Тваринництво

Дієва допомога печінці

Уведення в раціон кормових добавок жовчних кислот значно поліпшує травлення корів.

Печінка є найважливішим органом у процесі обміну речовин високопродуктивних дійних корів. Цей орган відіграє основну роль у контролі нормалізації енергетичного метаболізму, гормонального статусу, детоксикації шкідливих речовин, імунної реакції та репродуктивної функції. 

Приблизно в 50% дійних корів упродовж транзитного періоду спостерігаються прояви «синдрому жирної печінки» різного ступеня — від помірного до тяжкого. Цей синдром можна діагностувати в будь-якої корови, адже у всіх корів без винятку відбуваються гормональні зміни: підвищується рівень жирних кислот під час отелення й одразу після нього, що призводить до негативного енергетичного балансу. Наприклад, у корів із нормальною вагою в період отелення в печінці може накопичуватися близько 0,5 кг жиру протягом перших 24 год, що підвищує вагу печінки на 5%. Також відомо, що розвиток жирової дистрофії печінки дає негативні наслідки вже на клітинному рівні: важливі клітинні структури змінюють свій зовнішній вигляд, а також спостерігаються їх видимі пошкодження (на мікроскопічному дослідженні). Наповнені жиром клітини печінки значно гірше синтезують глюкозу, гірше знешкоджують аміак, не забезпечують потрібний синтез білка, гірше реагують на гормональні сигнали й значно слабкіше знищують токсини. 

Зазвичай у високопродуктивних корів із жировою дистрофією печінки розвиваються захворювання, спричинені умовно-патогенними збудниками, зокрема некробактеріоз, злоякісний набряк. Під час епізоотологічного обстеження науковцями понад 90 великих тваринницьких господарств, де утримують високопродуктивних корів голштинської породи, було встановлено, що в багатьох стадах жуйка відбувається тільки у 30–40% корів. У тварин також спостерігається виснаження, пригнічення, порушення обміну речовин, атонія передшлунків. Корови частіше лежать, важко встають. Хворі тварини відмовляються від вживання корму й води. У молодих тварин незрілі функції печінки та холецистит призводять до кишкових захворювань. 

Що таке жовчні кислоти й навіщо вони потрібні 

Жовчні кислоти є основними активними інгредієнтами жовчі, їхня головна функція спрямована на засвоєння жиру з природною біологічною активністю. Також жовчні кислоти допомагають жирним кислотам повністю абсорбуватися епітелієм кишківника. Вони мають власну ентерогепатичну циркуляцію, сприяють виділенню жовчі (велика кількість жовчі допоможе знешкодити ендотоксини, мікотоксини й інші небезпечні чинники, сприятиме транспортуванню жирових відкладень у печінці). 

Жовчні кислоти мають великий діапазон призначення. Найвідоміша роль — це прояв властивостей емульгатора. Утворюючи міцели, жовчні кислоти забезпечують усмоктування гідрофобних компонентів корму, таких як жири та жиророзчинні речовини (вітамін А, Е, D3 й ін.), підвищують активність ліпази. У взаємодії з ліпазой підшлункової залози жовчні кислоти забезпечують оптимальне значення кислотності середовища, що відрізняється від кислотності всередині дванадцятипалої кишки. Емульговані жовчними кислотами компоненти їжі всмоктуються у верхній ділянці тонкої кишки, проте самі жовчні кислоти залишаються в кишківнику. Основ ний обсяг жовчних кислот усмоктується в кров пізніше, ніж їжа, й потрапляє назад у печінку, сприяючи її регенерації та захисту. Цим пояснюється важлива роль і висока ефективність від застосування жовчних кислот, як чинника, що нормалізує роботу печінки й поліпшує засвоєння поживних речовин. Так само відомі механізми зв’язування жовчними кислотами низки токсинів. Брак жовчних кислот — одна з причин порушення слизового покриву в кишківнику, що призводить до зниження імунітету й засвоєння поживних речовин.  

Стимулювання всмоктування та перетравлення жирів, захист печінки й поліпшення здоров’я жовчного міхура — ці властивості жовчних кислот зумовлюють необхідність їх додавання в корм. Одним із найкращих варіантів є холева кислота (Runeon) — патентний продукт компанії Longchang, у складі якого жовчні кислоти є основним інгредієнтом.  

Активність Runeon в рубці корів, год

Додавання жовчних кислот у корм дійних корів сприяє поліпшенню засвоєння жиру та жиророзчинних вітамінів, балансу енергії відходів, також запобігає захворюванню порушень метаболізму, зокрема, синдрому жирової печінки корів, особливо в період тільності. Жовчні кислоти дуже потрібні для раціонів з високим умістом жиру.  

Додавання Runeon дозволяє заповнити дефіцит жовчних кислот в інтенсивному навантаженні на організм тварин. Основні причини зниження вироблення жирних кислот в організмі: обмежена рухливість, підвищений уміст жиру в раціоні та його незбалансований жирнокислотний склад, стреси, інтенсивна відгодівля, наявність гормональних змін в організмі корів, утворення каменів, захворювання печінки, підшлункової залози, інфекційні процеси, інтоксикація. Також, як довели дослідження науковців, після додавання Runeon у корм, споживання сухої речовини збільшилося на 9,69%.  

Отже, Runeon поліпшує швидкість травлення, відповідно, підвищує кількість молока. 

Інна Бірюкова

журнал The Ukrainian Farmer, жовтень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ