Тваринництво

Дитячі годівниці замість піддонів

Дитячі годівниці замість піддонів

Різні варіації в технології годівлі курчат перших днів вирощування впливають на зростання курчат і набір ними живої маси

На кожен 1 г приросту, отриманий протягом перших семи днів життя, доводиться додатково 6 г живої маси до віку 35 днів. Перших два тижні життя курчати є критичними. Наслідки помилок у технології вирощування, припущених у цей період, даються взнаки протягом усього періоду вирощування. Недостатньо тепле приміщення, волога підстилка, помилки в технології годівлі — все це позначається на темпах дозрівання птиці, на конверсії корму та якості м’яса.

Той факт, що курчатам треба забезпечувати додатковий доступ до корму (крім годівниць) із першого дня життя вже ніхто не заперечує. Є кілька способів надати додатковий доступ до корму протягом перших 7–10 днів після посадки курчат: розсипання корму на папері вручну; додавання корму в підлогові піддони; додавання корму в так звані дитячі годівниці для курчат.

Університет штату Джорджія (штат у США, у якому найрозвиненіше птахівництво) провів 8-денне дослідження для порівняння продуктивності курчат, яких підгодовували з дитячих годівниць, таких як Turbogrow або Higrow* (фото 1 і 2) або зі стандартних прямокутних піддонів для підгодівлі курчат (фото 3 і 4).

Фото 1, 2. Годівниці Turbogrow і Higrow*

У птахівничій дослідницькій фермі університету було створено 14 загонів розміром 1,2 × 1,5 м, в кожен з яких було поміщено по 50 одноденних курчат-півників. Сім загонів було оснащено дитячими годівницями, і сім загонів — прямокутними піддонами розміром 33 × 55 см.

Протягом перших 24 год світло було ввімкненим, а починаючи з другої доби, його вимикали на 2 год щодня.

Фото 3, 4. Стандартні піддони для підгодівлі курчат

До того як курчат розмістили по загонах, у кожну дитячу годівницю було додано по 4 кг корму, і в кожен піддон розсипано по 2 кг корму. Через 6 год після посадки птиці корм, що залишився, зважили перший раз, надалі його регулярно зважували щодня до закінчення досліду.

Курчат зважували у віці 0,5 і 8 днів. До того ж, щоб точніше оцінити розбіжності в однорідності курчат, на 8-й день зважили кожне курча індивідуально з 4-х загонів із годівницями й 4-х загонів із піддонами. Так само по закінченню експерименту, використовуючи ситечко, в кожному загоні відокремили послід від корму, щоб визначити, скільки його потрапило в корм (в годівниці та в піддони).

Щодо смертності, показники в загонах із дитячими годівницями не відрізнялися від показників у загонах із піддонами: в обох випадках протягом усього експерименту падіж становив не більше як 2 голови на загін.

Споживання корму було вищим у загонах, де було встановлено піддони. Так, протягом 1, 4, 5 і 7 днів приріст становив відповідно: 1 г/голову, 1 г/голову, 2 г/голову, 4 г/голову (табл. 1).

В інші дні експерименту не було помічено різниці в споживанні корму. За загальним підрахунком курчата, яких годували з піддонів, спожили більше корму, ніж курчата в загонах із дитячими годівницями — в середньому було використано на 6 г/голову більше. Хоча розсипання корму не піддавалися об’єктивному контролю під час експерименту, проте не спостерігалося, щоб курчата активно розгрібали й розсипали корм, і на підстилці не було видно розсипаного корму. Це не означає, що розсипання корму не

було взагалі — його було мало, щоб він був явно помітний у підстилці.

Значні відмінності у вазі було виявлено тільки в кінці дослідження, де курчата із загонів із дитячими годівницями важили на 6 г більше, ніж курчата із загонів із піддонами (табл. 2).

Конверсія корму була значно нижчою в загонах із дитячими годівницями (табл. 3).

Щодо наявності посліду в кормі, то дитячі годівниці показали себе краще, ніж піддони — курчата не могли залізти в годівниці, відповідно, послід не потрапив у корм взагалі.

На закінчення можна сказати, що використання дитячих годівниць вплинуло на такі показники, як витрата корму (менша витрата проти піддонів), на конверсію корму (краща конверсія проти піддонів), і на приріст протягом перших 8 днів (курчата на дитячих годівницях набрали на 6 г/голову ваги більше, ніж курчата, що годувалися з піддонів).

З огляду на те, що на кожен 1 г приросту, отриманий протягом перших семи днів життя, доводиться додатково 6 г живої маси до віку 35 днів (за результатами дослідження, проведеного компанією Кобб), за дотримання однакових умов утримання можна очікувати, що курчата, яких підгодовують на дитячих годівницях, досягнуть забійної ваги швидше, ніж курчата, що підгодовуються на піддонах.

* Торгові та фірмові найменування обладнання або продукту названо тільки для інформації. Університет штату Джорджії та його Департамент сільського господарства та екології не просуває будь-яке конкретне обладнання або продукт, згадані в дослідженні, й не має на увазі відсторонення іншого обладнання або продуктів, що виконують схожі функції

За матеріалами фахівців із птахівництва Університету штату Джорджія, М. Заріка, Б. Фейрчайлд й А. Аклтані, і (M. Czarick, B. Fairchild & A. Alqhtani)

Фотографії надані Університетом штату Джорджія (UGA) й Університетом Обурн (AU)

журнал «Наше птахівництво», вересень 2019 року

Усі авторські права на інформації, розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/,  належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Закоому Україн «Про авторське право та суміжні право».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ