Тваринництво

Виростити здорових свиней можна з мінімальним застосуванням антибіотиків

Ефективні раціони

Ефективні раціони

Виростити здорових свиней можна з мінімальним застосуванням антибіотиків, якщо подбати про їхній кишківник із народження

Дослідження показують, що багато випадків діареї у молодих тварин спричинені дефіцитом харчування. Цьому можна запобігти, обравши кращий склад інгредієнтів у раціоні, тобто без антибіотиків. 

Наразившись на споживчий і регуляторний тиск, виробники ЄС прагнуть заявити, що « ніколи не застосовують антибіотики». Поза межами ЄС є в обігу різні визначення виробництва, що не містять антибіотиків. Серед застосованих підходів є обмежене використання — тільки іонофори, органічне виробництво без антибіотиків, іонофорезні кокцидіостати, хімічні антикокцидії та хімічні антибактеріальні засоби, такі як сульфонаміди. «Ніколи антибіотики» не застосовують тваринам, яких вирощують без антибіотиків, у кормі та воді й ін’єкціях, що не містять іонофорів, хоча вони все ще можуть відновлювати кокцидіостатики. Ця складна виробнича вимога потребує приділяти особливу увагу контролю бактерій у періоди народження та відлучення поросят із метою розвитку здорового кишківника. Це потребує ретельного підбору високоякісних інгредієнтів для дієт молодих тварин. Високозасвоювані інгредієнти є ключовими для забезпечення низького рівня, непридатного для використання азоту в складі кормів, отже, вони відіграють важливу роль у підтриманні здоров’я кишківника, бо забезпечують менший уміст азотних компонентів у товстому кишківнику. 

Поживні речовини в корм для поросят 

Незалежне ветеринарне дослідження в Данії показало, що у 50% поросят, у котрих діагностували діарею, не було ідентифікованого збудника. Для дієтолога це прямий показник того, що з кормом щось не так. Інша частина дослідження показала, що з 20 стад, де 50% поросят мали інфекції, 50–70% поросят страждали на запалення кишок. Це означає, що щось окрім бактеріального токсину спричинило подразнення кишок і запалення. У таких випадках потрібно перевіряти рівень поживних речовин у кормах разом із якістю сировини, яка постачає ці поживні речовини. Ідентифіковані збудники негативно впливають на поживні речовини, що виступають субстратом для цих збудників. Наприклад, якщо це корм із великим умістом небілкового азоту (NPN) і має низьку засвоюваність білка та/або високий рівень трипсину в гібіторах, то це забезпечить субстрат для росту хвороботворних бактерій. На здоров’я поросят із запаленням кишок, але без збудників, з іншого боку, можуть впливати інші компоненти сировини. Антигенний білок у вигляді бета-конгліциніну й гемаглютиніни, такі як лектини (обидва є в сої) можуть пошкодити й змінити епітелій кишківника. Це зменшить поглинання поживних речовин із кишківника та зробить більше поживних речовин доступними для бактерій. Використання високозасвоюваних джерел енергії та білка у складі корму допомагає вирішити це шляхом обмеження доступних для хвороботворних організмів поживних речовин, отже, посилення споживання корму та підтримання здорового росту поросят. Сирі компоненти з найнижчим умістом антипоживних речовин також зменшують ураження кишок й оптимізують здатність поросячої кишки засвоювати поживні речовини. У таблиці наведено огляд поживних й антипоживних речовин у соєвій сировині. Додавання до корму дріжджів або сировини з дріжджовим компонентом може сприяти подальшому стабільному здоров’ю кишківника. 

Кращі вуглеводи для кишківника 

Продукти компанії «Гамлет Протеїн» — ефективні концентрати соєвого протеїну, отримані методом спиртової екстракції. Це довели наукові дослідження. 

Згідно з результатами досліджень, вуглеводи в продуктах компанії «Гамлет Протеїн» — головна запорука здоров’я кишківника поросят і курчат бройлерів. Тести підтвердили, що соєві продукти компанії покращують ріст і розвиток завдяки: 

• кращому розщепленню поживних речовин і їх усмоктуванню в тонкому кишківнику; 

• зменшенню поживного субстрату для потенційно шкідливих бактерій; • збільшенню доступу до субстрату для корисних бактерій; 

• уповільненню транзиту корму в шлунково-кишковому тракті. 

Ці переваги дозволяють вирощувати здорових тварин, які демонструють максимальні виробничі показники за економічно ефективних раціонів. 

Таблиця. Аналіз поживних й антипоживних речовин

Фракція вуглеводів 

У процесі переробки розмелених зернин сої, очищених від оболонок, видаляється більшість первинних розчинних компонентів вуглеводної фракції (наприклад, олігосахаридів), зате залишаються тільки нерозчинні й некрохмалисті полісахариди (НПС). Цікаво те, що в кінцевих продуктах «Гамлет Протеїну» співвідношення розчинних і нерозчинних вуглеводів становить 50:50. Це результат ферментних реакцій, що відбуваються впродовж процесу виробництва. Саме завдяки цьому компанії «Гамлет Протеїн» вдається зберегти фракцію вуглеводів у своїх продуктах. 

Краще всмоктування поживних речовин 

Потреба у ферментації зумовлена хімічною структурою НПС сої, бо тільки тоді тварини можуть їх перетравлювати. Продукти «Гамлет Протеїну» полегшують процес травлення — вони містять менше НПС через руйнівну дію ферментів. Як результат, 60% вуглеводів у продуктах компанії ферментують у тонкому кишківнику тварини. Це оптимізує вивільнення поживних речовин і їх усмоктування, що забезпечує природний баланс мікрофлори кишківника. Для порівняння: тільки третина вуглеводів у концентратах соєвого протеїну (КСП), отриманих шляхом спиртової екстракції, ферментується в тонкому кишківнику, що обмежує позитивний вплив на баланс поживних речовин у ньому. 

Баланс субстратів 

Низький рівень олігосахаридів у продукції компанії «Гамлет Протеїн» забезпечує суттєві переваги для здоров’я тварин: він обмежує субстрати для таких потенційно шкідливих грамнегативних бактерій, як кишкова паличка, сальмонела й клостридія. Продукти «Гамлет Протеїну» відрізняються від КСП, що отримані шляхом спиртової екстракції, швидкістю ферментації клітковини й фракції НПС. Завдяки кращому доступу до НПС у них ферментація відбувається набагато швидше. Lactoй Bifidо бактерії, що домінують у верхньому відділі тонкого кишківника, використовують НСП як субстрат для продукування короткожирних кислот (КЛЖК). Завдяки цьому Clostridia і Coccidia недоодержують субстрат у нижньому відділі тонкого кишківника. Клітини кишківника використовують КЛЖК як паливо, що регулює рівень кислотності й сприяє розвитку позитивної мікрофлори. 

Оптимальний транзит 

Чим вища в’язкість корму, тим повільніше він проходить через шлунково-кишковий тракт. Це важлива перевага для здоров’я тварини, бо довше триває процес ферментативного розщеплення й усмоктування поживних речовин. Завдяки унікальному процесу виробництва вуглеводи в продуктах компанії «Гамлет Протеїн» підвищують в’язкість корму. Причому здатність зв’язувати воду й жир у них набагато вища, ніж в інших соєвих продуктах. Порівнюючи з КСП, продукція «Гамлет Протеїну» — оптимальний вибір із погляду якості, складу й властивостей. 

Ларс Санггілл Андерсен, «Гамлет Протеїн»

журнал The Ukrainian Farmer, листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ