Агрономія

Насіннєвий бренд Lidea представив адаптовані до умов Чернігівського регіону гібриди соняшнику та кукурудзи

Успішні — разом

Успішні — разом

Насіннєвий бренд Lidea ознайомив аграріїв з комплексними рішеннями для отримання прибутку у вирощуванні культур

Компанія ТОВ «Євраліс Семенс Україна» — бренд Lidea представила адаптовані до умов Чернігівського регіону гібриди соняшнику, кукурудзи на Дні поля, що відбувся на підприємстві «Курс-Агро». 

Головні ідеї нового концепту «Центр агрокультурних рішень» Lidea — фокус на аграрія, надання фахових консультацій щодо технологічних рішень на конкретному полі й вигідні умови співпраці. Наочним втіленням цього концепту стала оригінальна форма демопосівів у вигляді кола. Воно символізує рух і нові виклики, що постають перед аграріями. У секторах кола розташовані популярні та нові гібриди, тож відвідувачі могли ознайомитися з демопосівами самостійно під супровід аудіогіда. У центрі кола в білому шатрі аграріям презентували не просто гібриди, а комплексні рішення й нові можливості компанії. 

У стилі face-to-face 

«Агровиробник має дуже широкий вибір продуктів. Але питання в тому, з ким він може бути успішним, — зазначив Сергій Бут, комерційний директор. — Тобто господарству цікавий не конкретний гібрид, а фінальний результат — не лише врожайність і кількість, а й реалізація врожаю за найвигіднішою ціною». 

Тому команда Lidea змінила підхід до співпраці. Розвиваючи face-to-face підхід, представники компанії допомагають господарствам на всіх етапах виробництва продукції: від вибору гібрида — до використання фінансової програми, щоб отримати максимальну вигоду. 

«Купити насіння — нині не проблема, — зауважив Сергій Тищенко, начальник комерційного відділу в Північному регіоні. — Ми ж спілкуємось з агровиробником як постачальник частини його прибутку». Одна зі складових прибутку — насіння. Менеджери компанії пропонують оптимальні варіанти гібридів для конкретного господарства, забезпечують вчасну поставку насіння й консультують агровиробників щодо технології вирощування культури, опираючись на результати досліджень. «Коли вчасно посіяти, з якою густиною та на яку глибину — ці та інші нюанси дозволяють розкрити потенціал кожної насінини, а отже, є складовими прибутку агропідприємства», — пояснив пан Сергій. 

Завдяки об’єднанню Euralis Semences і Caussade Semences Group Lidea оновила портфоліо, пропонуючи не лише нові гібриди, а й нові культури. Окрім того, розвиває цифрові й фінансові рішення — може запропонувати агровиробнику дешеві кредити, трейдингові програми, аграрні розписки та програми лояльності. Наприклад, учасник трейдингової програми має можливість отримати додатковий прибуток завдяки різниці між ринковою ціною та ціною, яку надає Lidea. 

Виклики та відповіді 

Серед глобальних викликів для сільгоспвиробників — зміни клімату, здоров’я ґрунту і генетичний захист рослин. Відповіддю на перший виклик є постійна адаптація технології вирощування культур, введення нових посухостійких культур, наприклад сорго. «Наша компанія першою у Європі зайнялася селекцією культури, — зазначив Фредерік Ґейдж, керівник напряму з розвитку сорго у Європі. — Сорго — дуже перспективна культура для України: завдяки посухостійкості, витривалості й невибагливості злак можна вирощувати в посушливих районах, на бідних ґрунтах, у регіонах, де є проблема з діабротикою та вовчком». 

Щодо другого виклику — на збереженні родючості ґрунту має фокусуватися кожне агропідприємство. 

На третій виклик — генетику Lidea може впливати повною мірою своїм портфоліо. Наприклад, науковці Euralis Semences розробили унікальну генетику кукурудзи TropicalDent — гібриди цього бренду мають підвищений рівень вологовіддачі та пластичності, що дозволяє аграріям отримувати високі врожаї. Так, ЕС Фарадей, ЕС Астероїд, ЕС Конкорд демонструють чудові результати у стресових умовах у різних регіонах, серед новинок — ЕС Хаттрик, ЕС Хемінгуей, ЕС Катманду. 

Також компанія запроваджує рішення HiCorn. «HiCorn — це поєднання двох гібридів із різним періодом цвітіння, що дозволяє подовжити період запилення, підвищити врожайність і стабільність у стресових умовах», — пояснив Сергій Мельничук, керівник відділу з розвитку портфоліо зернових і кормових культур. 

Також для умов Чернігівщини рекомендують холодостійкий Анові КС, посухостійкий ЕС Якарі, пластичний ЕС Перспектива й універсальний ЕС Креатив. 

Окрім того, для кукурудзи та соняшнику компанія впровадила нову обробку насіння Boost&GO, яка містить чотири елементи інноваційної технології та спрямована на максимальну реалізацію потенціалу насіння. 

Для соняшнику крім посухи актуальною проблемою є вовчок. Паразита складно контролювати, тож площі ураження постійно збільшуються. Наразі на Чернігівщині вовчок менш поширений, ніж на Півдні, бо тут краща сівозміна, а в структурі посівів багато кукурудзи — культури, яка провокує проростання вовчку і таким чином «зачищає поля». У боротьбі з вовчком варто поєднувати різні методи: генетичний (сіяти стійкі гібриди), хімічний (застосовувати технологію Clearfield® і Clearfield Plus®) та агротехнічний. У цьому регіоні для захисту від паразита рекомендовано гібриди, об’єднані під брендом OR Master®: з класичних — ЕС Ізіда, ЕС Регата, ЕС Агора, Експрес® — ЕС Аркадія СУ, ЕС Агроматік СУ, Clearfield® — ЕС Генераліс КЛ, Clearfield Plus® — ЕС Агрополіс КЛП, ЕС Генезіс КЛП, ЕС Яніс КЛП. 

Усі гібриди Lidea мають високу стійкість до різних небезпечних хвороб як на рівні генетики, так і на рівні протруювача. Утім, аграріям не варто втрачати пильність, зокрема, щодо несправжньої борошнистої роси, бо якщо мільдью з’являється на полі, її дуже складно вивести. За раннього масового ураження пероноспорозом можна втратити врожай соняшнику — такі ситуації можна спостерігати в Туреччині, на Балканах, у Франції та Іспанії. Для українських аграріїв компанія пропонує рішення — генетично стійкі гібриди до максимальної кількості рас мільдью під брендом «Мільдью-Майстер». 

За останні два роки Lidea зробила суттєвий прорив у селекції соняшнику в сульфосегменті, лінійка олеїнових і високоолеїнових гібридів постійно поповнюється новинками. 

КОМЕНТАР

Олександр Шиптя

Олександр ШИПТЯ, керівник Богданівського відділення компанії ТОВ «Курс-Агро»: 

— Ми — молода компанія, тому приділяємо багато уваги вибору оптимальних для нас гібридів. Торік випробовували на демопосівах лінійку гібридів Lidea соняшнику й кукурудзи, за результатом цього року посіяли два. Гібрид соняшнику Розалія сподобався пластичністю: дав високі показники врожайності (3,5–4 т/га) та олійності. Гібрид кукурудзи Креатив зібрали по 9 т/га у сухому зерні. 

Цього року заклали досліди з понад 100 гібридами різних селекцій. Після збирання врожаю проаналізуємо всі показники й оберемо гібриди для сівби наступного сезону. Наприклад, зараз можна отримувати меншу врожайність соняшнику, але з високим умістом олії — таке насіння цінується на ринку.  

Сергій Яременко

Сергій ЯРЕМЕНКО, заступник директора з питань сільськогосподарського виробництва ТОВ «Етнопродукт»: 

— Вирощувати соняшник і кукурудзу доводиться в екстремальних умовах. Найбільші ризики — швидка весна, перепади температури й дефіцит вологи навесні. Тому підбираємо гібриди, здатні дати стабільні високі врожаї. 

Бренд Lidea представляє багато гібридів для нашої зони, тож надіємось щось для себе підібрати. Попередній досвід вирощування соняшнику Розалія і кукурудзи Сіріус показав добрі результати. У кукурудзі нас цікавить висока урожайність — не менша як 9–10 т/га, швидка вологовіддача зерна, пластичність до термінів сівби, а також посухостійкі. У соняшнику — висока врожайність — в середньому 4 т/га. На всіх посівах соняшнику ми проводимо десикацію, щоб звільнити поле і посіяти озиму пшеницю в оптимальні строки. 

Віктор Пономаренко

Віктор ПОНОМАРЕНКО, заступник директора з виробництва, агроном ТОВ «Крок-Агро»: 

— Це другий рік, як наше господарство перейшло на вирощування кукурудзи в монокультурі, тож наразі відпрацьовуємо технологію. Так, з оранки перейшли на дискування і розпушування до 35 см, перед сівбою дискуємо й культивуємо. Оскільки доводиться сіяти та збирати врожай у дуже стислі строки, потрібно навчитися «керувати» гібридами. Нині сіємо багато гібридів з ФАО від 200 до 400, що дозволяє спланувати збирання врожаю мірою достигання кукурудзи. Вирощуємо кукурудзу чотирьох селекцій, серед них — Lidea. Наприклад, їхній гібрид Фарадей вирізняється врожайністю в умовах посухи: торік ми зібрали по 9 т/га за вологості 22% за середньої врожайності кукурудзи 6,5 т/га. Також він має добру вологовіддачу зерна. Тому наступного року планую збільшити посівні площі під Фарадеєм, а також підібрати ще один-два гібриди Lidea. Окрім того, заклав демопосіви по Фарадею щодо строків і густини сівби (норми — 60 тис. насінин, 68 тис. і 73 тис.), щоб вивести оптимальну кількість. 

Мені сподобався формат Дня поля Lidea: ідеш по колу, слухаєш інформацію про гібриди, маєш можливість усе роздивитись. А в кінці оглядин не доводиться долати шлях назад, як на традиційних демоділянках, а ти потрапляєш на лекцію та презентацію. 

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ