Техніка

Практичний досвід використання MZURI Pro-Til на полях агрогосподарства «Ставки» на Донеччині

Математика поля

Математика поля

Як із технологією MZURI Pro-Til агропромислова фірма «Ставки» забезпечила належні умови для вирощування ріпаку на Донеччині

Ціна на ріпак нинішнього сезону надихає. Тож цілком очевидно, невдовзі дізнаємося про збільшення посівних площ під олійною в Україні. Щоправда, посіяти — це лише початок справи. Куди складніше вчасно отримати дружні сходи. На заваді може стати відсутність опадів, дефіцит ґрунтової вологи, стан екосистеми загалом. Дати раду проблемі здатна технологія ощадного землеробства MZURI Pro-Til, яку вже випробували на своїх полях чимало українських аграріїв. Своїм практичним досвідом із AgroTimes поділився власник і директор агропромислової фірми «Ставки» Андрій Федоров, фаховому життєпису котрого цьогоріч виповнюється два десятиліття.  

«Всюди сухо — а з MZURI є сходи» 

У Лиманському районі Донеччини, де розташовані землі господарства — а це, на хвилиночку, понад три тисячі гектарів — годі й чекати «погоди з моря»: 350–400 мм опадів на рік, опідзолені ґрунти, дефіцит робочої сили. І хоча нинішнього сезону дощів небесна канцелярія не пошкодувала, торік була цілковита посуха. Тому, щоб за будь-яких обставин отримати врожай, аграрій передусім прагне дотримуватись технологічного балансу. Як мовиться, якщо є нормальний розвиток кореневої системи, якщо є достатня кількість добрив на всю глибину, то й навіть без опадів буде результат. Інше питання — як саме забезпечити належні умови, скажімо, для вирощування ріпаку? 

«Ми навчилися сіяти ріпак ще років десять років», — розповідає Андрій Федоров. Та, як зізнається, всі ці роки перед ним стояло питання пошуку такої технології ґрунтообробітку, яка б запезпечила сходи олійної культури, а в разі її вимерзання ґрунт був би належно підготований до оперативного пересіву. Зрозуміло, що раніше про таке можна було хіба що мріяти. І наполегливо шукати варіанти, як це робив очільник «Ставків». Він за ці роки перечитав силу-силенну інформації в інтернеті, передивися величезну кількість новинок на виставках і днях поля, переспілкувався з багатьма розробниками інноваційних технологій. 

«Я довго вивчав, що саме з нової техніки хотів би придбати, — пригадує він. — Бо надто вже велике переущільнення ґрунтів від комбайнів, сівалок, тракторів тощо. І просто сіяти ріпак — коли кореню нема куди розвиватися — це вже завчасне зниження врожайності». 

Про те, що в Україну прийшла ефективна технологія, за дотримання якої сходи ріпаку гарантовані, дізнався від знайомих. Зателефонували якось експерти, котрі проводять демодослідження поблизу Харкова: «Андрію Вікторовичу, вам би до нас приїхати й подивитися. Ми ще такого не бачили — всюди сухо, жодна техніка не змогла підняти вологу для сівби, а посіяли MZURI — і вже отримали сходи». 

«А яка економія часу й ресурсів!» 

Оцінивши результати роботи посівного комплексу MZURI Pro-Til на демополігоні, господар вирішив випробувати цю машину й у полях Лимансього району. Сказано — зроблено. Зателефонував у Харків офіційним представникам бренду. Домовилися про демонстрацію у «Ставках». Було навіть трохи дивно спостерігати, як машина сіє ріпак одразу по стерні в суху землю. Але ж ішли на цей польовий експеримент свідомо. І коли ріпак вчасно зійшов, а згодом його врожайність на п’ять центнерів перевищила результати того ж гібриду, посіяного за класичною технологією, питань щодо потенціалу MZURI більше не було. Єдине, що хвилювало, — чи не зависока ціна такого придбання. Тож господар взявся за розрахунки. 

«Я порахував свої площі посівів і прибавку врожаю. Навіть за умови мінімальної різниці (скажімо, плюс три центнери на гектар) одна сівалка окупилася б за сезон», — розповідає Андрій Вікторович. 

Свою математику він ретельно перевіряє у полях, добираючи експериментальним шляхом найкращі гібриди, засоби захисту, добрива. Тепер на часі оптимізація виробничих процесів. Тож у її концепцію вписується і технологія, що за один прохід техніки забезпечує одразу три основні операції: глибоке розпушення вузької смуги ґрунту, висів насіння та внесення міндобрив на всю глибину обробітку — до 25 см — під кожну насінину. Як зауважує господар, для ріпаку та соняшнику це саме те, що треба. Причому сіяти можна по стерні без попереднього обробітку. Оскільки не потрібно двічі дискувати, культивувати, щось вирівнювати, на гектар, цілком достатньо буде до 18–20 л пального, замість 30–40 механізаторів із цим обсягом роботи впорається вісім, а яка економія часу й ресурсів! 

«За традиційного висіву ми закладали, наприклад, 200–250 складних добрив та 550–600 тис. посівних одиниць насіння. А з MZURI цю кількість можна без втрат урожайності зменшити на 30%», — каже господар і пояснює, як таке можливо. Річ у тім, що глибоке розпушування вузьких смуг ґрунту, передбачене цією технологією, забезпечує доступ вологи з нижнього горизонту в зону проростання насіння. Це сприяє формуванню міцної кореневої системи рослини. Для її повноцінного живлення агрегат закладає і рівномірно розподіляє добриво, а збережена у неораних міжряддях капілярна сітка ґрунтових вод сприяє його доступності упродовж усього періоду вегетації рослини.

 «Розумне рішення в наших умовах» 

Перевірена в полях формула, в якій було закладено оптимізацію собівартості складових агротехнології та отримано вищу врожайність і цілу низку агрономічних ефектів, дала можливість вийти на ціну двох нових посівних комплексів MZURI Pro-Til 4T. І вже цьогоріч у «Ставках» успішно засіяли 1500 га ріпаку за технологією MZURI. Застосування її інструментів (як порівняти з традиційною) вже дає свої результати. Зокрема, сходи отримали вчасно, і є великі сподівання, що перезимують посіви успішно. Втім, на переконання Андрія Федорова, навіть за песимістичного сценарію (хто ж знає, якою буде зима) не виникне жодних проблем із пересівом — ґрунт дуже добре розпушений та удобрений. 

На відміну від плугів, якими працювали в господарстві раніше, посівні комплекси MZURI ідеально вирівнюють поле. Крім того, буквально з першого року застосування смугова технологія запускає ланцюжок сприятливих змін у властивостях ґрунту, поліпшуючи його структуру й родючість. Мікробіологічні процеси у поверхневому шарі накопичують вміст органічного вуглецю й, відповідно, гумусу, що поглинає воду, як «гідрогель», і в процесі абсорбування утримує поживні речовини, підвищує їх біологічну ефективність, а також зменшує забруднення води й повітря. Власне, органіка — це живлення для мікроорганізмів і дощових червів (саме вони видаляють надмір вологи та утримують її, аерують ґрунт, сприяють утворенню його грудкоподібної структури, стимулюють активність ґрунтових мікроорганізмів). І, схоже, це далеко не всі переваги MZURI. 

«Я в інтернеті дивився, як один британський фермер щороку змінює напрямок, розпушуючи ґрунт під час сівби пшениці за технологією MZURI. Він отримує по 15 т збіжжя з гектара і земля в нього без переущільнень. Звісно, в Британії цілком інший рівень опадів, інші ґрунти, — зауважує Андрій Вікторович. Утім, на його переконання, в українських ґрунтово-кліматичних умовах це розумне рішення: «Якщо кожного року змінювати напрям сівби (і, відповідно, смугового розпушування ріллі), то за 2–3 роки можна отримати цілком розпушений горизонт». 

На переконання нашого співрозмовника, має працювати весь ланцюжок агротехнології — жодна ланка не повинна «випасти». Тож господар досліджує, випробовує, порівнює і тестує усе, що вважає корисним для вдосконалення агровиробничих процесів. Каже, що кілька десятиліть тому про такі технології, що є сьогодні в Україні, навіть не здогадувалися. А нині просто потрібно витратити трохи часу, щоб підібрати оптимальну. 

Сусіди-фермери, до речі, теж приглядаються до нової техніки на полях «Ставків». Декотрі навіть приїжджали подивитися, як працює MZURI й чим такий особливий цей смуговий ґрунтообробіток. Аргументи польової математики Андрія Федорова прості. «Просто я завжди собі так підбираю — думаю, дивлюся, багато читаю, вивчаю», — каже він. І розповідає як про плюси, так і про мінуси практичного застосування новацій — що воно дає, за скільки часу окупається і навіщо потрібне. 

*** 

«На цю технологію невдовзі багато хто з аграріїв перейде», — переконаний наш співрозмовник. Як зауважує, на полях Донбасу вже можна налічити з десяток посівних комплексів MZURI. З року в рік їх ставатиме більше. Дякувати, є належна ціна на сільгосппродукцію. А крім того, доступні кредити, різноманітні державні програми й привабливі пропозиції з боку виробників ресурсів. Усе це на тлі глобальних кліматичних змін та економічних викликів дає підстави спрогнозувати подальше зростання актуальності ощадних технологій землеробства. Як мовиться, час господарювати з розумом, дбаючи про здоров’я поля й не втрачаючи при цьому потенціал вирощуваних культур. Та надважливе питання, що постане найближчими роками — це якісний сервіс. 

Роботою офіційного представництва MZURI в Україні Андрій Федоров задоволений. Зауважує, що із розвитком агровиробництва вдосконалюються й можливості застосування таких ефективних технологій, налагоджується синергія між аграріями та їх контрагентами й постачальниками ресурсів. Найважливіше, щоб ця тенденція зберігалася і надалі.  

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ