Техніка

Собівартість заготівлі зелених кормів завжди пов’язана з технологічними можливостями машин, які залучено у цю операцію

Ціна продуктивності

Ціна продуктивності

Собівартість заготівлі зелених кормів завжди пов’язана з технологічними можливостями машин, які залучено у цю операцію. 

У кормозбиральних комбайнах KRONE BIG X 630 усе сконцентровано на тому, щоб забезпечити максимальну якість зелених кормів за мінімальних витрат енергії та часу. Такий «інструмент» дає власнику одну безперечну перевагу — гарантує забезпечення потреб тваринництва в зелених кормах — характеристики кормів відповідають заявленим параметрам, і збирають їх у найкоротші строки. Тож завдяки чому KRONE BIG X 630 є найкращим у своїй справі? 

Гнучка потужність 

Машину оснащено двигуном MTU максимальної потужності 653 к. с. — ця потужність «видається» тільки за потреби. Система PowerSplit дає змогу перемикатись між економним режимом Eco і режимом максимальної потужності X-Power. Залежно від умов роботи машина може самостійно перемикатись між цими режимами, зберігаючи таким чином пальне. 

Привід ходової частини здійснюється через колісні гідромотори. Швидкість змінюється безступенево від 0 до 40 км/год. Стандартно привод здійснюється тільки на передні колеса, опційно — на всі. Окрім колісних рушіїв можна обрати гусеничні — вони зменшують ущільнення ґрунту й, внаслідок чого можна працювати на перезволожених ґрунтах зі слабкою несною здатністю. Також для збереження дернини можна обирати з трьох режимів буксування. Трави зазвичай збирають із мінімальним буксуванням, а кукурудзу — з великим буксуванням або взагалі вимикають контроль буксування. 

Рух рослинної маси 

Після жатки рослинна маса потрапляє у 6-вальцевий живильник, де спресовується під великим тиском і спрямовується до подрібнювального барабана. Швидкість подачі регулюється гідравлічно, зміна налаштувань може виконуватись вручну або автоматично. На початку живильника встановлено детектори металу, тому практично немає шансів пошкодити різальний апарат, також при заготівлі трави є захист від каменів. Для кращого доступу до різального барабана та протирізальної пластини живильник легко відкидається уперед разом із приставкою. 

Завдяки запатентованій системі KRONE AutoScan гідравлічний привод дозволяє автоматично регулювати довжину подрібнення за різних стадій дозрівання. Якщо за підвищення навантаження оберти двигуна падають нижче за 1200 об./хв, живильник і приставка зупиняються автоматично, а подрібнювальний барабан працює далі. Таким чином вдається уникати закорковування, що коштує часу та грошей. 

Найвища сила тиску на приймальному апараті 4,6 т

Подрібнювальні барабани завширшки 630 мм і діаметром 660 мм пропонують із різною кількістю ножів (20, 28, 36 або 40). Для трави і кукурудзи є окремі типи ножів. Ножі кріплять у два ряди під кутом 11° до протирізальної пластини, таким чином збільшується плавність роботи, а рослинна маса концентрується ближче до центра барабана. Кожен ніж кріпиться всього трьома болтами й зверху підсилюється металевим кронштейном. 

Довжина подрібнення регулюється не лише кількістю ножів, а й швидкістю обертання барабана. Редуктор VariLOC у ремінному шківі барабана дає змогу змінювати оберти з 1250 на 800 об./хв за допомогою стандартного ріжкового гайкового ключа — діапазон довжини подрібнення барабана може змінюватись у межах 50%. За допомогою цієї системи можливо оперативно змінювати довжину подрібнення. Це особливо корисно для підрядників, якім доводиться підлаштовуватись до вимог кожного замовника. 

Під час збирання кукурудзяного силосу після подрібнювального барабана рослинна маса проходить через вальцеву зернодробарку OptiMaxx. Вальці діаметром 250 мм і завширшки 570 мм зі скошеними зубцями забезпечують ефективне подрібнення зернової складової силосу. Для середньої та довгої фракцій пропонуються вальці на 105 / 123 зубців, а для середньої й короткої фракцій — на 123 / 144 зубці. Також як опцію пропонують вальці з інноваційною технологією захисного покриття BusaCLAD. У звичайних умовах різниця швидкості обертання вальців — 30%. Якщо ж доводиться виконувати інтенсивніше розщеплення, різниця збільшується до 40–50%. 

Перехід із трави на кукурудзу й назад здійснюється протягом кількох хвилин. За допомогою ланцюгової передачі з електроприводом зернодробарка швидко включається у потік рослинної маси й навпаки. Якщо зернодробарка простоює тривалий час, її можна опустити й демонтувати. 

Вигляд кабіни

Для змінних умов 

Активну участь у цьому бере система VariStream, яка за допомогою пружних днищ під подрібнювальним барабаном і за пришвидшувачем викиду забезпечує безперебійну роботу без закорковування навіть за нерівномірного подання зеленої маси. Тобто коли валок має неоднакову щільність або вегетативна маса кукурудзи помітно відрізняється в межах поля, кормозбиральний комбайн миттєво реагує на зміни навантаження. Відповідно, немає потреби постійно підтримувати максимальну потужність, що, своєю чергою, сприяє економії пального та меншому зношенню каналу. 

У разі різкого збільшення кількості рослинної маси рухоме днище під подрібнювальним барабаном опускається і збільшує переріз каналу, щоб потік вільно рухався далі. Це знімає навантаження з двигуна, трансмісії й подрібнювальних агрегатів. Кормозбиральний комбайн працює плавніше і з більшою продуктивністю. 

З викидом великої кількості рослинної маси також можуть виникнути труднощі — у таких випадках нерідко закорковується вихідний канал. Тут допомагає підпружинена задня стінка пришвидшувача викиду, яка підтримує максимальну продуктивність і точність вивантаження рослинної маси. 

Точність вивантаження 

Втрати під час роботи кормозбирального комбайна утворюються переважно під час вивантаження рослинної маси в транспортний причіп. Особливо це стосується випадків, коли доводиться завантажувати транспортні засоби, що рухаються позаду комбайна, і потік рослинної маси долає значну відстань. Для кращого контролю швидкісного протоку рослинної маси компанія KRONE розробила систему StreamControl. Вона дає змогу налаштовувати дальність викидання залежно від типу рослин і розташування транспортного причепа.

Автозавантаження трави та інших культур

 Дальність викидання можна регулювати з кабіни за допомогою поворотної заслінки у задній стінці пришвидшувача викиду. Для «короткої» довжини викидання заслінка забирається з потоку. Маса, що збирається, менше контактує з ротором пришвидшувача. Для «далекого» викидання заслінку підводять ближче до потоку маси. Маса більше контактує з ротором пришвидшувача викиду й, відповідно, набуває більшого пришвидшення. 

Оскільки пришвидшувач викиду за невеликої дальності викидання вимагає менше потужності, заощаджена потужність находиться «в розпорядженні» подрібнювального апарата, що в результаті збільшує загальну продуктивність комбайна. 

Як опцію можна замовити безступеневе регулювання поворотної засувки в задній стінці пришвидшувача викидання за допомогою електричного сервомотора — додаткове регулювання дальності викидання здійснюється з підлокітника або багатофункціонального джойстика. 

Загалом системи VariStream та StreamControl дають змогу працювати без зупинок у досить складних умовах, коли врожайність у межах поля досить неоднорідна — продуктивність і якість кормів підтримуються на максимально високому рівні. Завдяки щільному й точному завантаженню транспортних засобів зменшуються втрати й скорочується вартість логістики. 

Освітлення з ночі робить день для комфорту праці

Помічники оператора 

Кормозбиральні комбайни KRONE BIG X 630 мають велику кількість систем, що значно спрощують виконання певних технологічних операцій, а також суттєво покращують ефективність роботи машини. Наприклад, система XtraPower дає додаткові 50 к. с. потужності, які можна «викликати» тільки в полі, коли подрібнювальний барабан увімкнено. Коли додаткова потужність не потрібна, вмикається «пауза». 

Працювати економічно можна із системою ConstantPower. Вона підтримує постійний рівень навантаження на двигун зміною швидкості руху. Як тільки навантаження збільшується, швидкість зменшується і навпаки. Разом із системою AutoScan, що автоматично визначає ступінь стиглості кукурудзи й регулює довжину нарізування, вдається досягати максимальної продуктивності за мінімальних витрат пального. 

Система EasyLoad

Система EasyLoad спрощує завантаження транспортних засобів. Для цього камери аналізують зображення причепа і створюють 3-D модель, з якою потім працює комп’ютер. Завантаження відбувається повністю автоматично із застосуванням різних стратегій заповнення, а оператор у цей час зосереджується на інших завданнях. 

Вимірювання вологості та інших характеристик зелених кормів відбувається за допомогою системи KRONE NIR Control dual. Реальність можливості системи досить широкі: вона вимірює суху речовину, крохмаль, сирий протеїн, сирий жир, засвоювану та не засвоювану клітковину. Дані зберігаються у терміналі комбайна і можуть прив’язуватись до відповідних ділянок поля. Загальну врожайність фіксує система CropControl.   

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ