ця гідропневматична система дає змогу регулювати тиск на ґрунт під час руху і забезпечує оптимальне копіювання рельєфу поля. Ще одна модель без плющилки EasyCut B 950 Collect може забезпечити косіння зі зміщенням валків за допомогою двох поперечних шнеків із механічним приводом. Шнеки встановлено за косильними брусами, які акуратно транспортують зелену масу до центру. Якщо скошену рослинність треба рівномірно розподілити по поверхні поля, відкривають задній захисний кожух, що розташований за шнеком. Також ця модель оснащується гідравлічною системою розвантаження. Оператор за допомогою електронного блока керування може безпосередньо з кабіни безступенево регулювати опорний тиск для кращої адаптації до ґрунтових умов і рослинного масиву навіть у складних умовах. Цьому допомагає манометр, що показує поточне значення тиску в гідравлічній системі підтримання секцій. 

Усіма моделями можна керувати з допомогою електронного блока керування. Моделлю EasyCut B 1000 з плющилкою можна керувати через ISOBUS із монітора трактора або інший сумісний монітор. Для більшої зручності є можливість приєднати джойстик із вільними налаштуваннями. У транспортному положенні секції косарки підіймаються вгору, не перевищуючи габарит по висоті у 4 м. Зберігається косарка також у транспортному положенні й потребує в ширину менше як 3 м. 

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, лютий 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ