Агромаркет

Дбаючи про баланс

Дбаючи про баланс

1617 аграріям держава цьогоріч уже компенсувала 25% вартості придбаної ними вітчизняної агротехніки.

На тлі можливостей світових гігантів агроіндустрії більшість українських підприємств — виробників сільгосптехніки почуваються сьогодні, наче в тому старому анекдоті про «бєднєнько» і «чістєнько». Ба більше! Навіть на комбайни й трактори «на євробляхах» (що вже були у вжитку) в агросекторі попит вищий. А втім, чого дивуватися: на першому плані в покупця — запит щодо ефективності та швидкої окупності техніки…

 

І все ж, як наголошує генеральний виконавчий директор Української асоціації аграрних інженерів Володимир Кульгавий, шанс відвоювати гідні ринкові позиції у вітчизняної техніки й обладнання для агросектору таки є. Принаймні у тих машинобудівників, чия продукція максимально близька за своїми функціональними характеристиками до імпортних аналогів і максимально доступна за ціною. Таких підприємств у країні, на переконання експерта, достатньо. Та якщо відповідальність за належну якість пропонованих ринку агрегатів є прерогативою інженерів і конструкторів машинобудівних підприємств, то конкурентна ціна за вітчизняний продукт у наших економічних реаліях — це вже справа державна. Відтак кошти, що їх Україна виділяє на компенсацію аграріям 25% вартості сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва, крім усього, — ще й неабияка підтримка для сільгоспмашинобудування та його конкурентоздатності. Можливо, надалі є сенс збільшити обсяг згаданої компенсації, а також покращити роботу державних лізингових програм?

 

Головним розпорядником бюджетних коштів і відповідальним виконавцем програми є Мінагро політики. На 2018 рік, як кажуть у профільному міністерстві, передбачено виплатити аграріям 945 млн гривень. В офіційно затвердженому переліку — 7595 одиниць техніки й обладнання 116 українських заводів-виробників. За перше півріччя 2018-го й останній місяць 2017-го (куплену в грудні техніку теж компенсують коштом Держбюджету-2018) аграрії придбали 2441 одиницю сільгосптехніки й обладнання вітчизняного виробництва на 844,2 млн гривень (із ПДВ), 1617 покупців уже отримали від держави 25% компенсації вартості придбаної техніки — загалом на 171,97 млн гривень.

 

Найбільший попит, за даними аналітиків Мінагрополітики, — на техніку та обладнання виробництва ПАТ «Харківський тракторний завод», ТОВ «Орі хівсільмаш», ТОВ НВП «БілоцерківМАЗ», ПАТ«Ельворті», ТОВ Краснян ське СП «Агромаш», ПАТ «Бердянські жниварки», ТОВ «Завод сільгоспмашин», ПАТ «Уманьферммаш», ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод», ПП «Лубнимаш», ПАТ «Карлівський машзавод».

 

газета “АгроМаркет”, вересень 2018 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ