Елеватор

Для безпечного сушіння слід дотримуватись усіх правил експлуатації без винятку

Безпечне сушіння твердим паливом

Безпечне сушіння твердим паливом
Теплогенератори «Греко Груп» потребують мінімум місця, що дає змогу дооснащувати ними вже наявні об’єкти

Для безпечного сушіння слід дотримуватись усіх правил експлуатації без винятку  

Підвищення цін на природний газ змусило багатьох власників елеваторів шукати альтернативні джерела енергії, які можна було б застосовувати для сушіння зерна. Твердопаливні теплогенератори стали зручним і найвигіднішим рішенням. Проте їх експлуатація пов’язана з певними особливостями, і далеко не всі користувачі готові до змін. 

Ще кілька років тому компанія «Греко Груп» тільки починала встановлювати теплогенератори на елеваторних підприємствах, і основними клієнтами були ті компанії, що через різні причини не могли приєднатись до «труби». Інших цілком влаштовувала вартість газу, умови його постачання і зручність користування. Тепер ситуація докорінно змінилась, і тільки за минулий рік компанія «Греко Груп» встановила 74 теплогенератори по всій території України. Підприємство активно співпрацює з такими виробниками сушарок, як KMZ Industries, «Лубнимаш», Tornum, Bonfanti й іншими. 

Роботи ведуть як на нових підприємствах, так і на тих, що вже давно працюють. Однак часто спостерігається загальна проблема, коли під час налаштування і введення обладнання в роботу щось працює не так, як треба, і починається пошук винних. Постачальники сушарок і теплогенераторів — це різні компанії, і в разі виникнення питань кожен учасник процесу вказує пальцем на іншого, а від цього страждає клієнт. 

Щоб не допускати подібних сценаріїв, «Греко Груп» завжди частину грошей (10–30% суми контракту) отримує після того, як теплогенератор почне стабільно працювати, і сушарка вийде на заплановані показники продуктивності. Тобто виробник проводить політику всебічного підтримання аж до моменту, коли підприємство зможе працювати з новим обладнанням самостійно. 

Однак на цьому обов’язки виробника не завершуються. Як і будь-яке обладнання, теплогенератори потребують обслуговування. Для цього було створено мобільні сервісні бригади, які на дев’яти автомобілях рухаються територією України й допомагають вирішувати весь спектр сервісних питань на місцях, починаючи від монтажу і введення в експлуатацію, до заміни футеровки або інших елементів, що зношуються. У результаті керівникам елеваторів немає потреби збільшувати кількість працівників — теплогенератори потребують мінімум уваги, і основа роботи біля них стосується завантаження палива. 

Коли вигідно і зручно 

Газова проблема насправді значно більша, ніж це здається на перший погляд. Сьогодні ми відчули тільки цінову складову. Однак ще ніхто не відчув дефіцит газу, а це цілком реальна перспектива. Чим тоді взагалі сушитимуть зерно великі і малі підприємства? 

Тверде паливо на сьогодні є тією альтернативою, що дозволяє взагалі обійтись без природного і скрапленого газу. Термін окупності інвестицій у твердопаливні теплогенератори — 1–1,5 року залежно від обсягів сушіння. Навіть за наявності газу теплогенератор дає змогу обирати вигідніше та зручніше паливо. 

Один із перших потужних теплогенераторів (на 5 МВт) компанія «Греко Груп» поставила підприємству «Зелена Долина». Тут обробляють 28 тис. гектарів і, відповідно, для сушіння застосовують такі сушарки: дві — ДСП 32, Strahl 5000 і Strahl 8000. Для кожної сушарки було встановлено твердопаливні теплогенератори, але жодну не від’єднали від газу. Це зроблено для того, щоб збільшити потенційні можливості в разі труднощів із постачанням одного з видів палива. Крім того, це дає змогу маневрувати з лімітами на газ і оперативно сушити потрібні обсяги зерна без штрафів і переплат. Тому, коли клієнт обирає між газом і теплогенератором, компанія «Греко Груп» радить не обмежувати себе тільки одним видом палива. 

Чисто і безпечно 

«Греко Груп» активно співпрацює з такими виробниками сушарок, як KMZ Industries, «Лубнимаш», Tornum, Bonfanti й іншими

Теплогенератори «Греко Груп» працюють без теплообмінників, і тепловим агентом є власне відпрацьовані гази. Теплообмінник пропонують як опцію, але через значні втрати енергії його ставити не радять. У результаті відпрацьовані гази з теплогенератора подаються безпосередньо до сушарки, і саме ними відбувається сушіння зерна. Токсичність і забрудненість газів перебувають на такому низькому рівні, що аж ніяк не впливають на якісні показники зерна. Це досягається шляхом багатоетапного спалювання піролізних газів, і є певним ноу-хау компанії-виробника. Під час сушіння без теплообмінника до сушарки потрапляють дрібнодисперсні частки мінеральної складової твердого палива. Однак їх так мало, що вони абсолютно не впливають на засміченість зерна. Те саме стосується і запахів — зерно нічим не пахне, і якщо й траплялись випадки «коптіння», вони були пов’язані з порушенням технологічних процесів або використанням некондиційного палива. 

Пожежна безпека 

Використання твердопаливних теплогенераторів без теплообмінника завжди викликає у нових користувачів певну недовіру до надійності такої технології щодо пожежної безпеки. Відпрацьовані гази можуть мати крихти розжарених часточок, але насправді вони не викликають займання зернової маси. Це може статися тільки через недбале ставлення до очищення сушарок. Існує чіткий регламент, де виробник визначає періодичність і способи очищення сушильного обладнання залежно від культури, вмісту смітної домішки та рівня вологості. Проте як дотримуються цих вимог експлуатанти — зовсім інше питання. В результаті займання сушарок є досить поширеним явищем в Україні. Наприклад, за 2020 рік тільки офіційно зафіксованих пожеж (куди викликали відповідні служби) сталось 293! Є впевненість, що переважна більшість таких сушарок працювала без твердопаливних теплогенераторів. У реальному житті сушарки горять через відсутність нормального очищення, роботу з максимальною продуктивністю протягом тривалого часу на вологій кукурудзі, порушення норм експлуатації тощо. Теплогенератори без теплообмінників у цьому переліку — в кінці списку можливих причин. Щоб зробити сушіння з теплогенератором безпечним і продуктивним, було створено напівтеплообмінник, який суттєво зменшує ймовірність потрапляння іскор у сушарку і практично не призводить до втрат енергії. 

Звідки брати паливо 

Наприклад, компанія «Пан Курчак» сушить зерно на власній деревній щепі. Загалом це здешевлює вартість палива, однак вимагає утримувати додаткових робітників і виконувати більше різних технологічних операцій для заготівлі, переробки й логістики цього виду палива. Практика показує, що витрати твердого палива деревного походження на зняття тонно-відсотка вологи в середньому становлять 3,2–3,5 кг. Відповідно, можна порахувати, скільки палива знадобиться для сушіння валу зерна впродовж сезону. 

Було прораховано, що самостійно виготовляти щепу доцільно тільки у двох випадках: коли є власне деревообробне виробництво або земельний банк не перевищує 1000 га. Тоді персонал встигає заготовляти деревне паливо під час зачищення контурів полів у міжсезоння або під час технологічних «вікон». В іншому разі можливий такий варіант: використовувати 20% щепи і 80% пелет, але економіка такого рішення є сумнівною через нестабільність процесу горіння і коливання температури теплового агента. Найкраще використовувати один вид палива, і нехай він обійдеться дорожче, проте не доведеться витрачати час і ресурси для його виробництва. До того ж теплогенератор і сушарка працюватимуть у сталому режимі. 

Окремої уваги заслуговують зернові відходи. Багато хто розраховує, що з них можна отримати достатньо тепла для сушіння зерна. Теоретично це так, але на практиці спробуйте натопити хату тільки відходами без постійного перемішування! Досвід показав, що зернові відходи можливо використовувати у теплогенераторах невеликої потужності (до 2 МВт), але й там їх краще домішувати до гранульованого палива. Потужні теплогенератори не отримують достатньо тепла від цього палива, і тоді весь процес перетворюється на спалювання відходів. 

Бути готовим до реальності 

В ідеалі клієнт хоче користуватись твердопаливним теплогенератором і працювати з паспортною продуктивністю сушарки й температурою теплового агента 150 градусів. Також ніхто не хоче зайвий раз зупинятись для очищення сушарки. На жаль, так не буває. 

Щодо продуктивності можна сказати так — теплогенератор потрібно обирати із запасом потужності, щоб сушарка працювала з паспортною продуктивністю. Але і в цьому разі цілком можливо, що загальна продуктивність сушарки зменшиться хоча б через часті зупинки на очищення. Не всі готові до такої ситуації й далі працюють ніби на газу. Це одна з помилок, що потенційно можуть стати причиною загоряння навіть у простих умовах. Тому, якщо в правилах експлуатації зазначено, що один раз на шість діб потрібно повністю зупинити сушарку і витратити близько 12 год на ретельне очищення, ревізію і обслуговування, це слід робити.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ