Агромаркет

Екосистема «АСТАРТИ» для розвитку агробізнесу

Екосистема  «АСТАРТИ» для розвитку агробізнесу

Центр партнерської взаємодії компанії «Астарта» був заснований навесні 2020 року. Компанія створила навколо себе екосистему, у якій всі учасники стають більш ефективними та прибутковими, завдяки можливостям і знанням одне одного

Партнерські програми «Астарти» для сільгоспвиробників

  • Форвардна програма закупівель зернових та олійних культур
  • Пільгові тарифи на елеваторні послуги від «Астарти» (діють на 7 елеваторах загальною потужністю понад 550 тис. тонн)
  • Спотові закупівлі зернових та олійних культур (EXW, DAP, FCA)
  • Послуги страхового захисту від ПрАТ Українська Аграрно-Страхова Компанія
  • Автоматизоване управління аграрним бізнесом, створення онлайн-системи для управління бізнесом від AgriChain
  • Партнерські програми з виробниками та постачальниками добрив, насіннєвого матеріалу, засобів захисту рослин та мікродобрив
  • Партнерство з банками: пільгові кредити до 15 млн грн
  • Купівля та давальницька переробка цукрових буряків
  • Консультації з технології вирощування цукрових буряків, технічна допомога для посіву, збору та перевезення сировини

5 питань про партнерські програми керівнику центру партнерської взаємодії «Астарти» Наталії Головань

Центр партнерської взаємодії розпочав роботу навесні 2020 року. Яка мета його створення?

— Наша компанія міцно стоїть на ногах, але є безліч бізнесів, які потребують підтримки та допомоги на взаємовигідних умовах. Відкриття Центру партнерської взаємодії відбулося саме тоді, коли його найбільше потребували наші партнери.

Ми пропонуємо не один пакет, а дуже широкий вибір можливостей та інструментів. Сільгоспвиробникам цікаво обрати з пропозицій максимум необхідних пунктів, придбати все в однієї компанії, одразу вирішити питання з реалізацією і, врешті, отримати вигоду від партнерства

Кому належить ідея створення Центру партнерської взаємодії?

— Ідея належить засновнику та генеральному директору «Астарти» Віктору Іванчику, який надихає нас формувати екосистемний підхід в роботі з партнерами.

Компанія вже давно співпрацює і надає послуги сільгоспвиробникам, але до цього часу кожен підрозділ працював з ними окремо. Зрештою ми дійшли до проєкту, в якому пропонуємо партнерам найбільший пакет пропозицій, послуг та цінностей. Ми об’єднали внутрішні можливості бізнесів, залучаючи постачальників товарів для агросектора та сільгоспвиробників.

З ким зараз співпрацює Центр партнерської взаємодії?

— За різними програмами «Астарта» співпрацює з близько двома тисячами виробників. Це агрокомпанії, невеликі фермерські господарства, які працюють з нами в сфері вирощування цукрових буряків; ті, хто користується послугами наших елеваторів; аграрії, які купують в нас насіння, постачають сою на наш Глобинський соєпереробний завод. Також ті, хто авансується під майбутній урожай, хто постачає нам зерно по споту. Ми створюємо модель, у якій вони працюватимуть з нами не за окремими програмами, а взаємодіятимуть, як з єдиною системою, й матимуть доступ до всіх її можливостей.

В партнерську програму «Астарти» входить страхова компанія. Від яких основних ризиків Ви пропонуєте страховий щит?

— Один із наших стратегічних партнерів – це Українська аграрно-страхова компанія з програмою страхового захисту сільськогосподарських культур.

2020 рік приніс багато кліматичних та ринкових катаклізмів, тому ми розуміємо, що дрібним виробникам складніше переживати їх наодинці. Великі компанії мають декілька культур у сівозміні, що дозволяє диверсифікувати ризики. У середніх та малих бізнесів немає таких обсягів, а це може спричинити навіть банкрутство в кризових умовах. Тому ми допомагаємо значно знизити ці ризики задля впевненості наших клієнтів.

Існує два періоди страхування аграрних ризиків. Перший – страхування в зимовий час, страхування перезимівлі. Тут страхуються основні витрати виробника на посівний матеріал, паливо, засоби захисту рослин, щоб у випадку настання страхового випадку, виробник міг отримати від страхової компанії виплату та пересіяти озимину на ярі культури. Другий – весняно-літній період, коли ми пропонуємо страхувати майбутній урожай від впливу несприятливих погодних умов або дій третіх осіб, які можуть призвести до загибелі або втрати частини врожаю. Також в цей період пропонується інноваційний вид страхування – індексне страхування посівів від посухи, що рік від року стає найбільш актуальним у зв’язку із глобальним потеплінням та зміною клімату.

«Астарта» розробила та пропонує аграріям новий продукт ІТ- рішень для управління агробізнесом AgriChain. В чому його суть?

— З 2017 року «Астарта» перебувала в пошуку ІТ-рішень для підвищення ефективності агровиробництва. Але більшість рішень, представлені на ринку, покривали ці завдання частково і вимагали велику кількість часу для адаптації і впровадження. Тоді керівництво холдингу прийняло рішення про створення ІТ-продукту для управління агробізнесом, який був максимально адаптований під реалії українського агробізнесу. Таким чином у «Астарти» з’явилася власна ІТ-компанія – AgriChain. За цей час компанія розробила і впровадила єдиний портал з управління агробізнесом, який складається з 7 модулів, кожен з них закриває певний блок завдань агровиробників. Ці модулі можна використовувати як окремо, так і комбінувати в залежності від завдань компаній. Які саме завдання? – управління земельним банком, моніторинг посівів, управління агровиробництвом, складськими процесами, управління логістикою товарно-матеріальних цінностей та готовою продукцією, система для моделювання та управління бізнес-процесами агрокомпанії. Всі ці модулі інтегровані з обліковою системою 1С підприємства і допомагають агровиробникам досягати головної бізнес-цілі – отримувати максимум доходу з гектару.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ