Агрономія

Отримати добрий урожай без постійного моніторингу фітосанітарного стану посівів є неможливим

Ефективний захист ріпаку від шкідливих об’єктів

Ефективний захист ріпаку від шкідливих об’єктів

Ріпак є дуже технологічною культурою, й отримати добрий урожай без постійного моніторингу фітосанітарного стану посівів є неможливим. Також сучасна інтенсивна технологія вирощування ріпаку озимого неможлива без застосування пестицидів. Важливим моментом є те, що ті господарства, які є експортоорієнтованими, зокрема, ріпак в Україні вирощують найбільше саме для експорту в країни Європи, змушені дотримуватися нових норм при експорті в ЄС сільгосппродукції — її перевірятимуть на відповідність вмісту максимально допустимих залишків, зокрема від використання при вирощуванні препаратів, до складу яких входять діючі речовини хлорпірифос і хлорпірифос-метил.

Компанія ФМС на ринку України має один з найбільших портфелів для захисту посівів ріпаку від шкідливих об’єктів. Зокрема, гербіциди Комманд® і Сальса®, фунгіциди Імпакт® Т та Імпакт®К, також інсектициди Даданадим® Стабільний та Данадим® Мікс, які мають системні та контактні властивості, інсектицид Фуфанон®, який має потужну фумігаційну дію, що важливо особливо для захисту від прихованохоботника. Інсектицид Вантекс®, який є найновішим та найактивнішим піретроїдом, що відповідає усім вимогам ЄС щодо безпеки та охорони навколишнього середовища, а також найбільш популярний інсектицид для контролю лускокрилих шкідників Кораген®, який є сучасним інструментом контролю, зокрема, капустяної молі у посівах ріпаку.

Значної шкоди посівам ріпаку завдають шкідники. В Україні на посівах ріпаку озимого їх налічується близько 50 видів. Фітофаги пошкоджують рослини від коріння до стручків упродовж усього періоду вегетації, суттєво знижуючи врожайність та якість насіння. Однак після відновлення вегетації найбільшої шкоди рослинам ріпаку завдають прихованохоботники: хрестоцвітий прихованохоботник — Ceutorhynchus picitarsis Gyll., великий ріпаковий прихованохоботник — C. napi Gyll. та капустяний стебловий прихованохоботник — C. quadridens Panz.

Капустяний стебловий прихованохоботник

Оскільки прихованохоботники є доволі складними для моніторингу об’єктами, для визначення оптимального часу боротьби з ними використовують жовті пастки з густою клейкою рідиною, які розміщують на посівах ріпаку при настанні позитивних температур, і по мірі збільшення висоти рослин пастки переміщують вище, щоб вони знаходились на одному рівні. Строк виходу із зимівлі залежить від комплексу метеорологічних умов (суми активних температур, час ВВВ тощо) потрібен щоденний моніторинг появи цих шкідників в пастках, і при досягненні ЕПШ (10 жуків упродовж трьох днів на одну чашку) потрібно негайно проводити обробку інсектицидами. Для контролю цих небезпечних шкідників компанія FMC пропонує високоефективний двокомпонентий інсектицид Данадим® Мікс (диметоат — 400 г/л та гамма-цигалотрин 4 г/л). Препарат має контактні та фумігаційні властивості, що забезпечує швидке проникнення в тканини та судини рослин. Диметоат — єдина сполука фосфорорганічної групи, яка має яскраво виражені системні властивості. Має акропетальний перерозподіл та трансламінарний рух в рослині. Данадим® Мікс контролює широкий спектр різних видів гризучих, мінуючих і сисних комах, а також дорослих кліщів. Забезпечує швидку та тривалу дію в умовах низьких температур, близьких до біологічного нуля, що є необхідною передумовою для ефективного контролю прихованохоботників і квіткоїда. Норма використання сягає 1 л/га. Друга речовина, що входить до складу Данадим® Мікс — гамма-цигалотрин, найактивніший піретроїд останнього покоління, відомий за препаратом Вантекс®. Діюча речовина підсилює кишкову та контактну дію диметоату, досягається ще більш підсилений контроль шкідників. Та й норма гамма-цигалотрину на гектар у Данадим® Мікс майже повністю відповідає гектарній нормі препарату Вантекс®.

Інсектицид Вантекс® ефективно захищає посіви ріпаку від широкого спектра шкідників — зокрема, ріпакового квіткоїда. Норма застосування — 60 г/га. Однією з його переваг є те, що Вантекс® можна застосовувати в період цвітіння ріпаку. Важливою умовою є дотримання правил:

  • застосувати пізно ввечері або рано вранці, коли бджола ще не вилетіла для активного харчування після денного льоту;
  • не застосовувати під час активного льоту бджіл у денний період.

При дотриманні вищезгаданих правил інсектицид стане одним з найкращих рішень для захисту посівів ріпаку від небезпечних шкідників і не викликатиме летальних наслідків для запилювачів.

Інсектицид Фуфанон® володіє сильною фумігаційною дією. Препарат миттєво контролює усіх наявних шкідників у посівах ріпаку, зокрема види попелиць, хрестоцвіті блішки, капустяні совки й мінуючу міль, прихованохоботників.

Дуже шкідливими є представники ряду лускокрилих (Lepidoptera), які можуть живитися на різних капустяних рослинах, але надають перевагу саме ріпакам. Совки, або нічниці (Noctuidae) поділяються на підгризаючі, гусениціякихз третього віку переходять із рослин у поверхневий шар ґрунту, де живляться стеблами, найпоширеніша — озима (Agrotis (Scotia) segetum Schiff.); та листогризучі — їх гусениці грубо скелетують листки, пошкоджують генеративні органи, виїдають зерна, насіння. Восени найпоширеніша — капустяна (Mamestra brassicae L.). Також дуже шкідливою є капустяна міль (Plutella maculipennis Curt.) та білани — ріпний (Pieris rарае L.) та капустяний (Pieris brassicae L.), які мають 2–4 покоління на рік.

Наразі питання контролю лускокрилих шкідників успішно вирішується з реєстрацією інсектициду Кораген® (діюча речовина — хлорантраніліпрол 200 г/л) компанією FMC на ріпаку. Інсектицид є №1 проти цього ряду шкідників на кукурудзі, соняшнику, картоплі, інших культурах, а тепер ще й у посівах ріпаку. Норма застосування препарату становить 200 мл/га, хоча на інших культурах зареєстровані й ефективно працюють менші норми. Препарат абсолютно толерантний і безпечний для корисних комах (наприклад, сонечок, які стримують збільшення щільності популяцій попелиць) та малотоксичний для комах-запилювачів. Може використовуватися також і в осінній період, що дуже актуально, адже посівам лускокрилі шкідники шкодять протягом всієї вегетації, причому однієї обробки препарату достатньо для досягнення ефекту на найбільш шкідливі фази розвитку шкідників — від яйця до гусені всіх віків. Продукт відзначається високою персистентністю на рослинах, за рахунок чого забезпечується надійна захисна дія впродовж 3 тижнів після застосування. Крім того, Кораген® зареєстрований для авіавнесення, що теж є актуальним, наприклад, коли ріпак має значну висоту і розвинену вегетативну масу.

З наведених біологічних особливостей шкідників ріпаку випливає те, що вони мають свої особливості розвитку, які в значній мірі корелюються погодними умовами. Тому захисні заходи необхідно починати з моніторингу фітосанітарного стану агроценозів і не забувати про агротехнічні заходи, які в значній мірі зменшують шкідливість фітофагів.

 Все ж при вирощуванні ріпаку майже неможливо обійтися без хімічних інсектицидів. Це дуже добре відслідковується у європейських країнах, коли заборона використання деяких груп препаратів ведуть до різкого скорочення площ під культурою. Тому потрібно відповідально підходити до вибору продукту. Серед широкого вибору інсектицидів, Кораген® Вантекс® та Данадим® Мікс (звичайно ж при дотриманні регламентів застосування) є одними із найбезпечніших і найефективніших інсектицидів на ринку.

Для захисту від бур’янів компанія FMC має у своєму портфоліо два ефективних рішення — це досходовий гербіцид Комманд® і післясходовий гербіцид Сальса®.

Саме досходово компанія FMC пропонує використовувати гербіцид Комманд®, який здатний проконтролювати понад 50 видів бур’янів. Комманд® має пролонговану ґрунтову дію, ефективність якої в меншій мірі залежить від кількості ґрунтової вологи та опадів, у порівнянні з іншими ґрунтовими гербіцидами. Комманд® проявляє як системну, так і контактну дію.

З появою на гербіцидному ринку такого рішення, як Сальса®, багато фермерів отримали реальну можливість ефективно контролювати у післясходовий період кучерявець Софії, гірчицю польову, сухоребрик лікарський, ромашку польову, талабан польовий. Гербіцид Сальса® має широке вікно застосування та може застосовувати від середньодобової температури +5 °С.

Борошниста роса на ріпаку

 Окрім захисту від шкідників та знищення бур’янів важливою операцією у посівах ріпаку є проведення осінньої рістрегуляції. Різні гібриди мають різний стартовий ріст, стійкість до хвороб, тому кожне окреме поле вимагає окремої уваги. Рістрегуляція унеможливлює витягування точки росту, сприяє накопиченню цукрів і загалом сприяє кращій перезимівлі. Хоча ринок ретардантів на ріпаку доволі широкий, більшість із цих препаратів хоч і мають фунгіциду дію, проте недостатню. Тому обробку доцільно спланувати разом із контролем хвороб. Симптоми таких патогенів, як фомоз, альтернаріоз починають проявлятися саме в осінній період, хоча вони малопомітні й мало хто надає їм великого значення. Явні симптоми ми спостерігаємо навесні. Але саме весняне ураження фомозом завжди є наслідком осінньої інфекції. Перші зрілі аскоспори утворюються на рештках озимого ріпаку восени, і спороношення продовжується навесні. Аскоспори поширюються потоками повітря і, на відміну від конідій, здатні долати велику відстань. Для успішного інфікування рослин спорами потрібна крапельна волога (не менше як 4 години). Збудник викликає появу великих (діаметром до 3 см) некротичних плям на листках і стеблі, а також у зоні кореневої шийки. На некротизованих органах ріпаку утворюються численні чорні пікніди гриба з конідіями, що сприяють поширенню хвороби протягом періоду вегетації. Проти цієї хвороби потрібно починати фунгіцидний захист саме в осінній період. Компанія FMC пропонує потужний фунгіцид із ретардантною дією для застосування на ріпаку озимому — Імпакт® Т. Але, як і для будь-якого препарату, при його застосуванню потрібно дотримуватися рекомендацій. Першу рістрегуляцію потрібно робити у фазу 3–4 листки ріпаку, особливо на ранніх посівах та гібридах із сильним стартовим ростом. Норма Імпакт® Т — 0,6 л/га. Наступна обробка повинна проводитись залежно від умов у фазу 5–6 листків ріпаку, норма Імпакт® Т — 0,8–1,0 л/га. Такий підхід забезпечить не лише ретардантну дію, а й надійно захистить посіви від осіннього ураження хворобами.

Наступні обробки з огляду на середньодобові температури: якщо вони нижчі від 10 °С і ріпак набирає вегетативну масу, доцільно проводити препаратами на основі інших діючих речовин.

Отже, продукти компанії FMC дозволяють надійно захистити посіви ріпаку озимого від комплексу шкідливих об’єктів і забезпечать отримання максимального урожаю та прибутку, що і є кінцевою метою вирощування ріпаку!

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ